Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Obyczaje

ZWYCZAJE WIELKANOCNE.

 

Z zainteresowaniem przeglądnęliśmy ostatnio kilka prac o obyczajowości i obrzędowości związanej ze Świętami Wielkanocnymi w dwóch niezbyt od siebie odległych miejscowościach: Żegocinie w powiecie bocheńskim i Szczyrzycu w powiecie limanowskim.
Natknęliśmy się na sporo ciekawych, wartych zacytowania informacji, związanych  nie tylko z obyczajowością i obrzędowością, ale także osobliwymi, świątecznymi praktykami, które miały za zadanie m.in. odpędzanie złej mocy, zaklinanie pogody i urodzaju.
Zapewne  niektóre z owych praktyk mają swoje korzenie w czasach przedchrześcijańskich. Do niedawna stanowiły integralną część obrzędowości świątecznej, jednak coraz więcej z nich odchodzi w zapomnienie i zanika.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NIE TYLKO ŚMIGUS DYNGUS.

 

Większości z nas  drugi dzień Świąt Wielkanocnych kojarzy się z wodą i śmigusem dyngusem, a właściwie z samym już dyngusem, bo o śmigusie zapomniano.
Poniedziałek Wielkanocny obfituje także w inne, lokalne obrzędy warte przypomnienia. Mamy więc: dziady  śmigustne (śmigurtne, śmiguśne), Siudą Babę, a w Krakowie (na Zwierzyńcu), sięgająca XII wieku, tradycję odpustu zwanego „Emausem”.
Przed wiekami  śmigus i dyngus były odrębnymi zwyczajami wielkanocnymi, a ich korzeni należy szukać w słowiańskiej obrzędowości pogańskiej.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PRZYWOŁYWKI, KŁOSY, ZAJĄCZEK I...

 


Cegośmy pożundali, tegośmy docekali, jajka świncunego, kołoca pszennego, Alleluja!
Wielkanocne obyczaje z Kujaw, Pomorza, Ziemi Łódzkiej, dawnych Pałuk, Górnego Śląska, Beskidu Śląskiego oraz Jury Krakowsko-Częstochowskiej.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TURKI.

 

To nazwa regionalna straży pełniących wartę przy grobie Chrystusa  w okresie od Wielkiego Piątku do Wielkanocy. Występują one pod tą nazwą  na terenie Polski południowo-wschodniej (przede wszystkim na Podkarpaciu), m.in. w: Grodzisku, Jagielle, Jelnej, Gniewczynie, Świętoniowej, Pruchniku, Radomyślu n/Sanem, Majdanie Zbydniowskim czy Dzikowicu.
Siła i trwałość obyczaju jest tak duża, że  15 kwietnia 2007 r. - ...W hołdzie tym, którzy byli i pozostaną wierni tradycji... - odsłonięto w Grodzisku Dolnym pomnik „Turka” zaprojektowany i wykonany w Zakładzie Kowalstwa Artystycznego Stanisława Stopyry.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PUCHEROKI.

 

To bardzo ciekawy obyczaj związany z  Niedzielą Palmową w  Małopolsce, spotykany w tylko kilku podkrakowskich miejscowościach, m.in.: Bibicach, Korzkwi, Modlnicy, Modlniczce, Trojanowicach czy Zielonkach. Korzeniami sięga średniowiecza i trudnego życia ówczesnych krakowskich żaków, a jego nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa  „puer” - chłopiec. Bardzo wielu ówczesnych studentów krakowskiej Alma Mater pochodziło z niezbyt zasobnych domów, koszty nauki były bardzo wysokie. Jeśli żak nie miał mecenasa, który pokrywałby utrzymanie,   musiał chodzić „po prośbie”, by nie zemrzeć z głodu.
To także jeden z nielicznych przypadków, gdy obyczaj związany z miastem przeniknął na wieś i tylko na nie się zachował.
 
 Zobacz więcej ... 

SĄD NAD JUDASZEM.

 

Specyficznym obrzędem Wielkiego Czwartku był zwyczaj zwany „judaszem”. Wywodząc się z rytuału niszczenia kukły uosabiającej śmierć i odchodzącą zimę, został przekształcony w symboliczne uśmiercenie zdrajcy, który wydała Chrystusa na śmierć. Ponieważ zwyczaj ten był przyczyną antyżydowskich ekscesów, w końcu w XIX w. władze administracyjne zakazały urządzania tego typu widowisk. Mimo to zwyczaj był często praktykowany jeszcze w okresie międzywojennym, a także współcześnie w okolicach Jarosławia i Przeworska. Do dzisiaj zwyczaj jest kultywowany w Pruchniku...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIELKANOCNA SOKÓLSZCZYZNA.

 

Na czym polegała zabawa zwana „na wybitki”? Co to było „zubanie” i na czym, przy pomocy tej czynności, rozpoznawano tzw. mocne jajo. Czym na Podlasiu było „włóczebne” lub „chodzenie po Alleluji”, zwane na Janowszczyźnie „hałokaniem”? Co to było „włóczenne” i kogo obdarowywano nim w drugi dzień Wielkanocy?
Na wszystkie te pytania związane z podlaskim obyczajami wielkanocnymi odpowie Państwu tekst przegotowany przez Jana Ancypo - producenta wybornej, regionalnej żywności tradycyjnej, a zarazem animatora Izby Regionalnej w Janowszczyźnie k/Sokółki.
 
 Zobacz więcej ... 

DAWANIE KRZEPTU.

 


Często czytam o mięsach przygotowywanych i przyprawianych na 1000 sposobów.
Jednak dotychczas nikt nie napisał o pięknym zwyczaju, który u nas - na spiskich wsiach -  jest żywy i moim zdaniem wspaniale świadczy o dobrym sercu ludzi zamieszkujących nasze tereny.
Jestem ciekawa czy zwyczaj ten był równie powszechny w innych regionach Polski oraz czy nadal gdzieś jest kultywowany jak u nas, na Spiszu?

 
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017