Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

NASZE, REDAKCYJNE JASKÓŁCZE GNIAZDA INSPIROWANE ŚLĄSKIMI PRZEPISAMI.


Wspaniałe drugie danie jest - obok mielonych kotletów (karbinadli) - „sztandarową” potrawą śląską. Było sporządzane, szczególnie w średnio zamożnych śląskich rodzinach, jako danie codzienne (w wersji z mięsa mielonego). Na niedziele i święta przygotowywano je w inne wersji - nadzienia zawiniętego w płat wołowiny.
Zainspirowani przepisami z Festiwalu „Śląskie Smaki” postanowiliśmy sprawdzić jak udadzą się ze schabem, wzbogacone (wewnątrz) tartą gołką (można tez wykorzystać oscypka lub dowolny twardy żółty ser)...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
4 kotlety schabowe bez kości, 4 jajka na twardo, 4 łyżki tartej gołki lub oscypka, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki stołowe sklarowanego masła (margaryny lub odpowiedniej ilość dobrego oleju), 1 cebula, 4 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz czarny mielony, kilka ziaren pieprzu zielonego (całego), listek laurowy, łyżeczka kminku, łyżka suszu warzywnego (lub garść drobno posiekanej włoszczyzny - może być mrożonka), kilka jagód ziela angielskiego, łyżka soku z cytryny, 2-3 ząbki czosnku zmiażdżonego w prasce.

     

Wykonanie:
Kotlety rozbić dość cienko. Oprószyć solą i czarnym mielonym pieprzem. Posypać z jednej strony łyżką tartej gołki lub oscypka. Położyć jajo na twardo, ściśle zawinąć i spiąć wykałaczkami lub owiązać nicią.
Starannie obtoczyć w mące. Podsmażyć (na złoto) z każdej strony na sklarowanym maśle (margarynie lub oleju). Zalać wrzącą wodą, by przykryła mięso.
Dodać: kilka ziaren zielonego pieprzu, listek laurowy, łyżeczkę kminku, łyżkę suszu warzywnego (lub garść drobno posiekanej włoszczyzny - może być mrożonka), kilka jagód ziela angielskiego, lekko posolić. Gotować (dusić) na małym ogniu około 45 minut.
Pod koniec zaprawić śmietaną z mąką, dodać czosnek zmiażdżony w prasce i łyżkę soku z cytryny - już nie gotować, niech „dojdzie” chwilę.
Podawać z ziemniakami (równie wspaniale smakują z kaszą lub dowolnymi kluskami), sałatą lub dowolnym zestawem surówek.


Danie bardzo syte. Jeśli coś nam zostanie, nie przejmujmy się. Na zimno, cienko pokrojone w plasterki, znakomicie wzbogaci nam następnego dnia smak śniadaniowych kanapek.


Tekst: Joanna Piejko-Horwath
Foto: Leszek Horwath
© JM Media 2015. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017