Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

WIŚNIA (łac. Cerasus Miller).


Rośnie w strefach umiarkowanych półkuli północnej i występuje w około 60 gatunkach.
Jej współczesne odmiany zostały wyselekcjonowane spośród drzew rosnących dziko na wybrzeżach Morza Kaspijskiego i Czarnego.
Naturalnymi krewniaczkami wiśni są czereśnie i czereśnie ptasie (zwane także trześniami lub cześniami).
W Polsce, w stanie naturalnym, rosną tylko dwa gatunki wiśni: karłowa (Prunus fruticosa, Cerasus fruticosa) - prawnie chroniona, zwana również wisienką stepową oraz ptasia (Prunus avium, Cerasus avium) - w lasach liściastych i mieszanych na południu Polski.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Owoce wiśni, występują w dwóch podstawowych odmianach:
* szklanka - wczesna o cierpkim, kwaskowatym smaku,
* łutówka - późna, soczysta, ciemnoczerwona, delikatna i słodka.
Są cenione nie tylko ze względu na smak, ale także jako doskonały surowiec do wyrobu konfitur, dżemów, soków, kompotów, win, nalewek, likierów, mrożonek i najróżniejszych produktów cukierniczych.
 
Owoce wiśni cechuje wysoka zawartość witaminy A, kwasu jabłkowego, cytrynowego, manganu i jodu.
Potwierdzono także ich oddziaływanie na poprawę apetytu.
Mają ponadto właściwości antytoksyczne i odtruwające, poprawiają stan naczyń krwionośnych i działają przeciwzapalnie.
Spożywanie wini i ich przetworów zaleca się osobom ze schorzeniami reumatycznymi, nerkowymi, a także dla chorym na serce.

Brytyjscy biochemicy potwierdzili w badaniach laboratoryjnych, że wiśnie zawierają  substancje o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwutleniacze, chroniące komórki przed uszkodzeniem, a brytyjska medycyna sportowa zaleca picie soku wiśniowego (dwie szklanki dziennie, co odpowiada spożyciu 50-60 sztuk świeżych owoców) po intensywnym wysiłku fizycznym.
Z kolei naukowcy amerykańscy udowodnili, że wiśnie znacznie wspomagają zapobieganie chorobom cywilizacyjnym.
Występujące w nich antyoksydanty pomagają obniżyć ryzyko syndromu metabolicznego (zespołu zaburzeń związanych między innymi z odpowiedzią organizmu na insulinę - zwanego cichym zabójcą i chorobą XXI wieku, charakteryzującego się nadwagą, wysokim poziomem triglicerydów, niskim poziomem dobrego cholesterolu, wysokim ciśnieniem i poziom cukru we krwi) oraz chorób sercowo-naczyniowych.

Na świecie zbiera się rocznie około miliona ton wiśni, a w grupie największych producentów i dostawców tych owoców znajdują się: USA, Polska, Serbia i Węgry.
Polskie zbiory wiśni dochodzą do blisko 200 tysięcy ton rocznie.


Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2011. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017