Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

RÓŻNE WYPIEKI WIELKANOCNE.


Baba wielkanocna - zwana także „babim kołaczem” - królowała niepodzielnie na wielkanocnym stole. Zawsze towarzyszyły jej mazurki (ponoć przybyły do nas po z kuchni tureckiej „wiktorii wiedeńskiej”) przybierane najróżniejszymi masami, konfiturami lub kandyzowanymi owocami. Ale co to by były za święta, gdyby szanująca się gospodyni nie zadbała o przygotowanie czegoś „od siebie”. Tak więc pojawiały się ciasta najprzeróżniejsze...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
BABKA Z KAKAO.
(na zdjęciu tytułowym)

Składniki:
1/2 l mleka, 1/2 paczki drożdży, 3/4 szklanki cukru, 1 kg mąki, 1/2 łyżeczki soli, 5 jaj, cukier waniliowy, 1/2 szklanki oleju, kakao.

Wykonanie:
Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i części mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe
miejsce do czasu, aż podwoi objętość.
Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, jajka, resztę cukru i mąki, cukier waniliowy.
Wyrabiać do czasu aż ciasto zacznie odstawać od ręki, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Na końcu dodać olej i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na blachę, a do środka nałożyć nadzienie z kakao.
Piec w piekarniku około 40 minut.
Łapsze Niżne (Małopolska)


CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ.


Składniki:
Ciasto - 1 l mleka, 1 paczka drożdży, 3 szklanki cukru, 1 kg mąki, 1 łyżeczka soli, 5 jaj,
cukier waniliowy, 1 szklanka oleju, 1 kg śliwek.
Kruszonka - 1 łyżka margaryny, 3 łyżki mąki, 2 cukry waniliowe, 1 szklanka cukru.

Wykonanie:
Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i części mąki zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do
czasu aż podwoi objętość.
Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, jajka, resztę cukru i mąki, cukier waniliowy.
Wyrabiać do czasu aż ciasto zacznie odstawać od ręki, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Na końcu dodać olej i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Wyłożyć ciasto na blachę a na wierzch poukładać śliwki bez pestek. Całość posypać
kruszonką zarobioną z podanych składników do takiej konsystencji, aby się kruszyły.
Piec w piekarniku około 40 minut.
Łapsze Niżne (Małopolska)


CIASTO DROŻDŻOWE Z WODY.
 
Składniki:
1 kg mąki, 1 szklanka śmietany, 5 żółtek, 25 dag masła lub margaryny, 25 dag cukru, 10 dag drożdży, cukier waniliowy, szczypta soli.

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, tłuszcz i drożdże roztarte w śmietanie.
Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Podzielić na 3 części i włożyć do garnka z letnią wodą. Poczekać, do czasu, gdy ciasto wypłynie na powierzchnię wody.
Wyjąć je, wyłożyć na stolnicę, dodać cukier i wyrabiać. Podzielić na dwie lub trzy części i wałkować na placki. Blachy posmarować tłuszczem i ułożyć na nich placki. Na wierzchu układać utarte jabłka, pokrojone śliwki lub warstwę sera.
KGW Bałażówka (Małopolska)


CIASTO MIODOWE.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki śmietany, 5 jajek, 20 dag margaryny, 20 dag miodu,1 szklanka cukru pudru, 5 dag orzechów, 5 dag rodzynek, 1 jabłko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy do pierników.

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, miód i śmietanę.
Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do pierników.
Do utartej masy na przemian dodawać mąkę i pianę.
Rodzynki sparzyć i osaczyć, orzechy drobno pokroić, a jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Blachę o wymiarach 20 na 20 cm natrzeć tłuszczem i wlać do niej ciasto.
Wierzch posypać bakaliami i utartym jabłkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do170 stopni C, przez około 40 minut.
KGW Rupniów (Małopolska)


KRUCHY PLACEK DROŻDŻOWY.
 
Składniki: 1 kg mąki, 2 szklanki mleka, 5 jajek, kostka margaryny, 2 szklanki cukru, 10 dag drożdży, sól.
 
Wykonanie:
Do miski wsypać 2 szklanki cukru i rozkruszyć na wierzch 10 dag drożdży. Jajka roztrzepać
na jednolitą masę i zalać nimi drożdże. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce margarynę i zalać całość mlekiem. Nie mieszać. Pozostawić na 6 do 8 godzin. Następnie wsypać mąkę, połączyć składniki i wyłożyć ciasto na dwie blachy wysmarowane tłuszczem lub wyłożone
papierem do pieczenia. Na wierzchu można układać masę serową, makową lub owoce.
Piec na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 – 200 stopni.
KGW Łosina Górna (Małopolska)


MAKOWCE ZAWIJANE.

 

 
Składniki:
1 kg mąki, 40 dag mąki, 10 dag drożdży, 1 szklanka cukru, 2 jaja, 1 margaryna zwykła, 4 - 5 łyżek marmolady, 5 jaj, bakalie (rodzynki, orzechy), śmietana, olejek migdałowy, 1 margaryna.
 
