Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KURKI.


Obok borowików, podgrzybków, koźlarzy czy rydzów są najchętniej zbieranymi dziko rosnącymi grzybami jadalnymi. Najczęściej spotkamy je w pobliżu sosen i  brzóz, w lasach mieszanych.
Jest ich sporo już od czerwca, ale najwięcej zbierze się od połowy lipca do początku września. Mają wspaniałą cechę - jeśli na nie trafimy, będzie to „kolonia” grzybów o różnej wielkości.
Charakteryzują się ciepłą, żółtą barwą. Mięsiste kapelusze są początkowo wypukłe, później lejkowate z nieregularnym brzegiem.
Mają ostry, podobny do pieprzu smak, stąd ich właściwa nazwa - pieprznik jadalny (łac. Cantharellus cibarius).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Kurki same w sobie są smakowitymi grzybami, najczęściej jadamy je duszone, z jajecznicą, w omlecie, z warzywami czy ziołami. Pasują zarówno jako dodatek do potraw mięsnych czy jarskich. Wspaniale harmonizują z daniami z dziczyzny. Stanowią pyszną bazę do sosów oraz farszów.

Kurki im mniejsze i bardziej suche, tym są smaczniejsze. Najlepsze są te o lekko „rozkwitłych” kapeluszach.

Jak postępować z kurkami?
* Grzyby oczyścić z resztek ściółki, najlepiej pędzelkiem. Można je tez delikatnie wytrzeć wilgotną gąbką.
* Trzony skracamy nożem. Kurek nigdy nie wkładamy do wody, ponieważ bardzo szybko nasiąkają.
* Owinięte w papier kurki można przechowywać w lodówce maksymalnie dwa dni.

Jak przetwarzać i konserwować?
* Starannie oczyszczone kurki obgotować, przez około 5 minut, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, włożyć do foliowego woreczka i zamrozić. Będą jak znalazł do zimowej jajecznicy, omletu czy sosu.
* Starannie oczyszczone kurki dusić przez około 10 minut na małym ogniu w sklarowanym maśle. Przestudzić, włożyć do foliowego woreczka i zamrozić. Używać jak wyżej.
* Po starannym obgotowaniu w  lekko osolonej wodzie, zamarynować w marynacie octowej z dodatkiem przypraw i ziół (zapewne każdy smakosz ma swoją sprawdzoną marynatę i ulubione do niej dodatki). Przyłożyć do słoików, spasteryzować. Przechowywać w piwnicy lub spiżarce.

Pora na kilka kurkowych przepisów.


DUSZONE
KURKI.

Składniki:
1 kg kurek, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 2-3 łyżki oliwy, pół szklanki bulionu, 2 łyżki soku z  cytryny, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, szczypta cukru.

Wykonanie:
Grzyby
oczyścić. W rondlu rozgrzać olej i na gorący wsypać grzyby, chwilę smażyć, mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić 10-15minut.
Przecier pomidorowy dokładnie wymieszać z roztartym z solą czosnkiem, bulionem,pieprzem, cukrem, tymiankiem i wlać do grzybów. Doprowadzić dowrzeniai dusić nabardzo małym ogniu 50 minut. 
Pod koniec wlać sok z cytryny,ewentualnie doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Podawać
jako gorącą przekąskę, samodzielne danie z pieczonymi ziemniakami i surówkami lub jako dodatek do kotletów.
 

KURKOWA, ZŁOTA JAJECZNICA.

Składniki:
30-40 dag świeżych kurek, 8 jajek, 2 łyżki masła, cebula, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie:
Kurki oczyścić, większe pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do rondla włożyć łyżkę masła, lekko zrumienić, wsypać cebulę, podsmażyć, i odstawić. Resztę masła roztopić, włożyć kurki, oprószyć solą, pieprzem, a następnie szybko podsmażyć. Dodać uduszoną cebulę, wbić jajka i usmażyć, cały czas mieszając. Posypać natką pietruszki.
Podawać z pieczywem.


OMLET PIWNY Z KURKAMI.

 Składniki:
10 dag kurek, 3 jajka, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżka startego żółtego sera, 4 łyżki piwa, 2 łyżki masła, szczypiorek, sól, pieprz.

Wykonanie:
Kurki oczyścić, opłukać i usmażyć na łyżce masła. Podlać wodą i udusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Jajka wbić do miski, dodać piwo, mąkę, żółty ser, szczyptę soli i pieprzu, roztrzepać. Na patelni rozgrzać resztę masła. Wlać masę omletową. Gdy lekko się zetnie, wierzch posypać, kurkami.
Omlet zsunąć na talerz i posypać szczypiorkiem.


