Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

POTRAWY Z KWIATEM CZARNEGO BZU.

 
Kwiaty bzu zbieramy z dala od drogi. Najlepiej zbierać je po deszczu, gdy rośliny obeschną - w słoneczny i pogodny dzień.  Wówczas kwiaty pachną najintensywniej.
Kwiatów nie myjemy i nie płuczemy, gdyż w ten sposób tracimy najcenniejszy pyłek kwiatowy (składniki, aromat).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W celu pozbycia są drobnych owadów które są w baldachach, rozkładamy je cienką warstwą do lekkiego przewiędnięcia.
Baldachy przycinamy, odrzucając grubsze, zielne pędy.


RACUSZKI Z KWIATAMI CZARNEGO BZU.
(wg Waldemara Sulisza)

Składniki:
15 baldachów kwiatu czarnego bzu, 0,2 kg mąki, 2 jajka, 1 szklanka zsiadłego mleka, sól, soda oczyszczona, syrop z kwiatów czarnego bzu (lub miód).

Wykonanie:
Z mąki, żółtek, soli i kwaśnego mleka zrobić ciasto - gęstsze niż na naleśniki.
Białka ubić na pianę i dodać do ciasta. Wsypać małą łyżeczkę sody i delikatnie wymieszać ciasto.
Baldachy bzu podzielić na małe różyczki, dodać do ciasta, wymieszać i smażyć.
Polane syropem bzowym lub miodem można podawać na śniadanie, obiad lub kolację.


KWIATY CZARNEGO BZU W CIEŚCIE WANILIOWYM.


Składniki:
6 baldachów kwiatu czarnego bzu, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 4 łyżki mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder, cynamon.

Wykonanie:
Utrzeć żółtka z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, cukier waniliowy i wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z masą jajeczną.
W wysokiej patelni rozgrzać olej. Kwiaty bzu maczać w cieście i smażyć na rumiano na oleju - delikatnie przekręcając.
Nadmiar tłuszczu z usmażonych baldachów odsączyć na papierowych serwetkach.
Posypać cukrem pudrem, odrobiną cynamonu i smacznego.


Tekst i foto:
Andrzej Mikołajewicz - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2008. All rights reserved.
 
Wróć ...
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017