Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ORZECH WŁOSKI (Łac. Juglans regia).


Orzech włoski jest dużym drzewem liściastym pochodzącym z południowej Europy i południowej Azji. Osiąga wysokość od 26 do 34 metrów, a średnica jego pnia dochodzi do 2 metrów. W polskim klimacie dorasta do 17 metrów.
Jego łacińska nazwa związana jest z najwyższym władca nieba i ziemi, ojcem bogów - Jowiszem (Juglans regia - z jovis glans „orzech Jowisza” - „królewski orzech Jowisza”).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Kuliste owoce dojrzewają z końcem września. Mają owalny kształt i średnicę około 3-4 cm i - wbrew nomenklaturze botanicznej - nazywane są orzechami.
Zawierają duże ilości witaminy E i witamin z grupy B: B3, B5 i B6.
Występuje w nich ponad 50% lipidów, ok. 10% protein i 5% węglowodanów, a ponadto sole mineralne potasu, fosforu i magnezu.
Zawierają niewielkie ilości wody - do 9% wody i dużą ilość tłuszczów, sięgająca od 55 do 75%.
 
Uprawa orzecha włoskiego rozpoczęła się  w Europie zachodniej i północnej w czasach Cesarstwa Rzymskiego, a na terenach polskich pojawił się - prawdopodobnie - w średniowieczu.
Owoce na drzewach szczepionych pojawiają się już po trzech latach, a owocowanie takich drzew  trwa od 150-200 lat. Drzewa rosnące na własnych korzeniach są długowieczne - rozpoczynają owocowanie między 12 a 15 rokiem życia, a owocują nawet 500 lat.
 
Dojrzały owoc (za najdelikatniejsze uważa się orzechy z południowo-wschodniej Francji) jest popularną przekąską, doskonałym dodatkiem do wypieków.

Niedojrzałe orzechy  (zbierane tuż przed zawiązaniem się  skorupki) stosowano w medycynie ludowej na schorzenia układu pokarmowego, krwionośnego i choroby skóry.
Współcześnie wykorzystywane są do produkcji nalewek i wódek oraz w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, w garbarstwie i przy wyro-bie farb.


(ls)
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017