Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

WARZENIE RYDZOWO - ...ŚLIMAKOWE!!!


Ze szczawnickiej Gali VI edycji „Poland 100 Best Restaurants Awards”, która odbyła się 15 października 2016 r., wyjechaliśmy z dwoma podarunkami: od Dariusza Polaka - Szefa Kuchni „Dworku Gościnnego” otrzymaliśmy trzy porcje rydzów po… burgundzku (Jego własnoręczne dzieło), a od Marioli i Grzegorza Skalmowskich - właścicieli „Snails Garden”, puszki z filetami ze ślimaka śródziemnomorskiego w bulionie warzywnym.
I to kusi i to nęci, więc…
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ach, rozmroziliśmy na tę okazję ostatnią ćwiartkę chleba starolitewskiego, w którego bochen zaopatrzył nas onegdaj Arkadiusz Wierzejuk (chleb został pokrojony na ćwiartki i był przechowywany w zamrażarce). 

Nasi Dobrodzieje i ich produkty:


Dariusz Polak (w białej bluzie) - ze swoją ekipą,

Mariola i Grzegorz Skalmowscy,


Arkadiusz Wierzejuk.


Na pierwszy ogień poszły rydze po burgundzku (oszczędnie - jedno opakowanie), wyłożone na dobrze rozgrzane sklarowane masło, chyżo przesmażone, a następnie wolno podduszone. Pod koniec wykonaliśmy jeszcze redukcję płynu i…
 
    
 
    

Tak przygotowane rydze wyłożyliśmy na pajdkę chleba starolitewskiego (chleb starolitewski to bardzo ciemne pieczywo wypiekane na sfermentowanym słodzie żytnim, o nieziemskim smaku!).
Połączenie rydzów od Darka z chlebem od Arka okazało się smakowo… WYST!!!

Rozochoceni i nieco posileni, poszliśmy o krok dalej... Tym razem na rozgrzanym maśle wylądowały ślimaki.

    
 
    

Krótkie przesmażenie, a następnie lekkie duszenie, po czym dodanie porcji rydzów po burgundzku i dalsze duszenie, z lekką redukcją płynu pod koniec warzenia.

 

    
 
                 

    

Zapachy dobywające się znad kuchennej blachy (jadło warzymy - w 90. procentach - na opalanym węglem piecu kaflowym) wskazywały, że ten smakowy... kolagge (kolaż) wypadałoby podać na białym, delikatnym pieczywie. Mamy takie na co dzień, w zasięgu ręki. Wybraliśmy chleb z posypką makową, przepuszczając, że posypka z czarnuszki lub kminku, mogłaby zaburzyć finalny smak otrzymanego delikatesu.
Nie myliliśmy się! NIEBO W GĘBIE!!!

Reasumując to „coś” (co wymyka się sporządzeniu opisu bez „ochów” i „achów”) otrzymaliśmy dwie... PRZEWSPANIAŁE, a przy tym... BARDZO SYTE przystawki.

Mariolu, Grześku, Darku i Arku, dziękujemy Wam, kłaniając się po sądecku... „kapelusiem ku ziemi”!!!

 


Tekst i zdjęcia:
Joanna i Leszek Horwathowie
© JM Media 2016. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017