Składniki:
Pół kilo mąki, 30 dag skwarków, 4 deko drożdży, dwa jajka, sól, pieprz, kminek, majeranek, 1 cebula, mleko - około szklanki (ile zabierze mąka). Łyżeczka cukru,
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, wlać do miski z mąką, dodać zimne skwarki - lekko podsmażone (najlepsze ze sadełka, bilu) i cebulkę przesmażoną, jajka rozbełtać z solą, pieprzem i majerankiem - wlać do miski.
Wymieszać dobrze, jeśli za rzadkie - dodać mąki i wyrobić.
Po wyrobieniu od razu przełożyć na stolnicę i wywałkować na grubość palca.
Wykrawać szklanką małe placuszki i układać na wysmarowanej blaszce. Zostawić w cieple do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do pieca, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku do 25 minut.
Wanda Czubernatowa - potrawyregionalne.pl
|