Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

WIELKANOCNE SMAKI DUBIECKA.


W gorączce przedświątecznych przygotowań zapraszamy Państwa do Dubiecka - miejscowości malowniczo położonej nad Sanem, na Pogórzu Dynowskim, opodal Przemyśla.
Skorzystaliśmy z zaproszenia na prezentację potraw i ozdób stołu wielkanocnego, którą przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich gminy Dubiecko.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Potrawy przygotowały panie z ośmiu kół działających w Gminnym Stowarzyszeniu Kobiet w Dubiecku: KGW Drohobyczka, KGW Iskań, KGW Nienadowa Dolna,  KGW Nienadowa Górna, KGW Przedmieście Dubieckie, KGW Śliwnica, KGW Winne Podbukowina, KGW Wybrzeże oraz drużyna kobieca Ochotniczej Straży Pożarnej.
Dekoracje - stroiki wielkanocne, pisanki, zajączki - przygotowały dzieci i młodzież ze Szkoły Podstawowej w Bachórcu, Szkoły Podstawowej w Iskani, Szkoły Podstawowej  Nr 2 w Nienadowej oraz podopieczni Środowiskowego Domu Samopomocy w Bachórcu.

                

Poniżej prezentujemy kilka przepisów, którymi dubieckie gospodynie dzielą się z szerokim światem po raz pierwszy.
Warto im się przyjrzeć, a może także wykorzystać dla wzbogacenia wielkanocnych stołów o nowe, podkarpackie smaki.


ZUPA CHRZANOWA Z JAJKIEM I BOCZKIEM.

Składniki:
70 dag białej kiełbasy, cebula, korzeń chrzanu, 2 łyżki mąki pszennej, sok z cytryny,
szklanka kwaśnej śmietany, 5 jajek, kilka plastrów wędzonego boczku, liść laurowy,
ziarno pieprzu i ziele angielskie, sól, pieprz mielony do smaku.
 
Wykonanie:
Do garnka wlać 2,5 l wody, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz obraną cebulę. Zagotować. Dodać białą kiełbasę i gotować godzinę na małym ogniu. Wyjąc kiełbasę z wywaru.
Chrzan obrać, zetrzeć na tarce, dodać do wrzącego wywaru, gotować 5 - 10 min. i przecedzić. Mąkę połączyć ze śmietaną, wlać 2 łyżki gorącego wywaru, wymieszać i wlać do garnka.
Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem. Zupa powinna mieć zdecydowanie chrzanowy ostry smak.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić.
Plastry boczku pokroić w wąskie paski, obsmażyć na suchej patelni na złoto. Jajka obrać drobno posiekać.
Zupę podawać posypaną siekanym jajkiem i zrumienionym boczkiem.
Karolina Karpińska


CHRZAN SMAŻONY.

Składniki:
3 szklanki chrzanu, 5 jajek, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany.
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć go garnka i smażyć niedługo  jak jajecznicę.
Podawać wystudzony jako dodatek do wędlin.
Danuta Kijanka


CHRZAN.


Składniki:
1 słoik chrzanu, 8 jajek.
 
Wykonanie:
Jajka ugotować i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z chrzanem, dodać cukier i sól do smaku.
Czesława Osiadły

                              

JAJKA W MAJONEZIE WIOSENNYM.

Składniki:
Jajka, majonez.

Wykonanie:
Jajka ugotować, wystudzić i obrać ze skorupek.
Pokroić na połówki i ułożyć na półmisku.

Majonez:
świeży ogórek, korniszon, rzodkiewka, pomidor, szczypiorek, sól, cukier do smaku.
Wszystkie składniki pokroić w kostkę,  wymieszać, dodać sól, cukier - do smaku.


JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ.
 
Składniki:
Jajka, szynka, świeży koper, sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Jajka ugotować, pokroić na połówki.
Wyjąć żółtka, szynkę zemleć w maszynce i wymieszać z żółtkiem.
Dodać pokrojony drobno koper, sól i pieprz.
Farsz nakładać na wydrążone połówki jajek.
Czesława Osiadły


JAJKA Z CHRZANEM.

Składniki:
6 jaj, majonez, chrzan.