KURKI Z BOCZKIEM.
 
Składniki:
80 dag kurek, 10 dag wędzonego boczku, 4 szalotki, ząbek czosnku, 2 gałązki natki pietruszki, 4 łyżki oleju, łyżka masła, sól, pieprz.
 
Wykonanie:
Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć. Większe przekroić na pół. Szalotki i czosnek obrać. Szalotki pokroić w krążki,czosnek w plasterki. Boczek pokroić w szerokie paski. Natkę umyć, osuszyć, listki oderwać od gałązek.
Kurki smażyć przez chwilę na 2 łyżkach rozgrzanego oleju, wyjąć. Wlać resztę oleju, lekko zrumienić na nim boczek i szalotki. Dodać kurki, czosnek i masło, smażyć jeszcze 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, posypać pietruszką.


KURKI PO CHŁOPSKU.

Składniki:
50 dag kurek, 4 łyżki masła, 5 dag cebuli, 5 dag marchwi, 5 dag selera, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 4 łyżki śmietany, łyżka mąki, natka pietruszki, koperek, sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Kurki oczyścić Oczyszczone kurki umyć i odsączyć z wody. Położyć na stopione masło (2 łyżki) i dusić około 15-20 minut.
W osobnym naczyniu podsmażyć a następnie dusić na maśle (2 łyżki), warzywa pokrojone w paski, w razie potrzeby skrapiając je wodą
Pod koniec duszenia połączyć warzywa z kurkami, dopadać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę z rozprowadzoną w niej mąką. Dusić jeszcze kilka minut.
Pod koniec dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku.


KURKI Z ESTRAGONEM.

Składniki:
50 dag kurek, 2 łyżeczki estragonu, szklanka bulionu, 5 łyżek śmietany, 2 żółtka, 5 dag masła , olej, skórka starta z cytryny, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić i pokroić. Gotować 5 minut. Odcedzić, a następnie dusić na małym ogniu 20 minut, podlewając bulionem. Doprawić solą, pieprzem, estragonem i skórką z cytryny. Pod koniec wlać śmietanę.
Kurki wyłożyć na półmisek, posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z pieczonymi ziemniakami oprószonymi kminkiem.


KURKI Z POMIDORAMI.
 
Składniki:
50 dag małych kurek, 50 dag pomidorów, cebula, 5 dag masła, sól, zmielona papryka, natka pietruszki, 3-4 łyżki śmietany.

Wykonanie:
Kurki dokładnie umyć i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać kurki i pomidory.
Gotowe danie posolić, oprószyć zmieloną papryką i posypać posiekaną natką pietruszki.
Przed podaniem zaprawić śmietaną.
Podawać z ryżem lub purée z ziemniaków.


KURKI Z WARZYWAMI.

Składniki:
50 dag kurek, kilka różyczek brokułów, 5 małych marchewek, biała część pora, 25 dag żółtej, fasolki szparagowej, 2 łyżki masła, szklanka wywaru warzywnego, ząbek czosnku, łyżka oleju, cukier, pieprz, sól.
 
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć.
Warzywa umyć. Marchewki obrać, por pokroić w grube plastry, z fasolki odciąć końce. Do garnka wlać 3 1itry wody, posolić i lekko posłodzić, zagotować. Włożyć marchewki i gotować 3 minuty.
Następnie wsypać fasolkę, a po chwili por. Gdy warzywa będą prawie miękkie (ale nie rozgotowane!), dodać różyczki brokułów.
Po następnych 3 minutach wszystkie warzywa wyjąć i osączyć na sitku. Szklankę wywaru pozostawić do dalszego użytku.
Grzyby odparować na suchej patelni. Wlać olej. Smażyć krótko, mieszając. Przełożyć do warzyw, dodać wywar warzywny, masło i posiekany czosnek. Chwilę dusić.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniaczanym purée.


ZUPA Z KURKAMI I GRZANKAMI.
 
Składniki:
25 dag kurek, 1-2 cebule, 15 dag wędzonego boczku, 3 szklanki bulionu, 5 łyżek śmietany, kieliszek białego wina, 1-2 łyżki soku z cytryny, kromki chleba tostowego, 3 łyżki masła, łyżka mąki, kilka gałązek tymianku, 4 łyżeczki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz.

Wykonanie:
Grzyby oczyścić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paski. Listki tymianku oderwać od gałązek. Boczek wytopić na patelni, wsypać cebulę i zeszklić. Dodać kurki i tymianek. Dusić, aż płyn odparuje.
Oprószyć mąką i chwilę jeszcze dusić. Następnie zalać bulionem i gotować 15 minut.
Do zupy wlać śmietanę, wino i sok z cytryny, doprawić.
Chleb zrumienić na patelni, grzanki posmarować masłem i posypać szczypiorkiem. Podawać do zupy.


