Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
FUNDACJA IM. HANNY SZYMANDERSKIEJ
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Obyczaje

OPŁATEK WIGILIJNY.

 

Zarówno źródła etnograficzne, jak i zapisy li­terackie wskazują, że obyczaj dzielenia się opłatkiem znany był w  Polsce już w  początkach XIX wieku, a prawdopodobnie i wcześniej. Ceremonia dzielenia opłatków przyjęła się najpierw na dwo­rach szlacheckich, szybko jednak rozpowszechniła się wśród innych stanów na obszarze całej Polski, z wyjątkiem niektórych części Pomorza i  na War­mii i  Mazurach, gdzie jeszcze w początkach XX w. nie znano obyczaju łamania się opłatkiem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIJNY OPŁATEK - CHLEB ŚWIĘTY.

 

Zwyczaj łamania się opłatkiem na początku wieczerzy wigilijnej symbolicznie nawiązuje do dzielenia się chlebem przez Syna Bożego. Dziś nie wyobrażamy sobie Wigilii bez tego zwyczaju i bez składania sobie przy tej okazji życzeń.
Opłatki kładziemy z szacunkiem na talerzu, na bochenku chleba, na pasemku słomy lub siana, na ziarnach zbóż rozsypanych na obrusie, albo zawiązanych w serwetkę, w zależności od tradycji regionalnej i rodzinnej.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

MAGIA WIGILIJNEGO STOŁU.

 


Niezwykle istotną rolę w przypadku wszystkich świąt odgrywają wierzenia - poglądy i przekonania o występowaniu w ludzkim życiu i przyrodzie zjawisk nadprzyrodzonych.
Jeśli zgodne są one z zasa­dami religii, mówimy wówczas o wierzeniach religijnych; jeśli są z nią sprzeczne, nazywamy je przesądami, zabobonami lub wierze­niami magicznymi. Jedne i drugie są ważnym elementem folkloru ­kultury ludowej.

Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

CHOINKA.

 

Jedną z  najmłodszych tradycji wigilijnych jest strojenie choinki. Glo­ger w swojej „Encyklopedii Staropolskiej” pisze: „Za tzw. czasów prus­kich, tj. w latach 1795-1806, przyjęto w Warszawie od Niemców zwyczaj w Wigilię Bożego Narodzenia ubierania dla dzieci sosenki lub jodełki orzechami, cukierkami, jabłuszkami i mnóstwem świeczek woskowych...”.
Kościół, początkowo niechętny, przyjął jednak choinkę i nadał jej chrześcijańską symbolikę „biblijnego drzewa wiadomości dobra i zła”, miała też oznaczać wieczną zieleń, nadzieję nieba.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WRÓŻBY I ZWYCZAJE WIGILIJNE NA PODKARPACIU.

 


Nie ma chyba innego dnia w polskim kalendarzu równie bogatego w przesądy, zwyczaje i wróżby jak Wigilia Bożego Narodzenia.
Część z nich wciąż można spotkać w niektórych podkarpackich wsiach, większość jednak to relikt przeszłości, wart wszakże przywołania przy okazji Wigilii Anno Domini 2007.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIA NA SPISZU.

 

Od zawsze Boże Narodzenie kojarzy się ze świąteczną krzątaniną, przyjemnymi zapachami i choinką. Wszyscy wracamy chętnie do Wigilii  z czasów naszego dzieciństwa - do atmosfery miłości, radości i rodzinnej więzi. Powróćmy dzisiaj  wspomnieniami do świąt przeżywanych w  dzieciństwie przez najstarszych Spiszaków.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

"WINSUWANIE" NA SPISZU.

 


Składanie życzeń świątecznych to piękna i długa tradycja.
Na Spiszu  po dziś dzień odwiedzając rodzinę czy znajomych w  okresie świąt Bożego Narodzenia nie zapominamy o winsuwaniu (winszowaniu ).
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

PIENIŃSKIE BOŻE NARODZENIE.

 

Szczególny dzień oczekiwania na przyjście Bożego Dzieciątka i wieczór czuwania (łac. „wigilia” - czuwanie), praktycznie we wszystkich regionach Polski, ma swój uświęcony odwieczną tradycją, nienaruszalny porządek - ba, wręcz - kanon.  Nie inaczej było i jest w Pieninach.  Znajdziemy tu także odrębności warte i przypomnienia, i poznania.
Jak wszędzie, obowiązuje tego dnia ścisły post. W wielu domach poszczono nie jedząc, aż do wieczerzy wigilijnej. Gdzieniegdzie pozwalano na zjedzenie jałowej kwaśnicy z grulami (ziemniakami), moskola (placka z gotowanych ziemniaków i mąki owsianej pieczonego na blasze), upieczonych na blasze lub w popielniku ziemniaków z surową kiszoną kapustą wprost z beczki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZAKOLĘDUJMY...

 


W tym roku kolędujemy z Asią, Dominiką, Misią, Zuzią, Adamem i Bartkiem, którzy w Ośrodku Kultury w Kaliszu Pomorskim nagrali swoje wersje polskich kolęd, z Wandą Łomnicką-Dulak, która specjalnie dla Państwa napisała nad Popradem 3 pastorałki oraz z  zespołem „Kurdeszwykonawcami „Pastorałek Sądeckich” (nagranie archiwalne).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NA POLANCE POD TRUBACEM - KOLĘDKI.

 


NA POLANCE PEŁNO JANIOŁKÓW
ZBIYRAJOM GWIOZDKI DO PODOŁKÓW
Z NIEBA Z CHMUREK SPADOWALI
Z GAŁĘZI SIĘ STURLIKALI
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017