Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

TRUSKAWKA (łac. Fragaria ananassa).


Pojawia się zazwyczaj z  końcem maja i  jest smakowitą zapowiedzią lata. Wiele jej najnowszych odmian owocuje nawet jeszcze we wrześniu. Truskawka jest uszlachetnioną poziomką, powstałą w wyniku długotrwałych zabiegów hodowlanych.
W XVIII w. skrzyżowano amerykańskie poziomki z odmianami chilijskimi.
W ten sposób powstała truskawka ananasowa. Od niej pochodzą liczne i wspaniałe współczesne odmiany.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Medycyna ludowa szybko doceniła pozytywne właściwości truskawek. Napar z liści i owoców truskawek stosowano powszechnie w przypadkach szkorbutu, niedokrwistości lub kamicy żółciowej.
 
Owoce truskawki to prawdziwa kopalnia witamin. Zawierają przede wszystkim witaminę C,  której jest więcej niż w cytrynach i grejpfrutach. Mają także witaminę A, B1, B2 oraz dużo witaminy PP i karotenu. Owoce zawierają również dużo minerałów - wapń, potas, fosfor, mangan i kobalt, a przede wszystkim dużo żelaza (ważny pierwiastek w procesach krwiotwórczych).
Zjadając 20 dkg truskawek, zaspokajamy dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę C.
Rozgniecione truskawki nałożone na twarz, pozostawione do wyschnięcia, następnie zmyte letnią wodą są doskonałą maseczką. Stosuje się je również przeciw piegom i przebarwieniom twarzy.
Truskawki są jednak jednymi z najczęściej uczulających owoców. Objawami alergii na owoce truskawki na najczęściej różnego rodzaju pokrzywki, opryszczki, a nawet bolesne biegunki. Truskawki zawierają również duże ilości salicylanów (sole lub estry kwasu salicylowego - stosowane zresztą w lecznictwie), więc osoby nadwrażliwe na te związki nie powinny jadać tych owoców.

Owoce spożywamy na surowo, robimy różne przetwory; kompoty, konfitury, dżemy, soki, galaretki, sporządzamy wspaniałe i aromatyczne nalewki, lody, kremy itd.

Truskawki również smakują znakomicie przyrządzone na ostro.


Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2011. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisał: ~me.ramirezsepulveda@gmail.com Opublikowano: 2013-01-24 23:14:02
Soy Chilena y con alegria y simpatia e leido el texto y encuento maravilloso lo de la cruza de las frutillas,en algo les aportamos a ustedes ya que ustedes.tanto nos dieron cuando llegaron los colonos a Chile,mi familia,la madre de mi padre es hija de colonos alemanes que vinieron a Chile pero por su apellido,Weller eran de algun lugar se Silisia
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017