Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PARĘ PRZEPISÓW POSTNYCH.


Sięgamy do skarbczyka domowych rad i przepisów, z czasów naszych babć i prababć, publikowanych na łamach dwutygodnika „Kobieta Polska”. Pismo to wydawane było z końcem lat 30. XX wieku. w Poznaniu. Kontynuowało tematykę z łamów jego poprzedniczki - „Kobiety wielkopolskiej” (zachowało także wiele jej stałych rubryk).
W cyklu „Radości i troski Pani Domu” znajdujemy prawdziwe kulinarne cymelia, które od niejednego kłopotu także i dzisiaj mogą nas wybawić. Zapraszamy do lektury (zachowaliśmy - także smakowitą - pisownię oryginału)...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Okres postu otwiera pani domu duże pole do popisu w układaniu menu i  urozmaicaniu obiadów potrawami bezmięsnymi. Mimo to znajdujemy się czasem w kłopocie: co podać na obiad? znowu dzień, w którym należy wstrzymać się od spożywania mięsa!  Brak nam często pomysłu, co gorsze czasu, aby wyszukać w książce kucharskiej postne potrawy. A jednak ważną jest rzeczą dla pani domu sporządzenie smacznego, niedrogiego a pełnowartościowego posiłku na dzień piątkowy. Dlatego, aby przyjść paniom z pomocą, podaję menu postnych obiadów. Proporcje przepisów - obliczone na 5 osób.

I. Krupnik.
Pierogi z kapustą.
Omlet biszkoptowy.

II. Zupa grzybowa z kluseczkami francuskimi.
Paluszki ziemniaczane z sosem pomidorowym.
Kisiel czekoladowy.

III. Barszcz zabielany.
Paszteciki w naleśnikach z jarzynami.
Alberty - herbata.

IV. Zupa cytrynowa z ryżem.
Jaja faszerowane - sałata z kiszonych ogórków w majonezie.
Ryż z bitą śmietanką.

V. Zupa rybna.
Krokiety z ryby - puree ziemniaczane.
Krem kawowy.

VI. Kapuśniak.
Krokiety z kaszy - sos grzybowy.
Tani kruchy placek - herbata.

VII. Zupa pomidorowa z ryżem.
Knedle ziemniaczane z nadzianką - sos grzybowy.
Galaretka z kruchymi ciasteczkami.


PIEROGI Z KAPUSTĄ.

Proporcja:
Ciasto:
3-7 dkg mąki na osobę, 1 jajo, sól, woda.
nadzianka:
1 głowa kapusty, 4 dkg tłuszczu, 3 dkg cebuli, sól, pieprz, 1 jajo, 2 dkg masła.

Zarobić nie za twarde ciasto, rozwałkować, wycinać foremką (szklanką) nieduże koła, na każde z nich położyć trochę nadzianki i zlepić. Kiedy mamy wszystkie pierogi pozlepiane, wrzucić je na wrzącą osoloną wodę i ugotować. Nadziankę do pierogów przygotować następująco: ugotowaną głowę kapusty przepuścić przez maszynkę, dodać do niej zrumienioną na tłuszczu cebulkę i 1 jajo, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pierogi podawać polane zrumienionym masłem.


PALUSZKI ZIEMNIACZANE.

Proporcja:
1 kg ziemniaków, 32 dkg mąki, 1 jajo, sól, woda.

Z podanych składników zarobić ciasto. Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Potem uformować paluszki, wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować.


PASZTECIKI W NALEŚNIKACH Z JARZYNAMI.

Proporcja:
Ciasto:
1 jajo, 1 l mleka, 10 dkg mąki, 1 l wody, sól.
Nadzianka:
Jarzyny, powidełko pomidorowe, 3 dkg masła, 2 dkg mąki, mleko, sól, cukier, cytryna, 1 jajo, twarda bułka, masło do smażenia.

Usmażyć zwyczajne naleśniki według podanej proporcji. Przetarte jarzyny, uduszone z powidełkiem pomidorowym podprawić zasmażką z 3 dkg masła i 2 dkg mąki, rozprowadzoną mlekiem, dodać do smaku soli, cukru i soku z cytryny. Posmarować tą nadzianką naleśniki, zwinąć w rulonik, zamaczać w jajku rozbitym, utarzać w tartej bułce i usmażyć na złoty kolor. Podając, ubrać gałązkami zielonej pietruszki.


SAŁATA Z KISZONYCH OGÓRKÓW W MAJONEZIE.

Obrane kiszone ogórki pokrajać w kostkę i wymieszać z majonezem.

Majonez.
Proporcja:
2 żółtka, 8 łyżek oliwy, sól, sok z cytryny, cukier, woda.

Wbić żółtka do kamiennego naczynia, ucierać dużą drewnianą łyżką, wlewając po kropli oliwę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem oraz rozcieńczyć wodą. 


Winieta poznańskiego periodyku.

KROKIETY Z RYBY.

