Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Przepisy i receptury

PIEROGI POSTNE (NIECO...PSOTNE).

 

Przedstawiamy kolejne przykłady, że postne jadło nie musi być monotonne i może nas - nie raz i nie dwa - zaskoczyć dostępnością składników, prostotą wykonania oraz wybornymi smakami. Ot, choćby pierogi na trzy sposoby; w tym jedne o smaku... fikuśnym, zaskakującym i niezapomnianym.
Tytułem wstępu jeszcze jedna uwaga praktyczna... najlepiej zrobić ich - za jednym podejściem - sporo (tak ze 200 - 300 sztuk) i jak najszybciej zamrozić w zamrażarce. Wrzucone na wrzątek i podane np. niespodziewanym gościom wybawią nas z opresji, a ochy i achy karmionych mile będą pieścić nasze uszy. To też ważne, bo czy jest coś ważniejszego dla gospodarzy, niż w pełni zasłużona... chwalba?!
O cieście nie piszemy, bo każdy ma swój własny, sprawdzony przepis, poniżej podajemy przepisy na farsze...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚLEDZIE MARII GAŁECKIEJ.

 

Nasze kochane śledzie, najulubieńsza redakcyjna ryba morska, z którą nie rozstajemy się przez okrągły rok. Sporządzamy ją na różne sposoby, przynajmniej dwa razy w miesiącu. Raczej nie korzystamy z gotowych płatów (choć tak jest - bez wątpienia wygodniej), zawsze kupując śledzie mleczaki lub ikrzaki prosto z beczki. Mamy też kilku zaufanych producentów sałatek ze śledziem, którzy trzymają od lat poziom, jakość i powtarzalność smaku. Ilekroć zaglądamy do jakiejkolwiek książki z przepisami, zawsze zawieszamy oko na potrawach z ryb, szukając kolejnych śledziowych podszeptów. Tym razem wpadła nam w ręce książka Marii Gałeckiej - „Jak przyrządzać ryby morskie smacznie i tanio. 70 przepisów zebranych z najlepszych źródeł...” wydana w Warszawie, w 1916 r.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚLEDZIE... KONCERTOWE.

 

Śledzie (oczywiście z beczki) wyjmujemy z solanki, oczyszczamy ze skórki oraz pozbawiamy kręgosłupa. Oczyszczamy z resztek krwi. Płuczemy pod bieżącą wodą, następnie moczymy około 2. godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją 3-4 razy (częstotliwość zmiany wody zależy od stężenia solanki). Po wyjęciu z wody układamy śledzie w słoju, przekładając je dużą ilością cebuli pokrojonej w plastry. Wszystko zalewamy olejem (najlepiej rzepakowym na zimno tłoczonym lub lnianym), dodając do smaku gałązki rozmarynu lub macierzanki.
Tytuł od redakcji, bowiem Autorka przepisów prowadzi, od 25 lat (wraz z mężem - Jerzym), restaurację „Koncertowa” w Lublinie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NIE TYLKO NA ŚLEDZIÓWKĘ.

 

Postnie, rybnie, prosto i pysznie
- tak zachwala swoje śledzie domowe Teresa Kropidłowska z Koła Gospodyń Wiejskich „Łężanki”. Jest wielką wielbicielką zarówno kuchni tradycyjnej jak i regionalnej, a także najbardziej utytułowaną pomorską kucharką.
Promuje kuchnię borowiacką biorąc udział w imprezach i konkursach kulinarnych oraz organizując warsztaty kulinarnych dla dzieci i dorosłych.
W publikacji sięgamy również po śledziowe przepisy z bardzo aktywnie redagowanego działu „Pomorskie nasze miejsce na ziemi” - - - > „Pomorskie smaki”, w portalu pomorskie.eu .
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

KASZUBSKIE PRZEPISY ŚLEDZIOWE.

 

Proponujemy sześć znakomitych, tradycyjnych przepisów na przystawki oraz  potrawy ze śledzi, zaczerpnęliśmy z unikatowej książki „Tradycyjna Kuchnia Kaszubska”. Zawiera ona ponad 50 przepisów z tradycyjnej kuchni kaszubskiej. Wyboru dokonał Jarosław Ellwart.
Nie mogliśmy odmówić sobie udostępnienia także ich kaszubskich (gwarowych) nazw, bo również w nich tkwi istota smaku.
Wiedząc, że nasi Internauci lubią nie tylko jeść, ale również gimnastykować język, pod przepisami zamieszczamy mały poradnik, który będzie pomocny we właściwym ich przeczytaniu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KAZIUKOWE SMAKI.

