Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

CEBULAKI.


Ciasto:
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
30 dag mąki, 1/2 szklanki mleka, 2,5 dag drożdży, 1 żółtko, 6 łyżek masła, 5 dag sera żółtego, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta soli.

Nadzienie:
20 dag cebuli, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Na patelni stopić masło i odstawić.
Letnie mleko wymieszać z drożdżami, wlać na mąkę, dodać stopione masło i sól.
Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, a następnie pokroić na kwadraty o boku 5-6 cm. Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli, po czym ciasto złożyć nakładając dwa przeciwległe rogi kwadratu jeden na drugi.
W rondelku stopić 3 łyżki masła.
Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Cebulaki posmarować stopionym masłem i układać na blasze. Następnie posypać je startym serem i papryką.

Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017