Nalewka z pigwowca – historia, ciekawostki, przepisy

Pigwa znana jest z Azji z której trafiła do Europy. Już w starożytnej Grecji była doceniana jako owoc pomagający zwalczać różne choroby, uznawana za owoc Demeter, była składana jej w ofierze.  Hipokrates wierzył w jej leczniczą moc, przepisywał ją więc na wszelkie dolegliwości. W Polsce jest często uprawiana w ogródkach działkowych.

Nalewka z pigwowca na spirytusie – przepis

  • 1,5 kg owoców pigwowca (nie pigw, są często ze sobą mylone)
  • 1 l. spirytusu
  •  ok. 1 kg cukru jeżeli ktoś nie przepada za zbyt słodkimi nalewkami możemy zmniejszyć tą ilość do 750 gram.

Owoce pigwowca dokładnie myjemy, następnie należy usunąć gniazda nasienne a gdy już to wykonamy, kroimy na małe kawałeczki, które wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem. Słoik zakręcamy i odkładamy na czas od 4 do 5 tygodni. Warto w między czasie potrząsać słoikiem w odstępie kilku dni.

Po 4 tygodniach zlewamy alkohol. Owoce należy zasypać cukrem i postawić w ciepłym miejscu. Najlepiej potrzymać tydzień aż wytworzy się syrop. Po tym czasie zlewamy także sok i mieszamy go z spirytusem. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na kolejne 4 tygodnie. Gdy już ten czas minie, przelewamy nalewkę przez gazę do butelki. Trzymamy w ciemnym, chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. Im dłużej stoi, tym nalewka ma lepszy, słodkawy smak.

Możemy dodać także dodatki w postaci anyżu, wanilii czy goździków. Pamiętajmy aby nie przesadzić z ilością cukru.

Przygotowujesz nalewkę? Te produkty, mogą Ci się przydać:

Nalewka z pigwy z rumem – przepis

  • 0,5 l. wódki 40%
  • 0,5 l. rumu 80%
  • ok. 750 gram pigwy
  • 250 gram cukru
  • 4 łyżki miodu (najlepiej naturalnego)
  • sok i skórka z pomarańczy

Ten przepis jest niemal identyczny co poprzedni. Owoce pigwy myjemy, kroimy w ćwiartki, wykrajamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w małe plasterki. Owoce wrzucamy do słoika, zalewamy wódką i rumem. Odstawiamy na 3-4 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie alkohol zlewamy, owoce zasypujemy cukrem, dodajemy miód, i pomarańczę oraz odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, od czasu do czasu mocno potrząsając słoikiem. Zawartość słoja łączymy ze zlanym wcześniej alkoholem. Porządnie mieszamy, następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą, dokładnie odciskając owoce. Nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na 4 tygodnie. I tutaj panuje ta sama zasada: im dłużej nalewka stoi, tym jest lepsza.

Szybka nalewka z pigwy

Do soku z pigwy należy dolać roztwór z spirytusu z wodą wymieszaną z miodem w proporcji 1:1:1. Aby owoce szybciej puściły sok, można przetrzeć je na tarce.

Ciekawostki

Nalewka z pigwowca różni się od nalewki z owoców pigwy tym, iż jest mniej aromatyczna a przy tym cierpka i kwaśna, jednakże łatwiejsza w obróbce. Nalewka ta posiada zazwyczaj pomiędzy 40% a 45% zawartości alkoholu. Ten rodzaj alkoholu powinien zasmakować także osobom, które nie przepadają za wódką ani innymi mocniejszymi trunkami. Mimo, że możemy pić ją cały rok, najlepiej smakuje zimową porą.

Jabłko Parysa to inna nazwa dla pigwy. Pigwowiec obejmuje cztery gatunki. Wszystkie występują w Azji, skąd przybył do Europy. W naturze rosną przy strumieniach na terenach leśnych. Krzewy miewają do 2 metrów wysokości i rosną 10 cm rocznie.

  • Owoce pigwowca wyróżniają się dużą aktywnością antyoksydacyjną, mają właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne.

100 gram owoców pigwowca japońskiego mają tylko 55 kcal i ich indeks glikemiczny wynosi 35, więc są idealnym owocem dla osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością. Miąższ pigwowca w 100g zawiera 1,9 g błonnika pokarmowego, dzięki takiej ilości wspomaga pracę jelit. 100 gram owoców posiada również 92 mg kwasu askorbinowego, który wzmacnia odporność dlatego tak dobrze nadaje się do spożycia jesienią i zimą, kiedy to najłatwiej się przeziębić. Ze względu na inne właściwości poleca się spożywanie pigwowca japońskiego na różne dolegliwości, m.in. zapalenie jelit, zapalenie żołądka, reumatoidalne zapalenie stawów, wymioty, skurcze jelit, bolesne miesiączki.

  • Pigwa jest jednym z najsilniejszych naturalnych antydepresantów.
  • Dzięki swojemu kwaśnemu smakowi, może zastępować cytrynę jako sok do herbaty.
  • Charakterystyczną cechą pigwowców jest wysoka kwasowość, wynikająca z dużego stężenia kwasu jabłkowego. Z tego względu owoce pigwowca japońskiego nie nadają się do spożycia na surowo. Świetnie nadają się do przetworów, dżemów, marmolad oraz nalewek.
  • Pigwa była znana w starożytności jako symbol płodności a panny żuły ją dla świeższego oddechu przed nocą poślubną.
  • Napar z pigwy pomaga zwalczać trądzik.

Mimo tak wielu zastosowaniom, całej gamie witamin posiadanych przez owoce pigwy i pigwowca, nie są za bardzo popularne. Warto jednak samemu posadzić takie drzewko/krzew w ogrodzie aby cieszyć się zdrowiem i odpornością. Nalewka z pigwowca nie tylko jest ciekawa ale i ma wiele właściwości zdrowotnych.

Różnice pomiędzy pigwowcem japońskim a pigwą:

  • Pigwa jest drzewem, pigwowiec krzewem,
  • Pigwa ma kwiaty białe, pigwowiec natomiast pomarańczowo-czerwone,
  • Średnica owoców pigwy wynosi 5 cm, pigwowca do 2 cm,
  • Owoc pigwy zawiera mniej związków eterycznych niż owoce pigwowca.

Niestety często oba te owoce są ze sobą mylone, dlatego jeżeli wyszukamy frazę „nalewka z pigwowca” ukaże nam się wiele przepisów na nalewkę z pigwy, dlatego warto zawsze sprawdzić dwa razy.

 

 

 

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *