Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KNEDLE Z BRYNDZĄ.


...aksamitne.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
SKŁADNIKI:
Ciasto: 1 kg ziemniaków gotowanych, 30 dag mąki, 1 jajko, sól

Nadzienie: 20 dag bryndzy, 1 żółtko, pieprz.
Omasta: 10 dag boczku lub chudego podgardla (lub łyżka tartej bułki i dwie łyżki masła.

WYKONANIE:
Przygotować nadzienie. Ser zemleć w maszynce lub rozetrzeć. Dodać jajko, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto. Ziemniaki rozgnieść przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta zrobić wałek. Odcinać kawałki równej wielkości, każdy kawałek spłaszczyć, do środka nakładać nadzienie, zalepiać, formować kulki.
Knedle wkładać do wrzącej osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową.

Ugotowane kluski polać tłuszczem ze skwarkami (można także zeszklić drobno posiekaną cebule) lub tartą bułką zarumienioną na maśle.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017