Składniki:
50 dag śliwek, czubata szklanka mąki pszennej, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 1 jajko, 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, cynamon, cukier, sól.
Wykonanie:
Śliwki umyć, przekroić, wyjąć pestkę. Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, przepuścić przez maszynkę. Z mąki pszennej, ziemniaczanej, jajka, ziemniaków i szczypty soli zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałki o grubości ok. 4 cm. Nożem odcinać krążki grubości 2 cm. Spłaszczać je w dłoniach, na środku kłaść śliwkę, posypując cukrem z odrobiną cynamonu
i zlepiać formując kulki.
Knedle gotować w gorącej osolonej wodzie, ok. 5 minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową.
Na patelni stopić masło, wsypać bułkę, lekko zrumienić i polać knedle.
|