Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

BURAK ĆWIKŁOWY (łac. Beta vulgaris).


Burak ćwikłowy (Beta vulgaris) - zgrubiałe korzenie rośliny dwuletniej z rodziny komosowatych, został wyhodowany z buraka dzikiego rosnącego na terenach nadmorskich jako jedna z trzech form buraka korzeniowego.
W Polsce burak ćwikłowy był podawany już na stole Władysława Jagiełły. Od tego czasu warzywo to należy w naszym kraju do najpopularniejszych, tak ze względu na walory smakowe, jak i odżywcze. Jego główną częścią jadalną jest spichrzowy korzeń.
Bez buraka nie byłoby prawdziwej polskiej Wigilii, jak również Wielkanocnej ćwikły z chrzanem.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Na całym świecie uprawia się ponad 50 odmian tego warzywa, średnio w polskiej rodzinie, mieszkającej czy to nad Wisła czy to w USA, zjada się ok. 12 kg buraków rocznie.
Do podstawowych zalet buraków należy zaliczyć niską kaloryczność - a także wysoką zawartość witamin z grupy B, PP, A, oraz witaminy C.
Do tego są one bogate w potas i magnez. Działają silnie odkwaszająco.

Ze względu na właściwości zasadotwórcze, jest doskonałym dodatkiem do posiłków zakwaszających przewód pokarmowy, głównie do mięsa. Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu.
 
Burak ma również zastosowanie przy leczeniu niedokrwistości wynikającej z braku żelaza, anemii oraz nadciśnienia tętniczego. Poza tym pektyny zawarte w buraku regulują krzepnięcie krwi, obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzeń buraka jest dobrym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałającym zaparciom.

Wg. alergologów, burak zalicza się do warzyw nieuczulających.

Czerwonofioletową barwę nadają mu antocyjany, zwłaszcza betacyjany.
Związki te pełnią ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Buraki mają niewielką ilość witaminy B1 i C.

Picie soku z buraków pomaga przy uporczywym kaszlu, chrypce i zalegającej flegmie. Poleca się go też rekonwalescentom. Sok wcześniej należy ogrzać, np. w naczyniu z ciepłą wodą, potem popijać małymi łyczkami, przetrzymując każdy łyk przez dwie minuty w ustach. Wzmacniający napój z buraka jest smaczniejszy, jeśli doda się do niego sok z marchwi.
Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku z buraków zmiesza­nego w proporcji pół na pół z miodem. Zjadanie czerwonych buraków w postaci jarzynki ma działanie lecznicze w otyłości, przy zaparciach stolca, chorobach wątroby i nerek.


Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2011. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017