Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

LECZO... (RED)AKCYJNE.


Już połowie sierpnia na dobre nastał czas cukinii, patisonów i kabaczków z naszych przydomowych grządek, a nie z importu. We wrześniu dojrzeją dynie. Po propozycji zapiekanki ziemniaczanej - bardzo konkretnej i zapewne nie wszystkim odpowiadającej - ukłon w stronę nie przepadających za mięsem, wegetarian i dbających o nasze zdrowie dietetyków - coś o niebo... lżejszego, ale równie aromatycznego i smakowitego. W redakcji przeprowadziliśmy „akcję” (stąd tytuł publikacji) sporządzania szybkiego lecza, co zajęło nam około kwadransa, a zrobiliśmy je tak...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
3 młode cukinie (równie dobrze może to kabaczki lub patisony), 3 papryki czerwone, 3 papryki żółte, 3 cebule duże, 3-4 pomidory, 4 ząbki czosnku, po kilka listów: selera (można też lubczyku) i bazylii, szczypta soli, szczypta pieprzu, skrawek bardzo ostrej papryczki (lub szczypta chili); przyprawy wg uznania i upodobania.

Wykonanie:
Warzywa pokroić w niezbyt dużą kostkę, a czosnek zgnieść. Na rozgrzaną patelnię lub do rondla wlać nieco oleju, wrzucić paprykę i dusić, ciągle mieszając. Dodać cebulę i dusić, nadal mieszając, ok 2-3 minuty żeby składniki nie były zbyt miękkie, a następnie wszystko przełożyć do miski.
W tym samym naczyniu po dodaniu oleju, w ten sam sposób dusić cukinię ok. 5 minut. Kiedy cukinia będzie zeszklona dodać uprzednio przygotowaną paprykę z cebulą, zamieszać, a następnie dodać świeże pomidory pokrojone w ćwiartki oraz listki selera (lub lubczyku), listki bazylii, skrawek bardzo ostrej papryczki (lub szczyptę chili).
Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem, a pod koniec dodać zgnieciony czosnek.

Doskonałe na gorąco, ale po przestygnięciu tez niczego mu nie brakuje!!!


(red)
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017