Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

BABAŁUCHY.


Tradycyjne nadziewane drożdżowe kluski pieczone.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
1 kg mąki, 20 dag cukru, 15 dag tłuszczu, 2 jajka, 10 dag drożdży, 1/2 l mleka, sól.

Wykonanie:
Z drożdży, 1 łyżki cukru, 3 łyżek mleka i 3 łyżek mąki sporządzić rozczyn (powinien być jak gęsta śmietana).
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i sól oraz wyrośnięty rozczyn i wyrabiać ciasto do ukazania się pęcherzyków.
Dodać tłuszcz i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i delikatnie formować kulki. Można je nadziewać serem, marmoladą lub makiem.

Uformowane ułożyć na blasze, delikatnie, w każdej z kulek zrobić wgłębienie kawałkiem ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte babałuchy piec w piecu. Gdy się lekko zrumienią, wysunąć z piekarnika i odwrócić na drugą stronę, żeby były jak baloniki.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017