Wykonanie:
Jajka ugotować, obrać ze skorupek i pokroić na połówki.
Wyjąć żółtka i utrzeć je z majonezem i chrzanem.
Białka pokroić w drobna kostkę.
Wszystko razem wymieszać i podawać jak dodatek do wędlin.



JAJA PO SZWEDZKU.
 
Składniki:
10 jaj, 1 mały majonez, 1 jogurt naturalny, 3 łyżki chrzanu, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 jajka ugotowane na twardo i starte na grubym tarle.

Wykonanie:
Jajka ugotować i podzielić na połówki, ułożyć na półmisku.
Pozostałe składniki wymieszać razem. tak przygotowanym sosem polać jajka.
Można posypać szczypiorkiem.


JAJKA W SOSIE BROKUŁOWYM.
 
Składniki:
Jajka, majonez, sól, pieprz - do smaku
 
Wykonanie:
Jajka ugotować, przekroić na połówki i ułożyć na półmisku.  Kwiaty brokuła zmiksować z majonezem, dodać sól i pieprz,  polać jajka. Udekorować kawałkami pomidora obranymi ze skórki oraz szczypiorkiem.
Krystyna Pyra


PULPECIKI FANTAZYJNE.

Składniki:
1 plaster szynki, 1 plaster żółtego sera, 1 plasterek pomidora, natka pietruszki, 1 pierś z kurczaka, przyprawa warzywna, sól, pieprz do smaku.

Krem (składniki na 5 porcji):
2 jajka, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, 1 łyżka mąki - starannie wymieszać
 
Wykonanie:
Ubić pierś kurczaka, posypać  przyprawą, nałożyć na nią plaster szynki, plaster żółtego sera, plaster pomidora, natkę pietruszki, zwinąć w rulonik, obtoczyć w przyprawie, mące. Maczać ruloniki w kremie i kłaść na rozgrzany olej.
Usmażone podawać z surówką.
Czesława Osiadły

          

BABECZKI NA OSTRO.
Składniki ciasta kruchego, wytrawnego:
2 szklanki mąki pszennej, 1 kostka masła, 2 żółtka, sól do smaku.

Wykonanie:
Zagnieść ciasto, rozwałkować, nałożyć w foremki  i upiec babeczki.

Farsz:
1/2 kg dobrego sera, sól, pieprz do smaku, odrobina wędliny do dekoracji.

Wykonanie:
Ser utrzeć ze śmietaną ,solą i pieprzem, aby uzyskać gęstą masę.
Wycisnąć przez rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką.
Dekorować  na wierzchu wędliną, szczypiorkiem i ułożyć na  listku sałaty.
Krystyna Pyra

                


BABKA Z RODZYNKAMI.

Składniki:
1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 1/2 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, rodzynki, sok z cytryny.

Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielką ilością mleka, sok i rodzynki. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 1 godz.


PIERNIK Z MASĄ GRYSIKOWĄ I JABŁKOWĄ.

Składniki:
3 szklanki maki, 1 sztuczny miód, 4 jaja, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, przyprawa do piernika, 2 łyżki sody oczyszczonej, 5 łyżeczek herbaty zalać do pełna w szklance gorącą wodą i ostudzić

Wykonanie:
Ubić białka z cukrem, dodać ubijając żółtka,  następnie stopniowo dodawać mieszając miód, olej, mąkę, z przyprawą, sodą. Na koniec dodać esencję z herbaty.
Podzielić ciasto i upiec 3 placki.
Placki przekładać masami: grysikową (2 warstwy) i jabłkową (1 warstwa).

Składniki masy grysikowej:
1/2  litra mleka, 5 łyżek cukru, 1 masło.

Wykonanie:
Szklankę mleka zagotować, w drugiej rozpuścić grysik i cukier, wlać na gotujące mleko i mieszać. ostudzić.
Kostkę masła rozetrzeć i rozcierając stopniowo dodawać grysik.

Składniki masy jabłkowej:
1 kg jabłek, 1 galaretka owocowa

Wykonanie:
Jabłka zetrzeć na grubym tarle, podsmażyć.
Do podsmażonych gorących jabłek wsypać  galaretkę, wymieszać.
Maria Błahut


Tekst i foto:
Krzysztof Zieliński - potrawyregionalne.pl
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017