Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

ZAPIEKANKA... INSPIROWANA.


Czym? Tym, że naszedł nas… smak oraz rozpaczą wynikającą ze smutnego faktu, iż... jeszcze nie mamy prawdziwego żeliwnego kotlika, niezbędnego do plenerowego sporządzenia ziemniaków po cabańsku (z małopolskiego Chrzanowa i okolic) lub porębskich prażonek (z jurajskiej Poręby, w śląskim). Czas kociołkowego warzenia w plenerze (w przydomowych ogródkach czy na działkach) rozpoczyna się tam - tradycyjnie - już w połowie sierpnia i trwa nawet do pierwszych śniegów.
Mamy natomiast gęsiarkę emaliowaną i szklaną gęsiarkę żaroodporną. Skorzystaliśmy ze szklanej oraz piekarnika, zaś przepisy obu potraw, które są  zarejestrowane na „Liście Produktów Tradycyjnych”, zaadaptowaliśmy następująco...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
Kiełbasa parówkowa - 4 kawałki (ok. 35-40 dag - od znanego nam producenta który nie dodaje... „mom”), ugotowane, całe ziemniaki - 1 kg, mrożona włoszczyzna - 1 opakowanie, cienkie plastry wędzonego boczku - 20 sztuk (ok. 15-20 dag - ale może też być wędzona słonina lub podgardle), ser żółty - 15 dag, olej (oliwa) - 4-5 łyżek, świeże: czosnek, rozmaryn, lubczyk oraz sól i pieprz do smaku.

    
 
Wykonanie:
W naczyniu ułożyć warstwami : plastry boczku, na nich pokrojone w talarki ziemniaki (posypać rozmarynem), dalej przysmażone plasterki kiełbasy parówkowej posypane pokrojonym w płatki czosnkiem i  startym, żółtym serem, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarła pozostałe ugotowane ziemniaki, a na nie wyłożyć uduszoną i przyprawioną włoszczyznę. Całość posypać obficie startym, żółtym serem, położyć listki lubczyku, a na sam wierzch plastry boczku. Poszczególne warstwy doprawiać wg uznania i własnego smaku. Piec w piekarniku ok. 1 godziny, w temperaturze od 180 do 200 stopni C.
 
 

Tak powstał jednodaniowy, bardzo syty(!!!) obiad, ale może to być też gorąca kolacja lub obiadokolacja. Dla utrwalenia smaku wypiliśmy po krachelce (0,33 ml) schodzonego, bezalkoholowego podpiwku kujawskiego.
 
Posiadających w domowych zasobach kuchennych żeliwne kociołki z zakręcaną pokrywą zachęcam do skorzystania z oryginalnych receptur z Chrzanowa i Poręby.
Jak wspomniałam we wstępie, czas kociołkowego, plenerowego warzenia (na działkach czy w przydomowych ogródkach) rozpoczyna się na Ziemi Chrzanowskiej i w Zagłębiu - tradycyjnie - już w połowie sierpnia i trwa nawet do pierwszych śniegów. Jednak, nic nie stoi na przeszkodzie, by te znakomite potrawy przygotowywać także w warunkach domowych - korzystając gęsiarek i piekarników.

         

Ziemniaki po cabańsku.                     Porębskie prażonki.

Publikacje otworzą się po kliknięciu w zdjęcia.




Tekst i foto: Joanna Piejko-Horwath
potrawyregionalne.pl
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017