Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

W ZASTĘPSTWIE JABŁEK...


Jeszcze w połowie XX wieku kupienie wczesną wiosną dorodnych i soczystych jabłek, tak powszechnych dzisiaj i tanich (ze względu na rosyjskie embargo), nie było wcale łatwe. Naszym młodszym Internautom zapewne trudno to sobie wyobrazić, ale wystarczy zapytać dzisiejszych 60. czy 70. latków. Nie było przecież ani takiej mnogości odmian, ani nowoczesnych (beztlenowych) metod przechowania owoców. Jeszcze ciekawiej było przed wiekiem.
Właśnie wpadł nam w ręce urokliwy i smakowity tekst z  „Dobrej Gospodyni” - Pisma Tygodniowego Ilustrowanego Dla Kobiet (wydanie z 12 kwietnia 1902 r.). Przeczytajcie, co redaktor J. Lubicz polecał naszym prababkom, babkom, pradziadkom i dziadkom...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
„Jedyną rośliną, zastępującą jabłka, jest na wiosnę Rabarbarum.
Piękne, duże, podobne do łopianu liście służą jako ozdobna roślina. Posadzona być powinna po trzy cebule, niedaleko jedna drugiej. Nietylko liście o jasnym lśniącym wyglądzie są bardzo piękne, ale i kwiat bujny koloru kości słoniowej strzela dość wysoko w górę, potem wydaje bardzo dużo ziarn nasiennych.
Krzaki przeznaczonego do ozdoby trawników, trzeba tylko utrzymać w porządku, odejmując i od spodu żółknące liście.

Na użytek kuchni i spiżarni sadzi się korzenie Rabarbarum na zwykłym zagonie i w miarę wyrastania łodyg, obcina się je przy ziemi, potem, odwróciwszy liść, zedrzeć z wierzchu

włókno, pokrywające miękką część łodygi, która ma zupełnie smak jabłek papierówek.
Obdzierając z łodyg włókno, trzeba je zaraz wrzucać do zimnej wody.

Na kompot zrobić syrop, na ten wrzucić kawałki łodyg i odgotować, uważając, by się nie rozgotowało, odgotowane wyłożyć na salaterkę, syrop podsmażyć i zimnym zalać kompot. Dla zapachu można wrzucić mały kawałek wanilji, lab trochę skórki pomarańczowej lub cytrynowej.

               

 

               
 
Do różnych legumin, np. strudla, naleśników, do przekładania tortów - smażyć łodygi nie tak, jak na kompot, tylko rozgotować je na masę.
Jeśli chcemy zrobić konserwę na dłuższe przechowanie, to trzeba wziąć na jeden funt łodyg obranych funt miałkiego cukru, zalać go szklanką wody i smażyć powoli, aż mięszając ujrzymy dno miednicy: jest to zawsze miara dogotowanych marmolad. Gorące składać w słoiki lub garnki kamienne.
Gdy ostygnie, obwiązać papierem albuminowym i zachować w chłodnej suchej spiżarni.

Rabarbarum sieje się z nasienia na zwykły zagonie, przez lato parę razy opleć trzeba, na zimę troszkę okryć liśćmi, na które nałożyć cokolwiek niegrubych gałęzi. Na wiosnę trzeba ostrożnie korzenie wyjmować i rozsadzać na przeznaczone zagony, zawsze o stopę jedną cebulę od drugiej. Rabarbarum tak posadzone pozostaje lat kilka na jednem miejscu, jest to roślina bardzo mało dająca kłopotu, a spore zyski.
Słyszałam o jednem ogrodzie, niedaleko miasta położonem, gdzie parę set rubli zbierano za łodygi w maju ścinane; były wiązane w pęczki, za funt na targach płacono po dziesięć kopiejek.

Kto ma sposobność nabycia dużych cebul Rabarbarum, powinien u siebie wyhodować nasienie, wypadnie to taniej niż kupować.
Cebule Rabarbarum mają kształt cebul georginji (dalji) koloru brunatno żółtego i z tego powodu wiele osób mylnie sądzi, że Rabarbarum lecznicze jest to ta sama roślina.
Lecznicze Rabarbarum jest zupełnie inną rośliną. To, o którem opis podajemy, jest ulubionym przysmakiem w Anglji, tak dalece, że na wiosnę przekupnie na ulicach roznoszą ciasto, nadziane marmeladą rabarbarową.


(red)


P. S. Ze względu na urokliwość ówczesnej polszczyzny zachowaliśmy pisownię oryginału.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017