Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

SIOSTRA ANASTAZJA RADZI.


W sukurs kochającym prostotę domowych wypieków przychodzi „Wielka księga ciast siostry Anastazji”, która ukazała się na początku 2013 r. nakładem krakowskiego wydawnictwa „WAM”. W naszej redakcyjnej kuchni dzieło owo stanęło na... podorędziu i jest wykorzystywane bardzo często, ze względu na łatwość wykonania przepisów. Nadto, stosując się do rad Autorki mamy gwarancję, że wszystko do czego przyłożymy - nawet nieco niewprawnej - ręki uda się, bo... udać się musi (ot, choćby taka domowa szarlotka, jak na zdjęciu obok)!!!
O czym warto pamiętać zanim zabierzemy się do wypiekania smakowitych ciast, ciasteczek, bułeczek, placków, serników czy tortów. Oto kilkanaście nieocenionych, praktycznych porad...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
1. Mąkę do ciasta zawsze należy starannie przesiewać.
 
2. Mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia, a dopiero potem dodajemy pozostale składniki.
 
3. Foremki należy zawsze smarować tłuszczem i obsypać tartą bułką (lub wyłożyć specjalnym papierem).
 
4. Zawsze wybieramy jaja o nieuszkodzonych skorupkach. Przed użyciem należy je dokładnie umyć (nawet sparzyć), a następnie wbijać pojedynczo do osobnego naczynia.
 
5. Do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć świeżych jaj (umytych) wcześniej schłodzonych w lodówce.
 
6. Biszkopt po upieczeniu należy pozostawić jeszcze przez chwilę w wyłączonym piekarniku.
 
7. Ciasto kokosowe jest najlepsze wtedy, gdy piecze się je krótko w dość ciepłym piekarniku. Im dłużej trwa pieczenie, tym ciasto jest twardsze.
 
8. Kruche ciasto przed pieczeniem należy ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
 
9. Sernik zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.
 
10. Ciasto ucierane piec w piekarniku już lekko nagrzanym. Po niewyrośnięciu zwiększyć temperaturę.
 
11. Ciasto jest upieczone wtedy, gdy jest zarumienione, odstaje od brzegów formy, a drewniany (suchy) patyczek włożony do ciasta po wyjęciu jest czysty, bez przylepionych grudek ciasta.
 
12. Do spulchniania niektórych ciast można wykorzystać, rzadko dziś stosowany, amoniak spożywczy w postaci proszku. Jego działanie podobne jest do proszku do pieczenia. Amoniak spożywczy jest dostępny w sprzedaży.
 
13. Piana będzie się lepiej ubijała, jeżeli do białek dodamy szczyptę soli.
 
14. Jabłka - dokładnie umyte, obrane i rozdrobnione - należy skropić sokiem z cytryny, nie będą ciemniały.
 
15. Rodzynki przed dodaniem do ciasta należy dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć i obtoczyć w mące. A wysuszone rodzynki znów staną się miękkie, jeżeli włożymy je na pół godziny do soku
z cytryny.
 
16. Jeżeli do ciasta używamy świeżych owoców (np. truskawek, wiśni, śliwek), to po ich dokładnym wymyciu i obsuszeniu, należy je obtoczyć w bułce tartej. Pozwoli to na uniknięcie zakalca.
 
17. Do przygotowania masy można użyć według własnego uznania - masła lub margaryny.
 
18. Jeżeli podczas przygotowywania kremu masa się zwarzy, należy ją lekko podgrzać, cały czas mieszając.



Ta smakowita pozycja dla łasuchów jest jeszcze na niektórych księgarskich półkach, zatem namawiamy do jej nabycia - - - - - - - - - - - - - >


 
Źródło:
„Wielka księga ciast siostry Anastazji”, s. Anastazja Pustelnik FDC, Wydawnictwo WAM, Wydanie I, Kraków 2013.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017