 

Na wileńskim jarmarku kaziukowym skosztować można wielu znakomitych wyrobów i potraw. Warto wspomnieć o charakterystycznych, ciemnych chlebach (niekiedy wręcz czarnych), zupełnie wyjątkowego smaku i aromatu, o blinach, kołdunach i cepeliny podawanych na gorąco. Trafimy też na babki ziemniaczane i ruskie pierogi. Napijemy sie też wybornych kwasów chlebowych. Jednak, prawdziwe symbole tego jarmarku, mającego za sobą cztery wieku historii, są dwa wypieki - kaziukowe serca (najróżniej zdobione) i charakterystyczne obwarzanki (zwane „smorgońskimi” lub „smorgoniami”).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CHRZAN.

 

Rośnie dziko najczęściej  nad potokami, w wilgotnych zaroślach ale także przy drogach. Bywa też uprawiany na większą skalę. Ma duże liście i podłużny, mięsisty, niekiedy dość gruby korzeń. Od niepamiętnych czasów stosowany jest jako środek przyprawowy, ale także leczniczy.
Zawiera m.in.: witaminy A, B1, B2, C, sole mineralne i olejek lotny (drażniący błony śluzowe, mogący w większych dawkach doprowadzić nawet do stanów zapalnych).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZAPOMNIANE KARPIELE.

 

 

Nie tak jeszcze dawno, naiwnie myślałem, że na placach targowych - szczególnie w okresie przedświątecznym - można kupić niemal wszystko i przez myśl mi nie przeszło, że nie znajdę na nich karpieli.
Smaku na zupę karpielową i na karpiele z blachy narobiła mi, jeszcze w 2006 r., Wanda Łomnicka-Dulak i smakiem tym musiałem obejść się przez dłuższy czas. Zaczłąłem poszukiwania i do karpieli dotarłem. W dzisiejszych czasach brzmi to może niewiarygodnie, ale po... znajomości!!! 

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

DOMOWE KISZENIE KAPUSTY.

 

A właśnie kiszenie czy kwaszenie? Chodzi o ten sam proces przetwórczy, choć w literaturze przedmiotu „kiszenie” uważane jest za nazwę... archaiczną. We współczesnych nam aktach prawnych i normach używa się terminu „kwaszenie”, jako prawidłowego określenia naturalnego procesu utrwalania warzyw z udziałem bakterii kwasu mlekowego.
Niestety, coraz częściej, niemal na każdym kroku, obojętne czy w sklepie, markecie czy na bazarze, możemy „naciąć się” na produkt z beczki zalany octem lub na kapustę z konserwantami. Warto więc czytać etykiety, bo „pędzona” kapusta pseudo-kiszona, czy też pseudo-kwaszona niczego zdrowego (poza ładnym wyglądem) w sobie nie ma.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

HISTORIA MOŻE BYĆ... SMACZNA!!!

 

Dowód - nie do obalenia - przedstawiony został po raz kolejny (14 i 15 marca 2015 r.), za sprawą prof. Jarosława Dumanowskiego, pomysłodawcy oraz organizatora „Toruńskiego Festiwalu Smaku”.
Wspólnie z Martą Sikorską (oboje z UMK w Toruniu) opracowali i zaprezentowali niezwykły zestaw potraw, od renesansowych - z czasów Kopernika, przez krzyżackie, przez czas zaboru pruskiego, po wojskowe - z armii gen. Hallera oraz z międzywojnia - przygotowane dla Leona Wyczółkowskiego.
Z wykonaniem kilku z nich przyszło zmierzyć się znanym mistrzom sztuki kulinarnej, m.in.: Tomaszowi Welterowi (trenerowi kulinarnej reprezentacji wojska polskiego), Bogdanowi Gałązce (szefowi restauracji „Gothic Cafe” na zamku w Malborku) czy Sebastianowi Krauzowiczowi (szefowi toruńskiej restauracji „Sfera”).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017