Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

Obyczaje

BOCIANIE (BUSŁOWY) ŁAPY.

 
 
Ten nietypowy wypiek - specyficzne, drożdżowe bułeczki w kształcie pięciopalczastych bocianich łap - przygotowywany był Polsce południowo-wschodniej i na Kurpiach (dość powszechnie, do końca XIX wieku), na powitanie ptaków powracających z ciepłych krajów.  Związany był ściśle także z powitaniem wiosny i świętem Zwiastowania Najświętszej Marii Panny, a stare porzekadło ludowe mówiło: 
„Na zwiastowanie przybywaj bocianie”...
Obecnie spotykany niezwykle rzadko, więc choćby dlatego wart jest przypomnienia.
Komentarzy: 3,  
 Zobacz więcej ... 

SŁODKIE POŻEGNANIE KARNAWAŁU.

 

Tłusty czwartek - tego dnia nie myślmy o odchudzaniu! Tłusty czwartek jest przecież po to, by dogadzać swojemu podniebieniu. Na stole niech pojawią się zatem talerze pełne pączków, faworków i innych słodkości. Objadajmy się nimi do woli, zwłaszcza że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. Warto wiedzieć, że nasz tłusty czwartek to zaledwie namiastka staropolskiego zwyczaju.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PRZEDNÓWEK.

 

Jeszcze pół wieku temu czas pomiędzy przedwiośniem, gdy zaczynały się kończyć nagromadzone zapasy żywności, a początkiem lata i niecierpliwym oczekiwaniem na pierwsze zbiory warzyw i owoców, budził u mieszkańców polskiej wsi obawy i lęk.
…Żniwa jeszcze za górami, a przednówek za progiem. (…) - Za progiem! W chałupach już siedzi, za brzuchy ściska, że ledwie zipią... - czytamy w III części „Chłopów” („Wiosna”) Władysława Reymonta.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

STAWIANIE MOJA.

 

Tylko na Orawie, Spiszu i na Śląsku zachował się jeszcze zwyczaj stawiania „moja”, „mojki” lub „jedlicki”. „Moj” to okorowane drzewo, o wysokości co najmniej 10 metrów, na końcu którego pozostawia się jedynie nietknięty wierzchołek przystrajany kolorowymi bibułkami.
Zwyczaj stawiania mojów sięga ponoć korzeniami czasów antycznych, kiedy Grecy, Etruskowie i Rzymianie stawiali drzewka na domach i budynkach gospodarskich, by chronić je przed złymi mocami, sama zaś tradycja związana jest z pradawnymi (pogańskimi) obchodami święta wiosny, które przypadały na marzec. Około 755 r., na dworze frankijskim, przesunięto wiosenne świętowanie z marca na maj.
Komentarzy: 3,  
 Zobacz więcej ... 

OŁTARZE BOŻEGO CIAŁA.

 

Procesje Bożego Ciała wyruszają z kościołów po głównej mszy św. (tzw. sumie). Wierni, niosą feretrony (ruchome ołtarze), chorągwie kościelne, sztandary cechowe, dziewczęta sypią kwiaty, biją dzwony, unosi się dym kadzideł, pieśniom eucharystycznym często towarzyszą orkiestry.
Procesje zatrzymują się przy czterech ołtarzach, wykonywanych i ozdobionych przez wiernych zielonymi gałązkami brzozowymi, lipowymi oraz wieńcami z kwiatów i ziół.
Właśnie tym kwiatowo-zielnym wieńcom przypisuje się szczególną moc.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZIELONE ŚWIĄTKI.

 

Nasza izba umajona,
Tatarakiem obstawiona,
Tatarakiem, wodną trzciną
 I czeremchą, i kaliną
 Zielone Święta! La, la, la, la!
 Zielone Święta! La, la, la, la!
 Maju, maju, świeży gaju,
Pachniesz ty dziś w całym kraju!
Niosą chłopcy gałązeczki,
Wiją wianki panieneczki

Zielone Święta! La, la, la, la!

Zielone Święta! La, la, la, la!

                                                          (Maria Konopnicka)
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

SIANOKOSY.

 

Niewiele jest równie cudownych wiosennych zapachów, jak zapach wieżo skoszonej łąki i siana, pełnego ziół wszelakich, wygrzewającego się w promieniach wieczornego słońca. Pierwszego pokosu traw dokonywano zazwyczaj na przełomie maja i czerwca - o ile pozwalała na to pogoda.
Przenieśmy się do Pawełek na Podlasiu. Tak dawne, podlaskie sianokosy wspomina Jan Ancypo... Na łąki wychodziło się świtem, aby była rosa w trawie, wtedy łatwiej i lżej się kosiło. Kośców było kilku, aby zdążyć skosić jak najwięcej trawy. Następnego ranka mężczyźni (zazwyczaj z sąsiadujących ze sobą domostw) szli kosić łąki u innego gospodarza. Pomoc taka była czymś zupełnie naturalnym, swoistym obyczajem dobrosąsiedzkim...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NOC ŚWIĘTOJAŃSKA.

 

Noc świętojańska i  następujące po niej święto Narodzenia św. Jana Chrzciciela (24 czerwca) od niepamiętnych czasów uważane były za najbardziej niesamowity moment roku. Najkrótsza noc i najdłuższy dzień zachęcały do ludowych zabaw i zachowań o charakterze magicznym.Obchody świętojańskie, których rodowód sięga czasów pogańskich, w Polsce nazywane były Sobótką (od obrzędowych ogni palonych nocą, czyli „sobótek”) lub Kupalnocką (być może od imienia pogańskiego bożka Kupały lub słów „kupało” bądź „kupała”, które na pograniczu polsko-ruskim oznaczało kąpiel, zanurzenie w wodzie).
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

MATKI BOSKIEJ ZIELNEJ.

 

„Kwiaty z pół okolicznych uszczknięte i zioła,
Przenajmilsze ofiary pracowitej wioski
Przyniosły swe zapachy do wnętrza kościoła,
Przyniosły przed oblicze dobre Matki Boskiej.
           
    W górze jako głos starczy, organ przepowiada,
    W dole z piersi ludu płynie pieśń kościelna,
    U stóp Twych, jasna Pani, wieś swe dary składa,
    O pół rządczyni mądra, o królowo zielna.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

OSOD (ŁOZESOD, ŁOSSOD).

 

Ej! Łowiecki piykne
Nie syćkieście moje
Przyset Świnty Michoł
Kozdy biere swoje…
 
takie śpiewy pasterskie niosą się od hal w dniu świętego Michała Archanioła, gdy z gór na osod (łozesod, łossod) schodzą wraz z jesiennym redykiem kierdle owiec.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017