Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Obyczaje

POPIELEC.

 

Środa Popielcowa, zwana „Popielcem”, a dawniej  Wstępną (Stępną) Środą, rozpoczyna w katolicyzmie czas 40-dniowego postu poprzedzającego Wielkanoc - największe chrześcijańskie święto.
U pierwszych chrześcijan post ten trwał 40 godzin. W kolejnych kilkuset latach wydłużono go do tygodnia, zaś o poście trwającym czterdzieści dni po raz pierwszy wspomina św. Atanazy z Aleksandrii w liście pasterskim z okazji Wielkanocy roku 334 n.e.
Tego dnia księża w kościołach posypują głowy wiernych popiołem (obok reprodykcja ryciny Michała Elwiro Andriollego) na znak żałoby i pokuty. Czyniąc popiołem znak krzyża na głowach wiernych, wygłaszają jedną z dwóch formuł: ...z prochu powstałeś i w proch się obrócisz... lub ...nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PODKUREK.

 

We współczesnych nam czasach zanikł - już chyba zupełnie(?) - dawny zwyczaj podawania, o północy - z wtorku na środę popielcową lub przed świtaniem - w porze piania kogutów, pierwszego postnego posiłku. Składał się on z jaj mleka i śledzi.
W półmisku z podkurkiem, wnoszonym pod pokrywą przez panią domu, ukrywano żywego wróbla. Gdy pan domu zdejmował pokrywę - ptak ulatywał, co było nie tylko znakiem definitywnego końca karnawału, ale także zbliżającego się przedwiośnia i rychłego pożegnania zimy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OSTATKI I BABSKI COMBER.

 

„Zapusty” - staropolski karnawał  kończyły ostatki” odbywające się we wtorek poprzedzający środą popielcową. Było to ukoronowanie pięciodniowego nieumiarkowania w jedzeniu i piciu. Nie wiadomo kiedy symbolem końca karnawału oraz ostatków (zwanych także:  „kusymi dniami”, „kusakami”, „kusym wtorkiem”, „szalonymi dniami”, „podkoziołkiem,  „śledzikiem, szczodrakami lub „zagowinami) stał się śledź. Prawdę mówiąc - szkielet śledzia wnoszony na patyku między hulających - przez gospodarza, z wybiciem północy obwieszczającym nastanie środy popielcowej i postu. Gospodarz na tę okoliczność wygłaszał uroczystą orację. Podawano na stoły postny, cienki żur. Cichł zgiełk, przerywano zabawę. Rozpoczynało się czterdziestodniowe postne umartwianie.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WODZENIE BERA (NIEDŹWIEDZIA).

 

To jeden z najdawniejszych, a jednocześnie najbardziej popularnych do dziś zwyczajów zapustnych na Opolszczyźnie i  Śląsku.
Etnografowie sądzą, że znany i kultywowany był już w XV, a może nawet w XIV wieku.
Tradycyjny obchód niedźwiedzia powinien nastąpić na koniec mięsopustu, w trakcie trzech ostatnich dni karnawału. Niedźwiedź, nazywany również misiem lub berem, prowadzany jest po wsi od zagrody do zagrody.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MIĘSOPUST - STAROPOLSKI KARNAWAŁ.

 

Finał staropolskiego karnawału, czasu swawoli, zabaw, tańców, uczt, maskarad, powszechnej wesołości i pięciodniowego obżarstwa przed mającą nastąpić pokutą i czterdziestodniowym postem, wyznaczał tłusty czwartek.
Pierwotne znaczenie słowa „karnawał”, które pojawiło się w języku polskim z końcem XVII wieku, odeszło jednak w niepamięć…
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZAPUŚNE DZIADY.

 

Patrzcie sie, jak to zaś ten cas przelecioł, kieby jaki nojbardzi  prendki ptosek.
Co dopiyro chodziuły po chołpaf kolendniki, co dopiyro gwiozda sie mieniuła po biołyf polaf, a jus za niedługućko pódom zapuśne dziady.
Ee, co jo tyzto  godom, dzie ta pódom, chyba ino if cienie, co to przed rokami przy miesioncku chodzały po lutowyk, jesce zmarznietyf ściyzkaf. Przecie teroz zapuśnego dziada u nos ani na lykarstwo.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PRZYPOWIYDKI ZOPUŚNE.

 



Jak sie łomiom chrusty
 nic... ino zopusty.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŻELARSTWO CZYLI... SPISKI ODROBEK.

 

 Pozostałość po ustroju feudalnym, nazywano na Spiszu... żelarka. Była to dobrowolna  umowa zawarta między dziedzicem a poddanym zwanym żelarzem.  Polegała  na podarowaniu rodzinie żelarskiej małego kawałka gruntu ornego (zazwyczaj były to trzy morgi), prawa do wypasu własnych krów na pastwisku folwarcznym, ziarna pod zasiew, drewna na opał.
W zamian za otrzymane dobra rodzina folwarczna musiała odpracować około 140 dni na rzecz  właściciela zamku Dunajec.
Ta forma pracy nie byłaby niczym dziwnym gdyby nie fakt, ze przetrwała aż do 1931 roku, kiedy to już chłopi w całej  Polsce - po ustawie uwłaszczeniowej z 1848 roku - pracowali jako wolni ludzie.
 
 Zobacz więcej ... 

BYŁ KUPAŁA - JEST WALENTY.

 

14 lutego przypada święto zakochanych, w tym zakochanych nieszczęśliwie lub niefortunnie oraz wszystkich, którym brakuje odwagi lub nie potrafią wyznać swoich uczuć. Przodkiem „Walentynek” były w  Polsce „Kupały”, podczas których panny używały różnych magicznych sposobów na zdobycie kawalera.
„Walentynkowe” obyczaje znane są w  Europie od ponad 500 lat, a św. Walenty do niedawna czczony był jako patron chorych na choroby umysłowe, nerwowe i epilepsje.
Najprawdopodobniej dlatego uznano, że odpowiadając za tak szczególne „stany ducha”, może zająć się patronowaniem również zakochanym. Wszak miłość to specyficzna, niekiedy… długotrwała „choroba”.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIELKI POST.

 


Na
jważniejszy czas postu to czterdzieści dni poprzedzających Wielkanoc (łac. jejunium quadragesimae),  wyraz czci okazywanej cierpiącemu Chrystusowi. Według przekazów został on wprowadzony przez samych apostołów.
W kościele p
ierwotnym był to okres, w którym katechumeni przygotowywali się do chrztu udzielanego uroczyście w dzień Zmartwychwstania, a także czas pokuty, postu i wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych, których spożywanie zakazane było na pamiątkę poszczenia Jezusa na pustyni (Ewangelia wg św. Mateusza 4, 1-11).

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017