Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

TARNINA (łac. Prunus Spinosa).


Śliwa tarnina - inne nazwy; tarnina, ciernie, tarń, tarka, ciarki, cierniak, żarnośliwa, korcipka, wilżyna.
Jest wysokim krzewem, ciernistym, gęsto rozgałęzionym. Rośnie na prawie wszystkich glebach, porasta brzegi lasów, miedze, przydroża.
Ze względu na kwiaty i owoce jest cenna dla środowiska.  Tworząc gęste zarośla, trudne do przebycia dla człowieka i większości zwierząt (psy, koty i in.) stanowi dobre miejsca lęgowe dla ptaków i małych ssaków.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W celach leczniczych wykorzystuje się kwiaty, owoce i korę.
Zakwita wczesną wiosną, przed rozkwitnięciem liści. Jest ważną rośliną miododajną, zawierającą m.in. olejek kamforowy. W środowisku naturalnym żyje do 40 lat.
 
Kwiaty są drobne, białe. Zawierają flawonoidy, glikozydy, związki cukrowe, sole mineralne, witaminę C i kwasy organiczne. Medycyna ludowa uważa kwiat tarniny za „lek przeczyszczający krew”, co jest uzasadnione ze względu na wydalanie z moczem szkodliwych produktów przemiany materii. Kwiat działa moczopędnie, rozwalniająco.
 
Owoce tarniny są ciemnofioletowe, pokryte niebieskim nalotem. Ze względu na dużą zawartość garbników, działają przeciwnie do kwiatów. Mają właściwości zapierające, niszczą bakterie w przewodzie pokarmowym hamują krwawienia, mają działanie przeciwzapalne, działają orzeźwiająco na organizm. 
Kora zawiera około 3 proc. garbników, liście - duża zawartość witaminy C, a proste pędy tarniny służyły dawniej do wyrobu lasek.

 
Owoce, z których chcemy zrobić przetwory, muszą być całkowicie dojrzałe, zdrowe i przemarznięte.


DŻEM Z TARNINY.
 
Składniki: 1 kg owoców tarniny, 0,40 - 0,50 kg cukru.
 
Wykonanie:
Przemrożone owoce przebrać, umyć osączyć i wydrylować.
Następnie:
- owoce zasypać cukrem, zostawić na noc i na drugi dzień smażyć, lub
- na gęsty syrop z cukru i wody wrzucić owoce, raz przesmażyć, następnego dnia doprowadzić do wrzenia i na gorąco wkładać do gorących słoików. Odwrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia.
Dżem jest trochę kwaśny i cierpkawy, ale wiele osób to właśnie w nim ceni. Dodaje się go do mięs, pieczywa lub innych wypieków.
Taki sam dżem można zrobić z mirabelek.
 
 
TARNINA MARYNOWANA.
 
Składniki: 1 kg owoców tarniny, zalewa: 1 szklanka wody, 1 szklanka octu winnego, 1 kg cukru, mały kawałek cynamonu, kilka goździków.
 
Wykonanie:
Przemrożone owoce tarniny umyć, osuszyć, nakłuć drewnianą wykałaczką i wsypać do przygotowanych słoiczków.
Słoiczki z owocami napełnić gorącą zalewą, zakręcić, pasteryzować 15 min. Wyjąć gorące i schłodzić. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Tarnina marynowana stanowi doskonały dodatek do wielu sałatek, szczególnie z fasoli. Smakuje dobrze z dziczyzną.


Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2011. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017