Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

SŁODKIE PIEROŻKI Z MAKIEM.


Na deser i nie tylko...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 150 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę, 2 jajka, pół szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej, 3 krople esencji waniliowej.
Nadzienie makowe: ćwiartka szklanki maku, 2 łyżki startego jabłka, 1 łyżka drobno posiekanych daktyli, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru, pół łyżeczki cynamonu, półtora łyżki miodu, 1 łyżka zblanszowanych, drobno pokrojonych migdałów, 2 łyżeczki masła, 1 łyżeczka soku z pomarańczy.
 
Wykonanie:
Mąkę przesiać do misko, dodać masło i wyrabiać palcami tak, żeby powstały grudki. Dodać cukier puder, 1 jajko, esencję waniliową, skórkę pomarańczową i szczyptę soli.
 
Ciasto wyrabiać nożem o cienkim ostrzu siekając do uzyskania małych grudek ciasta. Z grudek należy uformować kulę ciasta (nie gnieść za długo), owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godz. do lodówki.
W tym czasie przygotować masę makową: mak, jabłka, daktyle, mleko i cukier gotować przez 15 min, stale mieszając aż masa zgęstnieje, zmniejszyć ogień i dodać migdały , cynamon, miód, sok z pomarańczy, masło i szczyptę soli.
Gotować jeszcze 8 min do uzyskania gęstej masy. Wystudzić.
 
Piekarnik nagrzać do 180 st. ciasto podzielić na 4 części. każdą z nich rozwałkować nieco grubiej niż na kluski. Wycinać krążki szklanką i ułożyć na przygotowanej blasze. Jeszcze raz włożyć do lodówki na 10 min.
Po wyjęciu z lodówki na każdym krążku układać łyżkę masę makową. Następnie podnieść brzegi krążka z trzech stron i dobrze zacisnąć rożki, tak żeby otrzymać kształt trójrogiego kapelusza. Brzegi muszą dokładnie przylegać, ale góra musi być lekko rozwarta, żeby było widać nadzienie.
Ułożyć na natłuszczonej blasze pozostawiając odstępy, bo ciastka nieco urosną.
Wierzch każdego posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec ok. 12-15 min.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017