Wykonanie:
Drożdże rozrobić w 3 łyżkach śmietany, żółtka utrzeć z cukrem, margarynę roztopić. Ciasto zarobić na śmietanie (ile zabierze), dodając do mąki rozrobione drożdże, żółtka utarte z cukrem, pod koniec zarabiania dodajemy roztopioną margarynę.
Wcześniej przygotowujemy sobie mak: parzymy 40 dag maku, który po sparzeniu odcedzamy, mielimy w maszynce 2 razy. Do ostudzonego przemielonego maku dodajemy rozpuszczoną margarynę, jedną szklankę cukru, 2 jajka, marmoladę, bakalie, kilka kropli olejku migdałowego - to wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy na prostokąt, dajemy mak, zawijamy w roladę (rulon), smarujemy białkiem, owijamy w pergaminowy papier dając luz do wyrośnięcia ciasta.
Z tej propozycji mamy cztery makowce. Pieczemy w temperaturze 150 - 170 stopni C., przez 40 - 50 minut.
 
KGW Haczów (Podkarpacie)


MAKOWIEC DROŻDŻOWY.


Składniki:
ciasto - 1 kg mąki, 6 dag drożdży, 1,5 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 15 dag margaryny, 2 całe jajka, 4 żółtka, cukier waniliowy;
masa makowa - pół kg maku, 3 żółtka, 30 dag cukru, 1 łyżka miodu, 1 łyżka kakao.
 
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe zrobić jak na pączki, podzielić na cztery części. Mak sparzyć, dwukrotnie przemielić, utrzeć z pozostałymi składnikami, podzielić na cztery części. Rozwałkować ciasto, posmarować białkiem i nałożyć porcję maku, pozostawiając czysty centymetrowy brzeg. Zwinąć ciasny rulon. Podobnie wykorzystać resztę składników. Rulony pozostawić do wyrośnięcia, posmarować białkiem i głęboko nakłuć długą wykałaczką.
Piec w temperaturze 180 - 200 stopni C.
KGW Równe (Podkarpacie)


MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY.
 
Składniki:
10 jaj, 25 dag masła, 30 dag maku, 30 dag cukru, 15 dag rodzynek, 15 dag orzechów, 15 dag wysmażonej skórki pomarańczowej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 
Wykonanie:
Masło utrzeć z połową cukru, dokładać po jednym żółtku i ucierać. Dodawać sparzony i zmielony mak oraz miód. Białka ubić na pianę, usztywnić ją resztą cukru i wyłożyć na masę makową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z bakaliami, wyłożyć na pianę. Wszystko szybko, ale starannie połączyć. Wyłożyć na dobrze natłuszczoną formę. Piec w piekarniku o temperaturze 160 stopni, gdy ciasto wyrośnie temperaturę zwiększyć do około 175 stopni C.
Polać polewą czekoladową i posypać grubo posiekanymi orzechami.
KGW Równe (Podkarpacie)


MAKOWNIK.
 
Składniki: 25 dkg maku, 25 dkg cukru pudru, 7 jajek, pół kg jabłek, 7 łyżek grysiku, 1 kostka masła, bakalie, olejek migdałowy, troszkę soli.
 
Wykonanie:
Mak sparzyć i zemleć kilka razy, masło utrzeć z cukrem, dodając po łyżce maku i po 1 żółtku.
Gdy dobrze utarte dodać grysik, jabłka starte na grubej tarce, pianę z białek i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać i piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Gdy ostygnie polać polewą.
Składniki polewy: 10 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao, pół łyżeczki mąki ziemniaczanej.
 
Wykonanie:
Wszystko rozpuścić, rozmieszać i pogotować 30 sekund. Do stygnącej polewy można dać kilka kropel olejku waniliowego, polać w fantazyjne zawijasy makownik.
KGW Równe (Podkarpacie)


MURZIN WIELKANOCNY.
 
Składniki:
60 dag mąki pszennej, 5 dag drożdży, 2 jajka , szklanka mleka, łyżeczka cukru, 3 łyżki oleju, 6 kawałków kiełbasy białej (inna - podwędzana -t eż może być), sól, jajko do posmarowania.
 
Wykonanie:
Zrobić podstawowe ciasto drożdżowe bez cukru z solą. Po wyrośnięciu zrobić prostokąty,do każdego zawinąć kiełbasę. Po zwinięciu posmarować murzina rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem, piec na złoty kolor na blaszce posmarowanej smalcem lub olejem.
Wanda Czubernatowa


MURZYNEK PODHALAŃSKI „Z JAJAMI”.
 
Składniki: 1 kostka margaryny, 1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 4 żółtka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki, pianę z białek, garść orzechów laskowych.
 
Masa : 1 liter mleka słodkiego, pół litra śmietany kwaśnej, 4 jajka, pół kostki masła, pół
szklanki cukru pudru, kilka kropel zapachu cytrynowego.
 
Wykonanie:
Margarynę zagotować z wodą, cukrem i kakao, ostudzić, połączyć z żółtkami i mąką z proszkiem do pieczenia, orzechami, ubić pianę, wymieszać. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Mleko zagotować śmietanę i jajka rozmieszać dobrze i wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia, wystudzić, wylać na siteczko, odcedzić. Ostudzony serek utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać zapach. Przekroić murzynka i przełożyć białą masą, wierzch polać roztopioną czekoladą.
Murzynki przechowują się jak pierniki - im starsze tym lepsze.
Wanda Czubernatowa


MURZYNEK SPISKI „BEZ JAJ”.
 
Składniki: 3 szklanki mąki, 2 szklanki kwaśnego mleka, pół szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki dżemu (najlepszy wiśniowy z całymi owockami bez pestek oczywiście), cukier waniliowy, bakalie – rodzynki, orzechy, skórka
pomarańczowa
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać razem, wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki, włożyć do piekarnika o temperaturze 160-180 stopni C.
Piec około 40 minut.
KGW Łapsze Niżne (Małopolska)


PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI.


Składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 4 żółtka, 13 dag masła lub margaryny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka cukru pudru, 5 dag drożdży, 1 kg śliwek, 2 cukry waniliowe.

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka, łyżką cukru, odrobiną mąki i pozostawić
do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, dodać mleko, żółtka utarte z cukrem,
1 cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrobić ciasto dodając pod koniec stopiony letni tłuszcz.
Odłożyć w ciepłe miejsce i poczekać, aż podwoi objętość. Blachę wyłożyć papierem lub natłuścić i rozłożyć na niej rozwałkowane ciasto. Śliwki umyć, przekroić i wypestkować. Połówki układać na wierzchu ciasta skórkami do spodu, dociskając je w głąb ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym
KGW Krasne Lasocice (Małopolska)


ROŻKI DROŻDŻOWE.

Składniki:
70 dag mąki, 24 łyżki mleka, 4 żółtka, 30 dag tłuszczu, 6 dag drożdży.

Wykonanie:
Zrobić rozczyn z drożdży, podgrzanego mleka i części mąki - odstawić w ciepłe miejsce,żeby zaczyn podrósł. Tłuszcz i mąkę posiekać, dodać żółtka, wlać rozczyn i zagnieść ciasto.
Wstawić do lodówki na ponad godzinę.
Po schłodzeniu odkroić porcję na 1 blachę, a resztę pozostawić w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, dzielić na trójkąty, nadziać marmoladą i zwijać rożki. Ułożyć na blasze, zostawić na chwilę do podrośnięcia, wierzch smarować białkiem i piec w dobrze nagrzanym piekarniku.
KGW Siekierczyna (Małopolska)


TORT WIELKANOCNY „JAJKO”.
 
Składniki na ciasto:
6 jajek, 20 dkg cukru, 15 dkg mąki pszennej, 5 dkg mąki ziemniaczanej, 10 dkg masła, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, 150 ml soku owocowego.
Składniki na krem: budyń waniliowy, 25 dkg masła, 15 dkg cukru, 300 ml mleka.
Dekoracja: galaretka owocowa.
 
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać obie mąki, płynne masło wymieszać z utartymi żółtkami. Na przygotowaną blachę (posmarowaną, wyłożoną pergaminem) wylać masę. Piec 30 min. w temp 180 stopni.
Ugotowany na mleku budyń utrzeć z masłem i cukrem. Za pomocą szablonu w kształcie jajka wyciąć ciasto, przekroić na pół. Resztę ciasta pokroić, skropić sokiem. Jeden placek ułożyć na talerzu. Na przygotowaną wcześniej połówkę ciasta, ułożoną na talerzu, skropioną sokiem nałożyć część kremu z pokrojonym biszkoptem, nałożyć drugą część ciasta, skropić sokiem i posmarować kremem, na wierzch wylać gęstniejącą galaretkę. Tort schłodzić. Kiedy
galaretka zastygnie tort udekorować resztą kremu.
KGW Budzów (Małopolska)


ZAJĄC WIELKANOCNY.
 
Składniki na ciasto: 4 jajka, 15 dkg cukru pudru, 15 dkg margaryny, 15 dkg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao.
Składniki na masę: 1 kostka masła, 1 kostka margaryny, 0,5 litra mleka, 1 budyń
śmietankowy, 1 cukier waniliowy, 20 dkg cukru.
 
Wykonanie:
Margarynę rozetrzeć z cukrem dodając żółtka, mąkę, kakao. Z białek ubić pianę i połączyć z resztą. Wlać na tortownicę i upiec (można na 2 tortownicach bo potrzebne są dwa krążki ciasta).
Upieczone krążki ciasta przeciąć i przełożyć utartą masą. Z jednego zrobić uszy zająca i krawatkę. Obłożyć masą i obsypać kokosem.
KGW Budzów (Małopolska)


Opracowanie:
Joanna Piejko-Horwath i Krzysztof Zieliński
Foto: archiwum
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017