Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Przepisy i receptury

ŻUR - KRÓL POSTNEGO STOŁU.

 

Od żuru chłop jak z muru
- mówiło staropolskie porzekadło, czemu trudno się dziwić, bo to jedna z najstarszych, najpożywniejszych polskich zup, obecna zarówno na stołach królewskich, magnackich, szlacheckich jak i w domach pospólstwa.
Jako, że zakwas był szybki do wykonania, tani i sporządzany w każdym domu, idealnie nadawał się na czas Wielkiego Postu, który był do niedawna - szczególnie na polskiej wsi - prawdziwym ciała umartwianiem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

POSTNE SMAKI PAŁUK.

 

Pałuczanie w Wielkim Poście pościli w środy, piątki i soboty. Nie jedzono mięsa, nabiału, a nawet jaj - były to posty ścisłe. Dawniej  postnych reguł przestrzegano rygorystycznie. Wierzono, że kto w Popielec nie posypie głowy popiołem, ten będzie cierpiał na bóle głowy. Po powrocie z kościoła trzeba było dobrze wyszorować gary i patelnie, aby nie pozostał na nich nawet ślad tłuszczu.
Skoro w środę, piątek i sobotę obowiązywał post, gospodynie podawały potrawy bezmięsne. Tak było aż do soboty wielkanocnej. Na śniadanie żurek z chlebem, na obiad zupa śledziowa i kartofle, na kolacje frejtka i chleb. Tak jadano w dni poste, a w wielki piątek rano była kawa czarna i chleb z konfiturą, na obiad ślepe ryby z pyrami, a kolacje pyry polane mlekiem, a na zdjęciu - muzyka, muzajka zwana też nawarką lub naworką.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PARĘ PRZEPISÓW POSTNYCH.

 

Sięgamy do skarbczyka domowych rad i przepisów, z czasów naszych babć i prababć, publikowanych na łamach dwutygodnika „Kobieta Polska”. Pismo to wydawane było z końcem lat 30. XX wieku. w Poznaniu. Kontynuowało tematykę z łamów jego poprzedniczki - „Kobiety wielkopolskiej” (zachowało także wiele jej stałych rubryk).
W cyklu „Radości i troski Pani Domu” znajdujemy prawdziwe kulinarne cymelia, które od niejednego kłopotu także i dzisiaj mogą nas wybawić. Zapraszamy do lektury (zachowaliśmy - także smakowitą - pisownię oryginału)...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIEROGI POSTNE (NIECO...PSOTNE).

 

Przedstawiamy kolejne przykłady, że postne jadło nie musi być monotonne i może nas - nie raz i nie dwa - zaskoczyć dostępnością składników, prostotą wykonania oraz wybornymi smakami. Ot, choćby pierogi na trzy sposoby; w tym jedne o smaku... fikuśnym, zaskakującym i niezapomnianym.
Tytułem wstępu jeszcze jedna uwaga praktyczna... najlepiej zrobić ich - za jednym podejściem - sporo (tak ze 200 - 300 sztuk) i jak najszybciej zamrozić w zamrażarce. Wrzucone na wrzątek i podane np. niespodziewanym gościom wybawią nas z opresji, a ochy i achy karmionych mile będą pieścić nasze uszy. To też ważne, bo czy jest coś ważniejszego dla gospodarzy, niż w pełni zasłużona... chwalba?!
O cieście nie piszemy, bo każdy ma swój własny, sprawdzony przepis, poniżej podajemy przepisy na farsze...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚLEDZIE MARII GAŁECKIEJ.

 

Nasze kochane śledzie, najulubieńsza redakcyjna ryba morska, z którą nie rozstajemy się przez okrągły rok. Sporządzamy ją na różne sposoby, przynajmniej dwa razy w miesiącu. Raczej nie korzystamy z gotowych płatów (choć tak jest - bez wątpienia wygodniej), zawsze kupując śledzie mleczaki lub ikrzaki prosto z beczki. Mamy też kilku zaufanych producentów sałatek ze śledziem, którzy trzymają od lat poziom, jakość i powtarzalność smaku. Ilekroć zaglądamy do jakiejkolwiek książki z przepisami, zawsze zawieszamy oko na potrawach z ryb, szukając kolejnych śledziowych podszeptów. Tym razem wpadła nam w ręce książka Marii Gałeckiej - „Jak przyrządzać ryby morskie smacznie i tanio. 70 przepisów zebranych z najlepszych źródeł...” wydana w Warszawie, w 1916 r.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚLEDZIE... KONCERTOWE.

