Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Przepisy i receptury

ZAPOMNIANE KARPIELE.

 

 

Nie tak jeszcze dawno, naiwnie myślałem, że na placach targowych - szczególnie w okresie przedświątecznym - można kupić niemal wszystko i przez myśl mi nie przeszło, że nie znajdę na nich karpieli.
Smaku na zupę karpielową i na karpiele z blachy narobiła mi, jeszcze w 2006 r., Wanda Łomnicka-Dulak i smakiem tym musiałem obejść się przez dłuższy czas. Zaczłąłem poszukiwania i do karpieli dotarłem. W dzisiejszych czasach brzmi to może niewiarygodnie, ale po... znajomości!!! 

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOMOWE KISZENIE KAPUSTY.

 

A właśnie kiszenie czy kwaszenie? Chodzi o ten sam proces przetwórczy, choć w literaturze przedmiotu „kiszenie” uważane jest za nazwę... archaiczną. We współczesnych nam aktach prawnych i normach używa się terminu „kwaszenie”, jako prawidłowego określenia naturalnego procesu utrwalania warzyw z udziałem bakterii kwasu mlekowego.
Niestety, coraz częściej, niemal na każdym kroku, obojętne czy w sklepie, markecie czy na bazarze, możemy „naciąć się” na produkt z beczki zalany octem lub na kapustę z konserwantami. Warto więc czytać etykiety, bo „pędzona” kapusta pseudo-kiszona, czy też pseudo-kwaszona niczego zdrowego (poza ładnym wyglądem) w sobie nie ma.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

HISTORIA MOŻE BYĆ... SMACZNA!!!

 

Dowód - nie do obalenia - przedstawiony został po raz kolejny (14 i 15 marca 2015 r.), za sprawą prof. Jarosława Dumanowskiego, pomysłodawcy oraz organizatora „Toruńskiego Festiwalu Smaku”.
Wspólnie z Martą Sikorską (oboje z UMK w Toruniu) opracowali i zaprezentowali niezwykły zestaw potraw, od renesansowych - z czasów Kopernika, przez krzyżackie, przez czas zaboru pruskiego, po wojskowe - z armii gen. Hallera oraz z międzywojnia - przygotowane dla Leona Wyczółkowskiego.
Z wykonaniem kilku z nich przyszło zmierzyć się znanym mistrzom sztuki kulinarnej, m.in.: Tomaszowi Welterowi (trenerowi kulinarnej reprezentacji wojska polskiego), Bogdanowi Gałązce (szefowi restauracji „Gothic Cafe” na zamku w Malborku) czy Sebastianowi Krauzowiczowi (szefowi toruńskiej restauracji „Sfera”).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SIOSTRA ANASTAZJA RADZI.

 

W sukurs kochającym prostotę domowych wypieków przychodzi „Wielka księga ciast siostry Anastazji”, która ukazała się na początku 2013 r. nakładem krakowskiego wydawnictwa „WAM”. W naszej redakcyjnej kuchni dzieło owo stanęło na... podorędziu i jest wykorzystywane bardzo często, ze względu na łatwość wykonania przepisów. Nadto, stosując się do rad Autorki mamy gwarancję, że wszystko do czego przyłożymy - nawet nieco niewprawnej - ręki uda się, bo... udać się musi (ot, choćby taka domowa szarlotka, jak na zdjęciu obok)!!!
O czym warto pamiętać zanim zabierzemy się do wypiekania smakowitych ciast, ciasteczek, bułeczek, placków, serników czy tortów. Oto kilkanaście nieocenionych, praktycznych porad...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JAK GOTOWAĆ STRĄCZKOWE?

 


Obalamy potoczne mniemanie, że np. grochy i fasole należy przed gotowaniem namoczyć.
NIC BARDZIEJ BŁĘDNEGO!!!
Zostawiając je do namoczenia, zupełnie niepotrzebnie wypłukujemy cenne składniki mineralne. Na dodatek, pęcznieją i rozpoczyna się w nich fermentacja, co jest widoczne i wyczuwalne - szczególnie w miesiącach letnich. Fermentację przyspieszają wówczas nagłe zmiany pogody (np. na burzową), czy wahania temperatury (miedzy nocą a dniem).

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SZKLANKA HERBATY.

 

Radości i troski Pani Domu... „Kobieta wielkopolska”, dwutygodnik, Rok I., Nr 1., Poznań, dnia 20. XII. 1936, s. 12-13 (zachowano pisownię oryginału).


Młode gospodynie mają o wiele więcej zmartwień niż doświadczone i zagospodarowane panie domu.
A przecie ambicją ich jest także stworzenie miłego nastroju domowego, takiego w jakim nawet ludzie obcy. będą czuli się dobrze. To też każde przyjęcie gości jest dla pani sprawdzianem postępów w tej trudnej sztuce. Zima to pora herbaty.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CIASTO FRANCUSKIE.

 

Postne - choć nie tylko - porady z... myszką, publikowane w dwutygodniku „Kobieta polska”,  w lutym 1937 r.
Okres zimowy nadaje się specjalnie do sporządzania ciasta francuskiego. Niska temperatura powietrza sprzyja wyrabianiu masła z mąką, przez co ułatwia pracę. Często obiady piątkowe, obiady postne powtarzają się w swym menu. Czyż nie dobrze byłoby urozmaicić je raz? Jako drugie danie podajemy więc ciasto francuskie z duszonymi jarzynami, polewając je sosem beszamelowym lub żółtkowym.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GĘSINA (NIE TYLKO) ŚWIĘTOMARCIŃSKA.

 

Znakomite i bardzo zdrowe gęsie mięso powraca od kilku lat na nasze stoły dzięki akcji promocyjnej prowadzonej przez kujawsko-pomorski samorząd (na zdjęciu półgęsek). Stare porzekadło mówi...
Nie masz lepszej zwierzyny jako nasza gąska, dobre pióro,
dobry mech, nie gań mi i miąska !!!
Mięso i tłuszcz gęsi to żywność o unikatowych walorach smakowych i dużej przydatności kulinarnej. Mięso gęsi zawiera około 20-23% bardzo wartościowego białka, około 4% tłuszczu zapasowego (tzw. sadełkowego) oraz 50-83 mg/100g cholesterolu.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

SEZON NA DYNIĘ.

 

Przetwarzać ją  można od zbiorów (koniec września) do końca stycznia. To warzywo znakomicie przechowuje się w spiżarniach, piwnicach czy komorach.
Dynia (także wszelkie dyniowate - około 20 gatunków - m.in.: ogórki, kabaczki, cukinie, patisony, melony i arbuzy) pochodzi z Ameryki Środkowej. Była uprawiana przez Inków około od 4000 lat p.n.e., zaś do Europy trafiła w XVI wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów.
Komentarzy: 4,  
 Zobacz więcej ... 

STÓŁ BEZ "GADÓW".

 


Ryby jadane były przez górali rzadko. Powszechnie występujące w rzekach i potokach nie cieszyły się specjalnym zainteresowaniem. Nie były też obecne na świątecznych stołach. 

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017