Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Wigilia i Boże Narodzenie

BORSC NA ZIOŁAK.

 




Borsc trza ukisić tydzień wceśniyj ze surowyk burocków, bez zodnyk tam dopraw.
Jo taki borc kisony przed świyntami zawse mom.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŻUR KISZONY, OWSIANY.

 



Dawniej z mąki owsianej, dzisiaj z płatków.
Obecnie kisimy też żur z razowej mąki pszennej. Jest łagodniejszy, a równie smaczny. Mówię i piszę „żur”, a nie żaden żurek.

Żur to ma być gęsty, pachnący i sycący żur. Żurek to miastowa chlapocina, przyprawą „Maggi” zamęczona.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PIEROGI I KNEDLE NA RÓŻNE SPOSOBY.

 


Zaczynamy od pierogów łomnicańskich.
Prezentuje je Małgorzata Polańska-Kubiak z Łomnicy-Zdroju  w Beskidzie Sądeckim (na zdjęciu obok).
Wierszowany przepis na ich przygotowanie przekaże Państwu Wanda Łomnicka-Dulak.Będą też pierogi spod Tatr, spod Limanowej, słynne knedle z susek sechlońskich, spod Limanowej oraz łazanki z polewą śliwkową lub owocową.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KUTIA Z POGÓRZA.

 

Nikt nie pamięta kiedy kutia zadomowiła się w polskiej tradycji wigilijnej.
Z pewnością było to grubo ponad wiek temu.
Przywędrowała bez wątpienia z Litwy i Rusi.
W różnych księgach wpadających nam w ręce spotykamy - co rusz - opisy jej spożywania w Wigilię.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŁOPACIORZ.

 

Placek z serem pieczony w piecu chlebowym, wedle przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, o niepowtarzalnym smaku.
Możemy powiedzieć, że to „brat” kołacza”, bo według podobnego przepisu wypiekany, ale znacznie od niego większy (wypełniał całą płaszczyznę chlebowej łopaty) i  bogatszy w ser, w którym zdarzały się i  bakalie (także w ser z makiem, a  w lecie w jagody).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

"PAN KARP" POLECA.

 

Akcja promująca polskie rybactwo trwa już od kilku dobrych lat. Dzięki niej przekonujemy się, że polskie ryby słodkowodne są naszym kolejnym... narodowym skarbem!!!
Wigilijne - choć nie tylko - receptury osiemnastu potraw z ryb: karpia oraz lina szczupaka i sandacza, które można było degustować podczas przejazdu „Wesołego Karpiowozu” przez 4 województwa południowej Polski, przygotował Krzysztof Gawlik - opromieniony złotym medalem „Światowego Kongresu Kuchni Tradycyjnej”, odbywającego się, na początku grudnia 2014 r., w Izraelu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

CIESZYŃSKIE CIASTECZKA.

 


Nie wiadomo dokładnie, kto i kiedy wpadł na pomysł pieczenia wielu rodzajów drobnych ciasteczek i podawania ich jako słodkiej mieszanki. Wiadomo jednak, że w najstarszej polskiej książce kucharskiej ”Compendium ferculorum” z XVII wieku znalazł się opis makaroników z migdałów, cukru i piany z białek.
O najstarszych tradycjach kulinarnych na Śląsku Cieszyńskim czytamy w pamiętnikach i kalendarzach dopiero w drugiej połowie XIX wieku (na zdjęciu ciasteczka składane).

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŚWIĄTECZNE WYPIEKI.

 



Buchty, placki, strucle oraz prawdziwy, góralski syrnik z płotkiem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

STÓŁ BEZ "GADÓW" ?

 

Ryby były jadane przez górali bardzo rzadko. Powszechnie występujące w rzekach i potokach nie cieszyły się specjalnym zainteresowaniem. Nie były też obecne na świątecznych stołach. Bo wiycie, syćka co żyło w rzykach i potokak downi górole gadami nazywali. A gadów we wiliom i świynta zryć się nie godziło... - wyjaśniła nam onegdaj Wanda Czubernatowa.

Czy dzisiaj potrafimy wyobrazić sobie wigilię bez karpia lub innej ryby?
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

NALEWKA BOŻONARODZENIOWA.

 

Kiedy panie krzątają się przy wigilijnych potrawach, panowie mogą zadbać o coś specjalnego dla podniebienia.
Nalewkę bożonarodzeniową, wspaniałą do wszelki domowych wypieków obecnych na świątecznym stole, możemy sporządzić podczas rodzinnych przygotowań do świąt. Jednak jak każda nalewka i ta musi dojrzeć. Podaję zatem przepis do wykonania już, ale do degustacji dopiero za rok.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

JAK SMAKUJE "SWIATYJ WECZER"?

 

Tradycja wieczerzy wigilijnej chrześcijan obrządku wschodniego nakazywała 12 potraw jeść z jednej miski, w następującym porządku: grzyby z chlebem, kiesełycia (żur owsiany) z ziemniakami, pierogi z kapustą, kapusta z grzybami (lub grochem), bób, fasola, kasza jęczmienna z suszonymi gruszkami, kluski z miodem i makiem, pszenica z miodem (obecnie kutia), juha (kompot z suszonych owoców), małe drożdżowe bułeczki, barszcz czerwony z ziemniakami lub uszkami z grzybów. Potrawy wolno było okraszać jedynie własnego wyrobu olejem lnianym.
Po zakończeniu kolacji nie wolno było niczego zabrać ze stołu, bowiem wierzono, że w nocy będą posilać się dusze zmarłych.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017