Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

WIELKANOCNA ĆWIKŁA.

 
W Wyskitnej k/Grybowa, podczas prezentacji wielkanocnych produktów, potraw i wypieków, próbowaliśmy różnych smakołyków, zwracając także baczną uwagę na rozliczne sposoby przyrządzania chrzanu i ćwikły.
Bo cóż warte byłoby tradycyjne wielkanocne śniadanie bez tych dwóch ostrych dodatków? To one wzmagają apetyt i wzbogacając smak domowej roboty szynek, kiełbas, boczków, spyrek, salcesonów czy pasztetów, dają naszym podniebieniom pełne ukontentowanie.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
ĆWIKŁA.

Kilka buraków ćwikłowych upiec w piecu, gdy Będą miękkie, obrać z łupy, pokrajać w cienkie talarki, wymięszać z kwaterką tartego chrzanu, posolić, zalać słabym octem i złożyć do słoja. W miarę potrzeby używać do sztuki mięsa; może stać w zimnie parę tygodni. Można też zamiast piec, gotować buraki, ale pieczone są smaczniejsze, bo cały smak i słodycz zatrzymują w sobie.
(Marya Ochorowicz-Monatowa, „Uniwersalna książka kucharska”, Lwów-Warszawa1926)

         
         
 

ĆWIKŁA Z BURAKÓW.

1 kg buraczków upiec lub ugotować i po obraniu z łupin, poszatkować lub pokroić w talarki. Oddzielnie zetrzeć chrzanu. Nakładać w słój warstwę buraczków 1 posypywać grubą warstwą chrzanu. Po wierzchu zalać octem przegotowanym z wodą, solą i cukrem. Po 48 godzinach ćwikła dobra jest do użytku.
(„Jak gotować dobrze, smacznie i tanio”, Wydawnictwo Stowarzyszenia „Dom Sierot" w Warszawie, 1935)



ĆWIKŁA PODLASKA.


Składniki:
1 kg małych ćwikłowych buraków, łyżka nasion kminku, 5 łyżek świeżo startego chrzanu, sok z cytryny, łyżka cukru, szklanka czerwonego wytrawnego wina, sól.

Wykonanie:
Umyte buraki pieczemy w gorącym piekarniku, po ostudzeniu obieramy, kroimy w cienkie półplasterki albo słupki -ewentualnie ścieramy na grubej jarzynowej tarce. Nasiona kminku układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, osączamy. Świeżo starty chrzan mieszamy z sokiem z cytryny. W słoju układamy warstwami buraki, każdą warstwę przesypując solą, cukrem, kminkiem i startym chrzanem. Zalewamy winem wymieszanym z pozostałym sokiem z cytryny, przykrywamy i zostawiamy na 3-4 dni w chłodnym miejscu..
Podajemy do wędlin i mięs na zimno.
(Hanna Szymanderska)



Znakomity przepis na wielkanocną ćwikłę podała nam Anna Poznańska (MP 3) z Koła Gospodyń Wiejskich w Wyskitnej.

Zgodziliśmy się z nią także co do tego, że przynajmniej ten jeden raz w roku powinniśmy chrzan własnoręcznie utrzeć, by na pamiątkę Męki Pańskiej dokonać tego symbolicznego, kulinarnego samoumartwiania.
 

Dodam tylko, że nasza domowa (redakcyjna) ćwikła przygotowywana jest na bazie buraczków marynowanych w zalewie sporządzonej z octu winnego (oczywiście z przyprawami: gorczyca, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, kawałek korzenia chrzanu), tartych na najdrobniejszych oczkach tarła.
Delikatna i aromatyczna zalewa octowa dodaje burakom użytym do sporządzenia ćwikły oryginalnego i ciekawego smaku.


Tekst: Joanna Piejko-Horwath
Foto: Barbara Jakimowicz-Klein i Leszek Horwath
Nagranie: Leszek Horwath
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017