 

Śledzie (oczywiście z beczki) wyjmujemy z solanki, oczyszczamy ze skórki oraz pozbawiamy kręgosłupa. Oczyszczamy z resztek krwi. Płuczemy pod bieżącą wodą, następnie moczymy około 2. godziny w zimnej wodzie, zmieniając ją 3-4 razy (częstotliwość zmiany wody zależy od stężenia solanki). Po wyjęciu z wody układamy śledzie w słoju, przekładając je dużą ilością cebuli pokrojonej w plastry. Wszystko zalewamy olejem (najlepiej rzepakowym na zimno tłoczonym lub lnianym), dodając do smaku gałązki rozmarynu lub macierzanki.
Tytuł od redakcji, bowiem Autorka przepisów prowadzi, od 25 lat (wraz z mężem - Jerzym), restaurację „Koncertowa” w Lublinie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NIE TYLKO NA ŚLEDZIÓWKĘ.

 

Postnie, rybnie, prosto i pysznie
- tak zachwala swoje śledzie domowe Teresa Kropidłowska z Koła Gospodyń Wiejskich „Łężanki”. Jest wielką wielbicielką zarówno kuchni tradycyjnej jak i regionalnej, a także najbardziej utytułowaną pomorską kucharką.
Promuje kuchnię borowiacką biorąc udział w imprezach i konkursach kulinarnych oraz organizując warsztaty kulinarnych dla dzieci i dorosłych.
W publikacji sięgamy również po śledziowe przepisy z bardzo aktywnie redagowanego działu „Pomorskie nasze miejsce na ziemi” - - - > „Pomorskie smaki”, w portalu pomorskie.eu .
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

KASZUBSKIE PRZEPISY ŚLEDZIOWE.

 

Proponujemy sześć znakomitych, tradycyjnych przepisów na przystawki oraz  potrawy ze śledzi, zaczerpnęliśmy z unikatowej książki „Tradycyjna Kuchnia Kaszubska”. Zawiera ona ponad 50 przepisów z tradycyjnej kuchni kaszubskiej. Wyboru dokonał Jarosław Ellwart.
Nie mogliśmy odmówić sobie udostępnienia także ich kaszubskich (gwarowych) nazw, bo również w nich tkwi istota smaku.
Wiedząc, że nasi Internauci lubią nie tylko jeść, ale również gimnastykować język, pod przepisami zamieszczamy mały poradnik, który będzie pomocny we właściwym ich przeczytaniu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KAZIUKOWE SMAKI.

 

Na wileńskim jarmarku kaziukowym skosztować można wielu znakomitych wyrobów i potraw. Warto wspomnieć o charakterystycznych, ciemnych chlebach (niekiedy wręcz czarnych), zupełnie wyjątkowego smaku i aromatu, o blinach, kołdunach i cepeliny podawanych na gorąco. Trafimy też na babki ziemniaczane i ruskie pierogi. Napijemy sie też wybornych kwasów chlebowych. Jednak, prawdziwe symbole tego jarmarku, mającego za sobą cztery wieku historii, są dwa wypieki - kaziukowe serca (najróżniej zdobione) i charakterystyczne obwarzanki (zwane „smorgońskimi” lub „smorgoniami”).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CHRZAN.

 

Rośnie dziko najczęściej  nad potokami, w wilgotnych zaroślach ale także przy drogach. Bywa też uprawiany na większą skalę. Ma duże liście i podłużny, mięsisty, niekiedy dość gruby korzeń. Od niepamiętnych czasów stosowany jest jako środek przyprawowy, ale także leczniczy.
Zawiera m.in.: witaminy A, B1, B2, C, sole mineralne i olejek lotny (drażniący błony śluzowe, mogący w większych dawkach doprowadzić nawet do stanów zapalnych).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017