ZUPA KURKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ.

Składniki:
25 dag kurek, półtora litra bulionu warzywnego, średniej wielkości cebula, marchew, pietruszka, 15 dag kaszy jęczmiennej, łyżka oleju, łyżeczka masła, 5 łyżek śmietany, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać masło, dodać grzyby, przykryć, smażyć na małym ogniu przez 15 minut, często mieszając.
Cebulę, marchew i pietruszkę obrać. Cebulę drobno posiekać, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu o grubym dnie mocno rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać kaszę, starannie mieszać 5 minut. Wsypać marchew i pietruszkę.
Wlać połowę gorącego bulionu, gotować na małym ogniu do miękkości.
Do garnka wsypać kurki, wlać pozostały bulion i gotować, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, doprawić do smaku, dodać śmietanę.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.


KURKI Z ŁAZANKAMI.

Składniki:
50 dag świeżych kurek, makaron łazanki, cebula, łyżka masła, 5 łyżek śmietany, sól, pieprz, łyżka posiekanej natki pietruszki.
 
Wykonanie:
Kurki oczyścić i posiekać. Na łyżce masła poddusić drobno posiekaną cebulę, wsypać kurki i razem dusić, aż wyparuje sok, który puszczą grzyby na początku duszenia. Doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę i odparować.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z kurkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.


PIEROGI Z KURKAMI.

Składniki:
ciasto - 60 dag mąki, 1 szklanka wrzącej wody, 1-2 łyżki śmietany, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól;
farsz - 50 dag kurek, 2 łyżki oleju, średniej wielkości cebula, sól, pieprz, kilka gałązek ziół.
 
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, zalać wrzątkiem, wymieszać drewnianą łyżką. Gdy przestygnie, posolić, dodać śmietanę, jajko i masło. Wyrabiać, aż ciasto przestanie się kleić.
Kurki oczyścić, większe pokroić na połówki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Dodać grzyby, smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, cienko rozwałkować i wykroić szklanką krążki. Na każdym położyć porcję farszu. Brzegi mocno zlepić. Gotować w osolonej wodzie.
Pierogi podawać polane śmietaną. Udekorować gałązkami świeżych ziół.


KURKI
ZAPIEKANE Z MAKARONEM.

Składniki:
30 dag kurek, duża cebula, ząbek czosnku,10 dag boczku wędzonego, łyżka oleju, sól, pieprz, 10 dag groszku (może być mrożony), 25 dag makaronu wstążki, 4 jajka, pół szklanki mleka.

Wykonanie:
Kurki oczyścić, opłukać. Większe grzyby pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wytopić boczek. Włożyć cebulę i czosnek, smażyć, aż się zrumienią. Dołożyć grzyby, posypać solą i pieprzem, smażyć mieszając 10 minut. Groszek obgotować w osolonym wrzątku, osączyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
Makaron wymieszać z groszkiem, grzybami, cebulą oraz czosnkiem, włożyć do formy. Jajka wymieszać z mlekiem i szczyptą soli. Masę jajeczną zalać makaron z grzybami.
Zapiekać 15 minut w temperaturze 200 stopni.


STEKI Z KURKAMI.
 
Składniki:
60 dag kurek, 4 steki wołowe, 4 gałązki tymianku, sól, pieprz, 2 łyżki musztardy, 4 łyżki oliwy z oliwek, 20 dag pora, 2 ząbki, czosnku, 2 łyżki masła, 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie:
Kurki oczyścić, większe przekroić na pół, trzonki nieco skrócić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 100 stopni. Mięso umyć, osuszyć i lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Tymianek opłukać, dobrze osączyć, z połowy gałązek oberwać listki.
Na żaroodpornej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć mięso i na dużym ogniu mocno zrumienić z obu stron. Steki posypać listkami tymianu. Patelnię ze stekami wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40 minut, aż będą w środku delikatnie różowe.
Pora oczyścić, starannie umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać.
Resztę oliwy rozgrzać z masłem. Na tłuszcz wsypać grzyby, czosnek oraz pora, posolić. Dusić 10 minut.
Kurki z warzywami doprawić solą, pieprzem i pietruszką. Wyłożyć na talerze i dodać steki. Każdą porcję udekorować resztą tymianku.

 
Tekst: Barbara Jakimowicz-Klein
Foto: archiwum
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisał: ~Kate Opublikowano: 2012-07-16 14:52:41
Uwielbiam kurrrki!
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017