Zdobyłam płucka w Irlandii, co można uznać za pełny sukces i już spocząć na laurach.
Ugotowałam je szybko i szybko wystudziłam. Płucka lubią kisnąć, więc trzeba z nimi postępować umiejętnie, czyli - na przykład - nie dodawać gorącej cebuli do zimnych płucek.
Cebulę też trzeba usmażyć na brązowo, ale o tym poniżej...
Nie bardzo pamiętałam przepis na strudla, bo rzadko go robię, a raczej robiłam. Wymyśliłam więc swój. Pamiętam, też że moja babcia - mistrzyni!!! - robiła pierogi gotowane z płuckami i ziemniakami oraz pieczone z kaszą gryczaną i płuckami. Skrawki wspomnień wystarczyły mi i tak oto powstały strudle:

STRUDEL Z PŁUCKAMI
(w dwóch wersjach).
Ciasto na dwa strudle:
W połowie szklanki śmietany rozprowadzić 6 dag drożdży z odrobiną cukru. Dodać 4 żółtka i mąki ile potrzeba, aby ciasto miało konsystencję pomiędzy kruchym, a drożdżowym, dało się swobodnie wałkować i rozciągać. Na koniec wyrabiania dodać sól i pół kostki roztopionego masła.
Pozostawić aby podrosło dwukrotnie. Przegnieść i wałkować cienki kwadrat.
Dalej postępować jak ze strudlem, ale nie wiem czy potrafię to opisać. To jedna z tych potraw, której wykonanie trzeba zobaczyć i wypróbować. Piec w temp 200 stopni C, w papierze pergaminowym (inaczej ciężko w zwyczajnym piekarniku), aż się upiecze, czyli około godziny - jeśli pieczemy dwa jednocześnie.
Strudli pieczonych w papierze nigdy nie smaruję jajkiem. Papier smaruję masłem. Można je - po upieczeniu - wyjąć z papieru, posmarować jajkiem i na chwilę włożyć do piekarnika.

Nadzienie 1.
Płucka zemleć z karmelizowaną cebulą i dodać sporo pieprzu ziołowego oraz majeranku i sól do smaku.
Gotowane ziemniaki sałatkowe pokroić w drobną kostkę i dodać farsz z płucek. Delikatnie wymieszać.
Nadzienie 2.
Taki farsz jak wyżej wymieszać z ugotowaną kaszą gryczaną.

Sos (natchnienie Leszka):
Za sprawą jego pomysłu wykorzystałam „Podpiwek Kujawski” i zrobiłam na nim sos metodą jaką robi się beszamel, ale proporcje trochę zmieniłam, czyli…
Mąkę rozprowadziłam w dwukrotnie większej ilości masła, niż w powinno to być w klasycznym beszamelu. Następnie, stopniowo, dodawałam zimny podpiwek. Kwas podpiwkowy emulgował nadmiar tłuszczu, który nie połączył się z mąką.
Tak powstał sos podwójnie maślany. Spróbowałam i nie potrzeba było już nic.
Podpiwek to przyprawa sama w sobie. Troszeczkę posoliłam i dałam pieprz, bo płucka pieprz lubią.
Gdy już zwiniemy ładnego strudla i zdobędziemy „Podpiwek Kujawski”, wszystko przed i wszystko po będzie bardzo łatwe. Zatem zapraszam.
A może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na nadzienie z płuckami?


Pozdrawiam resztką sił, ale nagrodą są dla mnie rozradowane miny irlandzkich Polaków , a może... polskich Irlandczyków, którzy na dublińskiej plaży, w sobotę, 17 września 2016 r., przy typowo wyspiarskiej pogodzie, pałaszowali strudle z płuckami, z sosem a’ la beszamel na „Podpiwku Kujawskim”.
Tekst i foto: Edyta Szast
potrawyregionalne.pl - Zamość (chwilowo Dublin w Irlandii)
© JM Media. All rights reserved. |