Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI.


Puszyste doskonałe!
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Składniki:
50 dag śliwek, czubata szklanka mąki pszennej, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 1 jajko, 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, cynamon, cukier, sól.

Wykonanie:
Śliwki umyć, przekroić, wyjąć pestkę. Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać, przepuścić przez maszynkę. Z mąki pszennej, ziemniaczanej, jajka, ziemniaków i szczypty soli zagnieść ciasto. Z ciasta formować wałki o grubości ok. 4 cm. Nożem odcinać krążki grubości 2 cm. Spłaszczać je w dłoniach, na środku kłaść śliwkę, posypując cukrem z odrobiną cynamonu
i zlepiać formując kulki.
Knedle gotować w gorącej osolonej wodzie, ok. 5 minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową.

Na patelni stopić masło, wsypać bułkę, lekko zrumienić i polać knedle.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017