Dania na święta wielkanocne

Kiedy zbliżają się święta wielkanocne, często zastanawiamy się co ugotować, aby goście byli zadowoleni? Czy wybrać potrawy tradycyjne, a może coś bardziej nietuzinkowego?

Dania na święta Wielkanocne – co wybrać?

Z pewnością najbardziej popularnymi daniami, które goszczą na stołach wielkanocnych, są- żurek lub barszcz biały, sałatki wszelkiego rodzaju, od jarzynowych, po te z mięsem i rybami. Jajka faszerowane, a także ciasta. Tu z kolei najpopularniejsze są babki wielkonocne.

Tradycyjne ciasta wielkanocne

Ciężko o wspaniale święta bez wspaniałych słodkości na stole. Ciasta, które „od zawsze” królowały na stole wielkonocnym to przede wszystkim:

  • Babki- szafranowe, puchowe, muślinowe czy parzone,
  • mazurki- najczęściej robione na spodzie biszkoptowym lub kruchym,
  • serniki,
  • pascha- deser składający się z sera i bakalii
Mięsne dania wielkanocne + przepisy

Nie od dziś wiadomo, że dania mięsne są bardzo ważnym elementem naszego codziennego żywienia. Na Wielkanoc najczęściej decydujemy się na mięsa pieczone lub wędzone, a także na przystawki mięsne na zimno. Podawać możemy je z różnymi sałatkami.

Pamiętajmy, aby doprawiając korzystać z przypraw, które są charakterystyczne dla kuchni polskiej. Są to m.in. liść laurowy, ziele angielskie czy tymianek.

Wielkanocne roladki z szynki

Do przygotowania będziemy potrzebować: kilka plasterków ulubionej szynki, 3 jaja, 3 łyżki ulubionego serka kanapkowego, 3 łyżeczki chrzanu, trochę posiekanego szczypiorku oraz sól i pieprz do smaku, a także np. bazylię do dekoracji.

Zaczynamy zatem od obrania i posiekania jajek, które wrzucamy do miski. Do środka wrzucamy także serek, chrzan i szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Następnie nasz farsz nakładamy na plasterki szybki i zawijamy. Możemy wbić wykałaczkę w każdą roladkę, upewnimy się w ten sposób, że nam się nie rozwiną.

Pieczeń z indyka

  • Do przygotowania potrzebujemy: pieczarek- 300 g, piersi z indyka- 1 kg, łyżki masła, pomidorków koktajlowych- 150 g, dwóch łyżek bułki tartej, pora- 40 g, słodkiej mielonej papryki, a także soli, pieprzu, tymianku i oleju.
  • Przygotowanie zaczynamy od umycia i osuszenia mięsa. Następnie nacinamy je wzdłuż jednej strony i nacieramy dokładnie olejem, solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Wkładamy tak przygotowane mięso w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny.
  • W międzyczasie myjemy i kroimy pora w plasterki, a pieczarki w kostkę.
  • Smażymy na maśle na małym ogniu do chwili odparowania nadmiaru wilgoci, doprawiamy i chwilę dusimy pod przykryciem.
  • Gotowym farszem nadziewamy nasze mięso i zabezpieczamy wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa, aby nam się nie rozleciało.
  • Tak przygotowaną pieczeń chwilę zarumieniamy na patelni, następnie przekładamy do brytfanny i pieczemy w 190 stopniach przez około 50-55 minut.

Schab pieczony z jabłkami

  • Do przygotowania potrzebujemy: dwóch jabłek, dwóch ząbków czosnku, 1 kg schabu bez kości, łyżeczki cukru, pół cytryny, 100 ml soku jabłkowego, 100 ml białego wina, oleju, soli, pieprzu i tymianku.
  • Przygotowywanie zaczniemy od umycia i osuszenia mięsa. Następnie nacinamy je bardzo głęboko, ale delikatnie. Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim nasz schab. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średniej grubości plastry, które następnie wkładamy w nacięcie zrobione w mięsie.
  • Sok z cytryny wyciskamy i mieszamy z cukrem i łyżeczką wody. Smarujemy nim jabłka oraz środek schabu.
  • Mięso oprószamy solą i pieprzem, po czym układamy je w brytfannie i posypujemy tymiankiem. Warto obwiązać schab nicią, aby podczas pieczenia nam się nie rozleciała.
  • Naszą pieczeń pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut, po tym czasie polewamy mięso białym winem i pieczemy przez kolejne 45 minut.

Potrawy wielkonocne – lista

  • pieczona biała kiełbasa
  • żurek/barszcz biały
  • jajka faszerowane
  • domowy schab
  • pasztety
  • galareta
  • babka wielkanocna

Potrawy wielkanocne- przepisy

Żurek
  • Potrzebujemy-  400 g wędzonych żeberek,  500 g surowej białej kiełbasy, 1,5 litra bulionu, 2 łyżki majeranku, 1 ząbek czosnku, 500 ml żurku z zakwasu, 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% z przeznaczeniem do zup i sosów.
  • Przygotowanie potrawy zaczynamy od zagotowania bulionu z żeberkami podzielonymi na części. Dodajmy do niego surową białą kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  • Po tym czasie dodajemy zakwas i gotujemy dodatkowe 10 minut. W międzyczasie dodajemy majeranek oraz czosnek uprażony na patelni. Zdejmujemy zupę z kuchenki. Dodajemy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy.
  • Wyjmujemy kiełbasę, kroimy ją na plasterki i wkładamy z powrotem do zupy. Tak przygotowany żurek możemy podać z ugotowanym jajkiem oraz pieczywem.
Galareta drobiowa

Do zrobienia galarety potrzebujemy: 90 g pora, 70 g selera, 200 g marchwi, 60 g pietruszki, 600 g dowolnego drobiu, litra wody, 3 łyżek żelatyny, natki pietruszki lub lubczyku, 4 jaja, pół szklanki kukurydzy, 50 g groszku, ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i soli.

  • Przygotowanie zaczynamy od ugotowania mięsa litrze wody, na średniej mocy palnika. Gdy woda zacznie się, gotować zbieramy szumowiny. Dodajemy drobno pokrojone warzywa (bez marchewki). Dorzucamy do bulionu przyprawy, zmniejszamy moc palnika do małej i gotujemy przez około 30 minut.
  • Po tym czasie dokładamy marchewkę i gotujemy jeszcze 25 minut. Odcedzamy bulion i od razu wsypujemy żelatynę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
  • Ugotowane jajka kroimy na pół. Marchewki w plastry, a mięso dzielimy na małe kawałki. W salaterkach układamy składniki, możemy warstwami: natka pietruszki, mięso, marchewka, trochę groszku i kukurydzy, jajko i ca. Całość zalewamy bulionem.

Wkładamy do lodówki na co najmniej 6 godzin do całkowitego stężenia.

Author: Kuba redaktor potrawyregionalne.plPasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Pasjonat gotowania oraz fan tradycyjnych potraw regionalnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *