Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

ŚWIĄTECZNA JAGNIĘCINA I BARANINA.


Jagnięcina z Podhala wraca do łask i na nasze stoły.
Coraz częściej - szczególnie w okresie wielkanocnym - pytają o nią restauratorzy i sklepy z całej Polski.
Specjalnie dla smakoszy wielkanocnych potraw z tego wspaniałego i jakże zdrowego mięsa publikujemy kilka najprawdziwszych, tradycyjnych góralskich przepisów - wprost z kuchni Wandy Czubernatowej oraz  zaprzyjaźnionych z portalem Kół Gospodyń Wiejskich z Podhala.
Wszak w tym regionie, jak w mało którym,  jagnięcina i baranina stanowią jeden z najmocniejszych filarów sztuki  kulinarnej.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

PIECZEŃ JAGNIĘCA.
 
Składniki:
Udziec ze średniej tuszki bez kości, 2 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, 4 cebule, 1 łyżka miodu, łyżka wody, pieprz, ostra papryka, sól, kminek, ocet winny, majeranek, lubczyk.

Wykonanie:
Z oleju, wody, octu, soli , zmiażdżonego czosnku i przypraw zrobić zaprawę, dokładnie natrzeć mięso i opiec na tłuszczu ze wszystkich stron.
Włożyć do rondla i dusić, podlać pół szklanki wody.
Na tłuszczu spod z opiekania  przesmażyć cebulę, część dać wraz z tłuszczem do duszenia, część zostawić do dekoracji.
Mięso polewać sosem, obracać, aż zmięknie.
Pokroić w ukośne plastry, obłożyć na półmisku smażoną cebulką, korniszonami, marynowaną papryką, śliwkami z octu.
Sos doprawić na ostro, podać osobno.
Bardzo smaczna z kluskami scykanymi.
Wanda Czubernatowa


JAGNIĘCINA ZE ŚLIWKAMI.
 
Składniki:
Kilo żeberek jagnięcych, 10 dag śliwek suszonych bez pestek (nie kalifornijskich, tylko naskich - polskich), cebula, czosnek, kminek, pieprz, kwaśne mleko ze śmietaną, łyżka mąki, 4 duże ziemniaki, woda.
 
Wykonanie:
Mięso porąbać na kawałki, zalać gorącą wodą, żeby tylko zakryła mięso, chwilkę dusić, dodać cebulę i resztę składników.
Po chwili dodać pokrojone w grube plastry ziemniaki, ugotować, zaprawić kwaśnym mlekiem ze śmietaną wymieszaną z mąką. Gdy za gęsta, dodać trochę rosołu.
Wanda Czubernatowa


JAGNIĘCINA Z JABŁUSZKAMI.
 
Składniki:
80 dag jagnięciny bez kości, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 2 kwaśne jabłka, kminek, sól, czosnek, majeranek, pieprz.
 
Wykonanie:
Mięso pokroić jak na gulasz, obsmażyć na oleju z kminkiem i 2 ząbkami czosnku (całymi),  dodać posiekaną cebulę, posolić i dusić pod przykryciem.
Za pół godziny zetrzeć na tarce 2 obrane ze skórki jabłka, posypać suto majerankiem i dusić do rozpuszczenia się jabłek i cebuli.
Sos można przetrzeć przez sitko i rozpuścić rosołem jeśli za gęsty, albo zagęścić mąką ziemniaczaną. Doprawić do smaku.
Smak sprawdza się liżąc smakowity własny palec, który przódy należy wetknąć w sos.
Wanda Czubernatowa


UDZIEC BARANI.

Składniki:
Udziec barani, kawałek kiełbasy, kawałek boczku, pieprz, jarzynka.
Marynata: 3 litry wody, 2 łyżki soli, 6 ząbków czosnku, 5 liści laurowych, ziele angielskie.

Wykonanie:
Wodę zagotować z solą, czosnkiem i przyprawami. Ostudzić, zalać udziec marynatą i odstawić na 4 dni w chłodnym, ciemnym miejscu.
Po 4 dniach mięso wyjąć, szpikować kiełbasą i boczkiem, natrzeć pieprzem, jarzynką, świeżym czosnkiem.
Piec w piekarniku w całości, często polewając wodą.
KGW Niedźwiedź (Małopolska)


BARANINA MARYNOWANA.

Skłądniki:
Udziec barani, kwasne mleko, owoce jałowca, sól.

Wykonanie:
Udziec namoczyć na 2 godziny w kwaśnym mleku z dodatkiem owoców jałowca.
Wyjąć, wypłukać i natrzeć solą. Obsmażyć na tłuszczu, a później dusić do miękkości pod przykryciem.
Podawać pokrojone w plastry i polane sosem z pieczenia.
KGW Koninki (Małopolska)



Opracowanie:
Wanda Czubernatowa i Joanna Piejko-Horwath
Foto : Leszek Horwath
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017