Składniki:
1 kg mąki, 20 dag cukru, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 10 dag drożdży, 1/2 l mleka, sól.
Wykonanie:
Z drożdży, 1 łyżki cukru, 3 łyżek mleka i 3 łyżek mąki sporządzić rozczyn (powinien być jak gęsta śmietana).
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiać ciasto do ukazania się pęcherzyków.
Dodać tłuszcz i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i delikatnie formować kulki. Można je nadziewać serem, marmoladą lub makiem.
Uformowane ułożyć na blasze, delikatnie, w każdej z kulek zrobić wgłębienie kawałkiem ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte babałuchy piec w piecu. Gdy się lekko zrumienią, wysunąć z piekarnika i odwrócić na drugą stronę, żeby były jak baloniki.
|