Proporcja:
70 dkg karpia, 5 dkg masła, 2 dkg cebuli, 1 żółtko, piana z 1 białka, 1/8 l tartej bułki, sól. pieprz, tarta bułka, 8 dkg masła do smażenia.

Sprawionego karpia ugotować, oddzielić od ości i przepuścić przez maszynkę. 2 dkg cebuli zrumienić na 5 dkg masła i dodać do ryby, wbijając l żółtko, doprawić do smaku (sól, pieprz).
Osobno ubić pianę z 1 białka, którą dać do powyższej mieszaniny, wsypując równocześnie 1/8 l tartej bułki. Wszystko razem delikatnie wymieszać i formować kotlety, które oprószywszy w tartej bułce przysmażyć na złoty kolor. Przed podaniem na stół polać krokiety zrumienionym masłem.


KROKIETY Z KASZY.

Proporcja:
12 łyżek ugotowanej kaszy hreczanej, 4 dkg masła, 2 dkg cebuli, 2 żółtka, sól, pieprz, tarta bułka, 6 dkg masła do smażenia.

12 łyżek ugotowanej kaszy hreczanej wsypać do kamiennego naczynia, dodać zrumienioną cebulkę, 2 żółtka, soli i pieprzu, dokładnie wymieszać i formować kotlety, które posypawszy tartą bułką smażyć na maśle.


OMLET BISZKOPTOWY.

Proporcja:
6 białek, 6 żółtek, 2 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, skórka cytryny lub wanilia, 5 dkg masła.

Ubić tęgą pianę, wpuścić żółtka, dodać cukier i mąkę oraz zapach, wymieszać ostrożnie. Ciasto wylać na dużą blachę, wysmarowaną masłem i posypaną mąką, wstawić do miernego pieca. Wyrzucić z blachy, nałożyć marmelady lub kremu, zwinąć w wałek, pokrajać w ukośne, grube plastry, posypać cukrem i podać z sokiem.


KISIEL CZEKOLADOWY.

Proporcja:
3/4 l śmietanki, 1/4 kg cukru, wanilia, 2 łyżki mąki kartoflanej, 1/4 l śmietanki, 12 dkg czekolady.

Śmietankę (3/4 l) zagotować z cukrem, czekoladą i wanilią. Mąkę rozbić w 1/4 l śmietanki, wlać do gorącej potrosze i mieszać, aby się nie przypaliła. Wlać do formy, zastudzić. Podać z biszkopcikami.


ALBERTY.

Proporcja:
50 dkg mąki, 25 dkg cukru, 1/4 l mleka, 6 jaj, wanilia, 1 proszek do pieczenia, skórka z cytryny.

Jaja utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek. Dodać zapach waniliowy i utartą skórkę cytrynową. Wyrobić dobrze, rozwałkować, wykrawać ciastka foremką, blachę posypać mąką i zaraz piec w miernym piecu.


RYŻ Z BITĄ ŚMIETANKĄ.

Proporcja:
25 dkg ryżu, 2 łyżki masła, 1/2 l mleka, l łyżka cukru z cynamonem, 1/2 l kwaśnej śmietany, 12 dkg cukru, wanilia, sok owocowy.

Ryż ugotować na mleku na sypko z masłem, cukrem i cynamonem. Podać następująco: ułożyć ryż w koło, na kształt wieńca, polać go czerwonym sokiem, a w środek wlać ubitą śmietanę z cukrem i wanilią.


KREM KAWOWY.

Proporcja:
1 szklanka mleka, wanilia, 1 szklanka silnej kawy, 2 żółtka, 1/4 l słodkiej śmietanki, 4 łyżki cukru w mączce, 6 dkg cukru, 1,5 dkg żelatyny (5 listków), 2 łyżki mleka.

Mleko zagotować z wanilią, dać do niego kawę i odsunąć na kraj. Żółtka ubić z cukrem i złączyć na ogniu z letnim mlekiem, dobrze zagrzać i ubijać. Osobno ubić śmietankę z cukrem, w zimnie. Zmieszać oba płyny razem i dodać do nich żelatynę, rozpuszczoną w letnim mleku; ubijać razem na zimnie. Gdy zacznie gęstnieć, wlać do formy, postawić na lodzie.


TANI KRUCHY PLACEK.

Proporcja:
5 ziemniaków, 2 żółtka, 2 białka, 12 dkg cukru, 12 dkg mąki, 5 dkg masła, sok z 1/2 cytryny, skórka z cytryny, 1/4 kg marmelady.

Ziemniaki ugotować, przetrzeć, dać do nich 2 żółtka, cukier, sok z 1/2 cytryny i otartą skórkę cytrynową, masło, a na końcu mąkę i pianę z 2 białek. Wyrobić dobrze i upiec. Gdy ostygnie przekroić przez środek na 2 cieńsze placki, posmarować marmeladą i złożyć razem. Po chwili krajać.

Barbara M.


 Źródło:
„Kobieta Polska”, dwutygodnik, Rok II., Nr 4., Poznań. 1.III. - 15.III.1937 r.

 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017