SKŁADNIKI:
Ciasto: 1 kg ziemniaków gotowanych, 30 dag mąki, 1 jajko, sól
Nadzienie: 20 dag bryndzy, 1 żółtko, pieprz.
Omasta: 10 dag boczku lub chudego podgardla (lub łyżka tartej bułki i dwie łyżki masła.
WYKONANIE:
Przygotować nadzienie. Ser zemleć w maszynce lub rozetrzeć. Dodać jajko, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto. Ziemniaki rozgnieść przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta zrobić wałek. Odcinać kawałki równej wielkości, każdy kawałek spłaszczyć, do środka nakładać nadzienie, zalepiać, formować kulki.
Knedle wkładać do wrzącej osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmować łyżką cedzakową.
Ugotowane kluski polać tłuszczem ze skwarkami (można także zeszklić drobno posiekaną cebule) lub tartą bułką zarumienioną na maśle. |