Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

DEREŃ WŁAŚCIWY - JADALNY (łac. Cornus mas).


Dereń należy krzewów sadowniczych mających wyjątkowe  właściwości prozdrowotne. Są pośród nich także: bez czarny, jagoda kamczacka, rokitnik czy też jarząb domowy. Szkoda, że tak rzadko je uprawiamy. Owoce tych krzewów zawierają duże ilości substancji biologicznie czynnych, zwłaszcza witamin i antyoksydantów.
Wymienione gatunki są coraz częściej spotykane w przydomowych ogródkach, gdzie pełnią funkcje ozdobne.
Warto zwrócić baczniejszą uwagę na dereń właściwy - rodzący smaczne i zdrowe owoce, zawierające cukry, kwasy organiczne (głównie kwas jabłkowy), garbniki, pektyny, flawonoidy oraz witaminy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W strefie umiarkowanej półkuli północnej występuje w stanie naturalnym około 40 gatunków krzewów i drzew dereniowatych. Większość pelni  funkcje dekoracyjne (kwiaty, owoce, liście, kolorowe pędy). 

Dereń jadalny jest krzewem lub drzewem osiągającym wysokość do 8 m. Pędy jednoroczne są zielone lub brązowawe. Szeroko eliptyczne lub jajowate liście z kępkami włosków na spodniej stronie są rozmieszczone naprzeciwlegle. Wczesną wiosną, jeszcze przed rozwinięciem się liści, pojawiają się małe, żółte kwiaty zebrane w niewielkie, prawie siedzące baldaszki. Często rozgałęzia się tuż nad ziemią. Czerwonowiśniowe, jadalne owoce kształtu elipsoidalnego osiągają 1,5 - 2 cm długości i dojrzałość osiągają na przełomie sierpnia i września.

Owoce derenia zawierają cukry, kwasy organicznych (głównie kwas jabłkowy), garbniki, pektyny, flawonoidy oraz witaminy.  Jako środek leczniczy w Polsce są rzadko używane. W krajach gdzie roślina ta występuje częściej znajdują one zastosowanie przy leczeniu chorób przewodu pokarmowego, niedokrwistości, niewłaściwej przemiany materii, podagry oraz chorób skóry.

Napary z liści zalecane są jako środek moczopędny i żółciopędny, a napary z kory jako środek wzmacniający i pobudzający.
Drewno bardzo twarde i ciężkie, trudno łupliwe, cenione w tokarstwie. Niegdyś było bardzo cenne i używane do wyrobu sztyletów, włóczni oraz innych przedmiotów wymagających twardych i odpornych mechanicznie materiałów.

W Polsce owoce derenia używane są głównie do produkcji likierów, nalewek i soków. Można z nich przyrządzać też galaretki, marmolady, wina, o przyjemnym, kwaskowatym smaku, jak również kandyzować je, suszyć i mrozić. Niedojrzałe owoce można marynować jak oliwki.
Pod kątem wartości konsumpcyjnej wyhodowano szereg ciekawych odmian o większych owocach, lub też zabarwionych na biało, fioletowo lub żółto (te ostatnie mają smak ananasa).


DŻEM Z DERENIA I JABŁEK
 
Składniki:
1 kg owoców derenia, 0,5 kg jabłek, 0,70 kg cukru.
 
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić w garnku z łyżką wody. W drugim garnku zagotować dereń z niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek.
Przetartą masę przełożyć do garnka z jabłkami, dodać cukier, zagotować i zdjąć z ognia. Powtarzać to kilkakrotnie. Gorący dżem przełożyć do słoików, zamknąć i odwrócić dnem do góry.
Jest znakomitym dodatkiem do pasztetów, zimnej wołowiny, oraz dań z dzikiego ptactwa.
 
 
KONFITURY Z DERENIA
 
Składniki:
1 kg owoców derenia, 2 kg cukru, 1,5 szklanki wody.
 
Wykonanie:
Umyte i przebrane owoce razem z pestkami (lub wydrylowane) wsypać do syropu sporządzonego z wody i cukru. Gotować na małym płomieniu ok. 15 minut.
Odstawić na kilkanaście godzin do wystudzenia i ewentualnie powtórzyć podgrzewanie.
Przełożyć do słoików i zamknąć.
Owoce z konfitury nadają się do dekorowania tortów i kremów, oraz syropów do napojów.
 

KONFITURY Z DERENIA.

 
Składniki:
1 kg wydrylowanych owoców derenia, 1 kg cukru.
 
Sposób wykonania:
Cukier zalać 300 ml wody i gotować do uzyskania syropu, wówczas włożyć do niego owoce i gotować ok. 5 min.
Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić na 3 godz.
Następnie smażyć konfitury jeszcze przez kilka minut.
Przełożyć do słoików, przykryć krążkami z pergaminu nasączonymi spirytusem i szczelnie zakręcić.


SYROP Z DERENIA.
 
Składniki:
owoce derenia, cukier, woda.
 
Sposób wykonania:
Owoce derenia umyć i zalać wodą, gotować 10 minut. Dosypać cukru wg własnego uznania i gotować jeszcze 20 minut. Syrop przecedzić do drugiego garnka, ponownie krótko zagotować. Przelać gorący do słoików lub butelek, szczelnie zamknąć.
Po zmieszaniu z żelfixem można z syropu zrobić galaretkę dereniową.
 

KOMPOT Z DERENIA.
 
Składniki:
1 kg owoców derenia, 0,3 kg cukru, 5 litrów wody.
 
Sposób wykonania;
Dojrzałe owoce przebrać, umyć, osączyć z wody, usunąć pestki i włożyć do wody gotującej się z cukrem, szybko zagotować i przelać do czystych stoików, zamknąć wieczkami.
Gorące słoiki wstawić do garnka z dnem wyłożonym drewnianymi listewkami lub gazetami, wlać gorącą wodę i pasteryzować (gotować)  około 15 minut w zależności od wielkości słoików.
Przechowywać w chłodnym, suchym, zaciemnionym miejscu. Kompot z derenia można wykorzystać do sporządzania deserów (np. galaretek) lub łączyć z innymi łagodnymi kompotami.


Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2011. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017