Składniki:
1,5 kg świeżego sera, 2 jajka, 6 łyżek mąki.
Wykonanie:
Świeży ser utrzeć na tarce albo przetrzeć przez sito do miski i ucierać dodając po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki. Tę utartą masę dać na stolnicę posypaną mąką i wyrobić ciasto.
Formować kulki wielkości jaja kurzego, rozpłaszczyć trochę i dać do środka pół łyżeczki powideł, a następnie w rękach na dłoni wyrobić krągłe gałki.
Do dużego garnka nalać wody, wsypać sól i gdy woda się zagotuje wrzucać knedle.
Kiedy knedle wypłyną na wierzch i zagotują się, wyjąć jeden, przekroić i spróbować czy jest ugotowany.
Ugotowane knedle, wyjąć na talerz, polać masłem i posypać cukrem.
Najlepsze knedle są świeże, zaraz podane. |