Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I.


Przepis z Podkarpacia.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ciasto:
ok. 30 dag mąki, 1 jajko, sól.

Nadzienie:
1 szklanka kaszy gryczanej, 15 dag białego niekwaśnego twarogu, 5 dag masła, 2 duże cebule, sól, pieprz, słonina lub masło.

Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko: suchą wsypać do 2 szklanek wrzącej, posolonej wody z łyżeczką masła, chwilę gotować, po czym zawinąć garnek w gazety i koc na 2-3 godz. lub wypiec w piekarniku.

Do przestudzonej kaszy dodać zmielony ser, zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz do smaku.

Zagnieść twarde ciasto, cienko rozwałkować, pokrajać w kwadraty, nakładać farsz i zlepiać pierogi.

Gotować w posolonej wodzie i podawać polane masłem lub zrumienioną słoniną.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017