Ciasto:
ok. 30 dag mąki, 1 jajko, sól.
Nadzienie:
1 szklanka kaszy gryczanej, 15 dag białego niekwaśnego twarogu, 5 dag masła, 2 duże cebule, sól, pieprz, słonina lub masło.
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko: suchą wsypać do 2 szklanek wrzącej, posolonej wody z łyżeczką masła, chwilę gotować, po czym zawinąć garnek w gazety i koc na 2-3 godz. lub wypiec w piekarniku.
Do przestudzonej kaszy dodać zmielony ser, zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz do smaku.
Zagnieść twarde ciasto, cienko rozwałkować, pokrajać w kwadraty, nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Gotować w posolonej wodzie i podawać polane masłem lub zrumienioną słoniną.
|