Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PIGWA I PIGWOWIEC.


Pigwa często mylona jest z pigwowcem, choć są to dwie różne rośliny.
Różnice między nimi przedstawione są poniżej. Duża zawartość pektyn sprawia, że można z nich robić doskonałe galaretki, powidła, marmolady, dżem i kompoty. Dodaje się je również do innych przetworów dla poprawy ich smaku, np. kompoty gruszkowe z  dodatkiem pigwy mają niespotykany aromat, są traktowane jako wspaniały dodatek do ciast i herbaty. Można z nich sporządzać aromatyczne wina i  likiery.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
PIGWA (łac. Cydonia) - różowate (Rosaceae) - niewysokie drzewko bez cierni, wysokość 4 - 6 m, wrażliwa na mróz, owoc jest złoto-żółty, podobny do gruszki, twardy, bardzo aroma-tyczny, jadalny, kwiat biały lub blado-różowy.
 

     
    

PIGWOWIEC
(łac. Chaenomeles) - różowate (Rosaceae) - krzew  z cierniami, wysokość 1 - 2 m, mało wrażliwa na mróz, owoc żółty lub zielony, podobny do małego, jabłka, twardy, cierpki w smaku, jadalny, kwiat czerwony, pomarańczowy, różowy.

Do tego rodzaju zalicza się 4 gatunki krzewów występujących w stanie naturalnym we wschodniej Azji, Chinach i Japonii. W Polsce najczęściej spotyka się 3 gatunki:
* pigwowiec okazały (chiński)
* pigwowiec japoński (najczęściej uprawianych w ogródkach)
* pigwowiec pośredni (mieszaniec chińskiego i japońskiego)

Pigwowiec jest niewysokim (1-2 m), ciernistym krzewem. Nie ma specjalnych wymagań glebowych, jest raczej odporny na mróz - w zależności od odmiany.
Kwiaty pigwowców są przeważnie czerwone, pomarańczowe lub różowe w różnych odcieniach.

Owoce przypominają kształtem i wielkością małe jabłka. Są żółte (pigwowiec japoński), lub zielone i nakrapiane (pozostałe gatunki), twarde, pachnące, tłuste w dotyku. W stanie surowym nie nadają się do spożycia, są kwaśne i cierpkie. Doskonałe natomiast są przetwory z pigwowca (galaretki, dżemy i marmolady, nalewki, wina). Przygotowując dżemy i marmolady można łączyć pigwowiec z jabłkami i aronią.
 
Owoce zawierają dużo pektyn, cukrów, kwasów organicznych (w tym jabłkowy i cytrynowy), kwasy aromatyczne, garbniki, witaminę C i sole mineralne. Między zawartością cukrów a witaminą C występuje zależność odwrotna tzn. im owoce są bardziej słodkie, tym mniej zawierają witaminy C.
 
Ze względu na dużą zawartość kwasów aromatycznych pigwowiec ma również duże znaczenie w przemyśle perfumeryjnym.
 
PIGWA POSPOLITA (łac. Cydonia oblonga Mill. syn. Cydonia vulgaris Pers.)
Pigwa pospolita występuje tylko jako jeden gatunek. Jako roślina uprawna znana jest od około 2000 lat, jednak nie udało się ustalić jej pierwotnego miejsca pochodzenia. Prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej i Półwyspu Arabskiego. Uważa się również, że ojczyzną pigwy jest Kreta. Grecy owoc ten nazywali mela Kydónia, czyli Jabłko z Kydonii i przyrządzali go z miodem. Dziś udomowiona czy też zdziczała, występuje głównie w klimacie ciepłym i umiarkowanym. W Polsce ostatnio coraz rzadsza, spotykana jest w parkach i ogrodach. Znane są liczne jej odmiany o dużych i smacznych owocach.
W szkółkarstwie owocowym siewki pigwy używane były niekiedy jako „skarlające” podkładki dla grusz.
Pigwa ma spore gruszkowate owoce, cierpkie w smaku. Zawierają cukry, duże ilości pektyn, kwasy organiczne, garbniki, olejek lotny, sole miedzi i żelaza, prowitaminę A oraz duże ilości witaminy C.
 
Owoce, nasiona i liście pigwy mają zastosowanie w fitoterapii. Napary z owoców warto stosować w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej i gardła, problemów z trawieniem i przyswajaniem pokarmu. Pomagają również przy zapaleniu spojówek, oparzeniach i odmrożeniach, a nawet hemoroidach. Lecznicze działanie pigwy wykorzystuje się również w kosmetyce, szczególnie włosów, ponieważ wzmacnia cebulki.
Napary z liści obniżają ciśnienie krwi i rozluźniają skurcze mięśni gładkich jelit. Stosuje się je w leczeniu anemii, ale również przy biegunkach i krwotokach. Śluz zawarty w nasionach działa łagodząco w nieżytach żołądka i jelit czy zapaleniu tchawicy.
W medycynie chińskiej kora tej rośliny jest do tej pory wykorzystywana do dezynfekcji trudno gojących się ran.
 
Według niektórych legend to nie jabłko, ale bladozłota pigwa skusiła Ewę. Właśnie pigwę podarował Parys najpiękniejszej bogini. Starożytni Grecy i Rzymianie poświęcili ten owoc Afrodycie i Wenus.


Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2011. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017