Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

INWAZJA PEWNEJ... ROLADY.


Chętnie sięgamy po inspiracje do dań kuchni śląskiej - obfitej w pokarmy, bogatej w smaki, pomysłowej, a przy tym wcale nie tak tłustej, jak zwykło się o niej - niesłusznie zresztą - sądzić i mówić.
W sporządzeniu rolady szpinakowo-łososiowej kierowaliśmy się - literalnie!!! - przepisem KGW z Tworkowa, pochodzącym z IV Festiwalu „Śląskie Smaki” (Pszczyna’ 2009).
To znakomity przykład śląskiej finezji smaku, a tę roladę można podać jako przystawkę do obiadu, jak również jako pożywną, sytą, bardzo konkretną, choć lekkostrawną przekąskę na drugie śniadanie.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
4 jajka, 45 dkg mrożonego szpinaku, 5 dkg startego żółtego sera, 20 dkg serka homogenizowanego, 20 dkg wędzonego łososia, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

Wykonanie:
Ubijamy jajka, dodajemy rozmrożony szpinak, sól, pieprz, ser i wszystko mieszamy. Wylewamy masę na wyłożoną papierem blachę i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Gotowe szpinakowe ciasto smarujemy cienko serkiem, kładziemy plastry łososia i skrapiamy sokiem z cytryny. Po zwinięciu w roladę wkładamy do lodówki. Po 5-6 godzinach już można ją kroić (pamiętajmy o ostrym nożu) na plasterki lub plastry.
 

     

Prezentując na „Facebooku” roladę ze Śląska rodem, „nadzialiśmy” się na dwa komentarze, którym nie sposób odmówić racji…
Krzysztof Leśniewski - nasz pałucki korespondent - skomentował: ...Średnio ta rolada ma cokolwiek wspólnego z kuchnią regionalną. A śledząc książki o kuchni regionalnej, dostrzegam, że jest niemal w każdej… Więc nawet trudno tę współczesną potrawę umieścić w jakiejkolwiek kuchni regionalnej. Fakt jest jeden, jest smaczna.
Swoje dołożył też Artur Michna (krytykkulinarny.pl): ...To dziwo nic wspólnego nie ma - bo i mieć nie może - z kuchnią regionalną, ale nie da się ukryć, że jest powszechną przekąską na weselach i „u cioci na imieninach” w całej Polsce. Szpinak mrożony, łosoś z dyskontu, serek (nieco dziwi mnie homogenizowany - zazwyczaj widzę „Philadephię” albo podobny, może regionalna wariacja też, nie mam cienia wątpliwości, że i jaja. Jeśli w tych kategoriach (...) będziemy mówić o kuchni regionalnej, to pozostaje tylko dać na mszę…

Skądeś jednak ta rolada... wyszła i... przyszła. Jak widać zasymilowała się w naszej kuchni, stając się przekąską powszechną. Może wspólnie, z pomocą Internautów, wpadniemy na trop jej pochodzenia?
Fakt, że z łososiem coś tu… „nie gra”, ale przecież można go zastąpić wybornym wędzonym pstrągiem potokowym. Co do mrożonego szpinaku - jest z nami od prawie pół wieku, choć przez wielu omijany w sklepach... łagodnym łukiem. Co do reszty składników - każdy wybierze po swojemu - jak może, jak umie, jak lubi, pod własny smak i gust.
 


Nawet jeśli będzie kłopot z jej regionalnym umiejscowieniem,
czy znalezieniem „miejsca narodzin”, nam smakuje - i to bardzo,
więc... GORĄCO POLECAMY !!!


Tekst i foto: Leszek Horwath -
potrawyregionalne.pl
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017