Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

WIELKANOCNE SŁODKOŚCI DOMOWE.


Polecam coś z domowych annałów i rzeczy nabytych w podróżach po kraju. Oczywiście, z miodem, bo to w kuchni - nie tylko każdego szanującego się pszczelarza - jeden z niezbędnych składników świątecznych potraw, wypieków i napitków.
Babcina „krówka ciągutka” - dawniej była taka w wielu domach, każda inaczej robiona, a tęsknota za dawnymi smakami skłania do podjęcia wyzwania i zrobienia jej na święta dla domowników i gości. Halavę (hałwę - na zdjęciu obok) przywiozłem od znajomych Tatarów z Podlasia i... została w moim domu. Na deser  napitek „międzynarodowy” na staropolskim „trójniaku”.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
BABCINA „KRÓWKA CIĄGUTKA”.

Składniki (na 240 sztuk):
5 kg miodu, 5 kg masła, 5 kg mąki pszennej, 1 łyżka szafranu.

Wykonanie (na małym ogniu):
Rozpuścić masło, klarować (mieszając), aż zrobi się przezroczyste.
Do masła stopniowo wsypywać mąkę, stale mieszając, do uzyskania jednolitej masy.
Powoli dodać mocno rozgrzany miód (ale zdjęty wcześniej z ognia), wyłączyć ogień, i mocno mieszać (tylko) w prawą stronę, aż do jednolitej ciemnozłotej masy.
Całość wylać na stolnicę, rozprowadzić równo (grubość 1cm) i zostawić do ostudzenia (ok. 6 godzin), wycinać w równe karo.


HAŁWA LUB HALVA.


Składniki (na 2 porcje):
szklanka sezamu, obranych migdałów lub słonecznika, 2 łyżki miodu.
        
Wykonanie:
Do miksera lub młynka do kawy wsypujemy nasiona i mielemy na miazgę.
Wysypujemy zmielone nasiona do miseczki i mieszamy dokładnie z miodem.
Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Jako dodatków możemy użyć kakao, kawy rozpuszczalnej, całych nasion różnych orzechów, rodzynek lub owoców suszonych.

                



WIELKANOCY NAPITEK DLA PAŃ I PANÓW.


100 ml miodu pitnego (trójniaka), 10 ml ginu, listek świeżej mięty, plasterek cytryny.
Wymieszać. Pić schłodzony.





Tekst i foto:
Dariusz Malanowski - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2012. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017