Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KNEDLE Z POWIDŁAMI.


Smaczne i lubiane przez dzieci.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
1,5 kg świeżego sera, 2 jajka, 6 łyżek mąki.

Wykonanie:
Świeży ser utrzeć na tarce albo przetrzeć przez sito do miski i ucierać dodając po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki. Tę utartą masę dać na stolnicę posypaną mąką i wyrobić ciasto.
Formować kulki wielkości jaja kurzego, rozpłaszczyć trochę i dać do środka pół łyżeczki powideł, a następnie w rękach na dłoni wyrobić krągłe gałki.

Do dużego garnka nalać wody, wsypać sól i gdy woda się zagotuje wrzucać knedle.
Kiedy  knedle wypłyną na wierzch i zagotują się, wyjąć jeden, przekroić i spróbować czy jest ugotowany.

Ugotowane knedle, wyjąć na talerz, polać masłem i posypać cukrem.

Najlepsze knedle są świeże, zaraz podane.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017