Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

STRUDEL Z PŁUCKAMI I...


...SOSEM A’ LA BESZAMEL, SPORZĄDZONYM
NA „PODPIWKU KUJAWSKIM”.

Nie wyrobiłam się wczoraj. Miałam gości w nocy...
Sparafrazuje Churchila… - jeszcze nigdy tak wielu nie zasmakowało, tak bardzo, tak mało popularnego. Bo przemycenie, a właściwie przywracanie do kuchni, płucek i innych podrobów jest nie lada wyzwaniem i przypomina mi… Bitwę o Anglię. Moja batalia, „płuckowy D-Day”, miała swój finał się na plaży pod Dublinem i zakończyła się wygraną!
Po raz kolejny redaktor Leszek Horwath namówił mnie na próbę kulinarną. Jakże się cieszę!!!
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zdobyłam płucka w Irlandii, co można uznać za pełny sukces i już spocząć na laurach.
Ugotowałam je szybko i szybko wystudziłam. Płucka lubią kisnąć, więc trzeba z nimi postępować umiejętnie, czyli - na przykład - nie dodawać gorącej cebuli do zimnych płucek.
Cebulę też trzeba usmażyć na brązowo, ale o tym poniżej...

Nie bardzo pamiętałam przepis na strudla, bo rzadko go robię, a raczej robiłam. Wymyśliłam więc swój. Pamiętam, też że moja babcia - mistrzyni!!! - robiła pierogi gotowane z płuckami i ziemniakami oraz pieczone z kaszą gryczaną i płuckami. Skrawki wspomnień wystarczyły mi i tak oto powstały strudle:

   


STRUDEL Z PŁUCKAMI
(w dwóch wersjach).

Ciasto na dwa strudle:
W połowie szklanki śmietany rozprowadzić 6 dag drożdży z odrobiną cukru. Dodać 4 żółtka i mąki ile potrzeba, aby ciasto miało konsystencję pomiędzy kruchym, a drożdżowym, dało się swobodnie wałkować i rozciągać. Na koniec wyrabiania dodać sól i pół kostki roztopionego masła.
Pozostawić aby podrosło dwukrotnie. Przegnieść i wałkować cienki kwadrat.
Dalej postępować jak ze strudlem, ale nie wiem czy potrafię to opisać. To jedna z tych potraw, której wykonanie trzeba zobaczyć i wypróbować. Piec w temp 200
stopni C, w papierze pergaminowym (inaczej ciężko w zwyczajnym piekarniku), aż się upiecze, czyli około godziny - jeśli pieczemy dwa jednocześnie.
Strudli pieczonych w papierze nigdy nie smaruję jajkiem. Papier smaruję masłem. Można je - po upieczeniu - wyjąć z papieru, posmarować jajkiem i na chwilę włożyć do piekarnika.

     

Nadzienie 1.
Płucka
zemleć z karmelizowaną cebulą i dodać sporo pieprzu ziołowego oraz majeranku i sól do smaku.
Gotowane ziemniaki sałatkowe pokroić w drobną kostkę i dodać farsz z płucek.
Delikatnie wymieszać.

Nadzienie 2.
Taki farsz jak wyżej wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną.

   

Sos (natchnienie Leszka):
Za sprawą jego pomysłu wykorzystałam „Podpiwek Kujawski” i zrobiłam na nim sos metodą jaką robi się beszamel, ale proporcje trochę zmieniłam, czyli…
Mąkę rozprowadziłam w dwukrotnie większej ilości masła, niż w powinno to być w klasycznym beszamelu. Następnie, stopniowo, dodawałam zimny podpiwek. Kwas podpiwkowy emulgował nadmiar tłuszczu, który nie połączył się z mąką.
Tak powstał sos podwójnie maślany. Spróbowałam i nie potrzeba było już nic.
Podpiwek to przyprawa sama w sobie. Troszeczkę posoliłam i dałam pieprz, bo płucka pieprz lubią.
Gdy już zwiniemy ładnego strudla i zdobędziemy „Podpiwek Kujawski”, wszystko przed i  wszystko po będzie bardzo łatwe. Zatem zapraszam.
A może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na nadzienie z płuckami?

                

                

Pozdrawiam resztką sił, ale nagrodą są dla mnie rozradowane miny irlandzkich Polaków , a może... polskich Irlandczyków, którzy na dublińskiej plaży, w sobotę, 17 września 2016 r., przy typowo wyspiarskiej pogodzie, pałaszowali strudle z płuckami, z sosem a’ la beszamel na Podpiwku Kujawskim”.

 
 

Tekst i foto: Edyta Szast
potrawyregionalne.pl - Zamość (chwilowo Dublin w Irlandii)
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017