Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

LESZCZYNA (łac. Corylus).


Należy do rodziny leszczynowatych, które obejmują 15 gatunków krzewów, rosnących na obszarach umiarkowanych Europy, Azji i Ameryki Północnej. W Polsce występuje w stanie dzikim tylko jeden gatunek - leszczyna pospolita (Corylus avellana).  Jest ważnym składnikiem lasów liściastych.
Leszczyna jest jedną z najstarszych roślin uprawianych i wykorzystywanych przez ludzi, o czym świadczą wykopaliska z okresów wczesnohistorycznych.
Orzechy, kora, liście i kwiatostany leszczyny mają znaczenie lecznicze i odżywcze.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Orzechy zbierane od września do października oznaczają się wysoką wartością odżywczą. Zawierają około 65% tłuszczu (z dużą zawartością kwasów tłuszczowych nienasyconych – które odgrywają ważną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia), 16% białka i 3,5% cukru, witaminy A i z grupy B, a także sole mineralne - bogactwo fosforu (szczególnie cenne w dietach ludzi pracujących dużo umysłowo, a do tego przemęczonych lub osłabionych), poza tym sporo magnezu, potasu i miedzi.
 
Kwiatostan i liście mają działalnie moczopędne i uspokajające.
 
         

Kora; otrzymuje się z niej m.in. związek betulinę, która jest cennym składnikiem pudrów toaletowych oraz kosmetyków. Kwas betulinowy zabija selektywnie komórki czerniaka ludzkiego, bez skutków ubocznych.
Drewno lekkie i giętkie używane było dawniej do wyrobu m.in. obręczy do beczek, z pędów leszczyny wyrabiano laski, z węgla – pałeczki rysunkowe.
 
Przed wiekami, w wielu kulturach, leszczyna była uważana za drzewo mądrości. Samowolne ścięcie jej było surowo karane. Leszczynowych gałązek używano jako różdżek do odnajdywania żył złota i skarbów. Miały bronić ludzi przed jadowitymi ukąszeniami, złymi duchami i wampirami; okręty przed burzą, a zwierzęta domowe przed czarami. W średniowieczu leszczynowa różdżka służyła sędziom do wykrywania złodziei i morderców. Różdżki z leszczyny do dziś uważane są za jedne z najlepszych przy poszukiwaniu podziemnych  źródeł wody.
Gałąź leszczyny obsypaną orzechami uważano za symbol obfitości, a wetknięta w drzwi domu była dobrą wróżbą na przyszły rok.
Orzechy laskowe były symbolem płodności, miłości i małżeństwa, a także znakiem mądrości, stałości i cierpliwości.

Leszczyna jest jedną z pierwszych zakwitających roślin. Moment jej zakwitania uważany jest za początek botanicznego przedwiośnia. Zwiastuje wiosnę jednak nie tylko dla ludzi. Kwiaty leszczyny zawierają bardzo dużo pyłku, który jest ważnym i jedynym o tej porze źródłem pokarmu dla pszczół. Ale … ”pyłek leszczyny jest silnym alergenem dla ludzi, przy czym najczęściej osoby uczulone na pyłek leszczyny mogą spodziewać się objawów alergicznych o okresie pylenia olchy i brzozy. Część osób uczulonych na pyłek wykazuje również objawy uczulenia i nietolerancji po zjedzeniu orzechów laskowych, nawet w postaci czekolady z orzechami. W takich przypadkach może wystąpić np. obrzęk warg, swędzenie podniebienia, czasem bóle brzucha lub katar”.
 
Orzechy laskowe polecane są szczególnie osobom które pracują intensywnie umysłowo, są przemęczone i osłabione.


LESZCZYNA W PRZEPISACH KULINARNYCH.
 
Budyń orzechowy

Składniki:
12 dkg orzechów włoskich lub laskowych rumienionych, 6 białek (piana), 6 żółtek, 1 łyżeczka bułki tartej, 10 dag cukru, 1 dag masła i mąki do formy, skórka cytrynowa, 4 dag skórki pomarańczowej.

Wykonanie:
Wyłuskać orzechy, zetrzeć. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Ubić pianę, wymieszać lekko z utartymi żółtkami, orzechami i bułką tartą. Masę wyłożyć do przygotowanej formy budyniowej, formę zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45-50 min. Formę wyjąć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić dookoła ścian, wyłożyć na okrągły półmisek, pokroić na porcje i podać. Budyń orzechowy może być wydany na gorąco lub po oziębieniu. Podawać z sosem z wina lub sosem waniliowym.
 
 
Deser z orzechami laskowymi
 
Składniki:
Biały ser - 30 dag, mleko - 1 szklanka, miód - 1 łyżka, cukier puder - 1 łyżka, mąka - 1 łyżka, cynamon - szczypta, imbir - szczypta, orzechy laskowe - 1 łyżka posiekanych, winogrona lub inne owoce do dekoracji.
 
Wykonanie:
Mleko zagotować z masłem, miodem, cukrem i przyprawami. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do mleka i ponownie zagotować mieszając. Przestudzić.
Ser rozgnieść widelcem lub zmiksować. Dodać do schłodzonego budyniu, starannie wymieszać. Masę przełożyć do salaterek, posypać orzechami i udekorować cząstkami owoców.
 

Kotlety schabowe w orzechach laskowych
 
Składniki:
2 kotlety schabowe bez kości, 2 łyżki płatków owsianych, 15 dag orzechów laskowych.
 
Wykonanie;
Schab rozbić cienko, moczyć w jajku, następnie panierować w pogniecionych płatkach owsianych wymieszanych ze startym orzechami laskowymi.
Posypać dużą ilością tymianku.
 
 
Zupa serowa z orzechami laskowymi
 
Składniki:
3/4 l bulionu, 200 ml mleka, 30 dag sera żółtego (np. gouda), 1 łyżka stołowa masła, 1 żółtko, 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych, 2 łyżki stołowe mąki pszennej, Sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz.

Wykonanie;
Bulion zagotować ze 100 ml mleka. Ser żółty utrzeć na tarle drobno i wsypać wraz z orzechami. Całość mieszać do momentu, kiedy ser się roztopi. Mąkę, 100 ml mleka, wymieszą i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Potem dodać masło. Roztrzepać żółtko z 50 ml zupy połączyć z resztą i wymieszać.
Zupa jest pyszna jest z grzankami.


Tekst: Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
Foto: Andrzej Mikołajewicz i archiwum
© JM Media 2011. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017