Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI

Wigilia i Boże Narodzenie

JODŁO NA WILIJO.

 

U nos na Wilijo mama stale gotuwała dwanoście potraw.
Poniektóre to jesce se pamiętom, znom przepisy. Poniektóre juzem zapomniała… ale zawsze musiała być zupa korpielowa.
To była noprowde nolepso zupa jakojem jadła we Wilijo. Nawet borsc nie był taki dobry. A borsc to przewaźnie był z grochem „Jaśkiem”.
Łomastom, nie tylko we Wiliom, ale i bez cały rok były suski - susone śliwki. Jak się dobrze je uwędziło - jesienią, to później bez całą zimę było cem maścić. Pirogi ze suszonymi śliwkami gotuwało się właśnie na Wijiją.  Tato mój nolepij lubił kase ze śliwkami, ale taką prawdziwą…
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

JAK KUPIĆ DOBREGO KARPIA?

 

Opaczniak, karapuda, mops, świk, szaranek - to przykłady kilku używanych w polskich regionach nazw karpia.
Ryba ta jest daniem typowo wigilijnym i poza świętami jest jedzony sporadycznie - wynika z niedawno prowadzonych badania konsumenckich.  Na 24 badane osoby, jedynie 3-4 deklarują jedzenie tej ryby poza Wigilią, ale i  one jadają karpia nie częściej niż trzy razy w ciągu roku. Poza Wigilią karp trafia na stół z okazji np. imienin, przyjęć lub… przypadkowo.
Komentarzy: 1,  
 Zobacz więcej ... 

Z POMOCĄ NIEZDECYDOWANYM.

 

Dla wszystkich niezdecydowanych, co na Wigilię podać, kilka propozycji kolacji wigilijnych przygotowała Hanna Szymanderska.
Jak napisała w e-mailu: ...mają one stanowić tylko model, gotowe zaś dzieło sztuki (wszak umiejętność dobrego goto­wania nie bez powodu nazwano sztuką kulinarną), jakim będzie w każdym domu wieczerza wigilijna, zależy od każdej pani domu, bowiem Spiritus ubi vult spirat, et vocem eius audis - duch twórczy gdzie chce, tam wieje, i głosu jego słuchaj.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ZUPY I POLEWKI WIGILIJNE.

 

Wigilia Bożego Narodzenia należy do najbardziej lubianych i szczególnie uroczyście obchodzonych polskich świąt. Zachowało się bardzo dużo receptur niesamowitych zup i polewek, podawanych w tym okresie. Pomimo, że były to w dużej mierze zupy i polewki postne, bez grama tłuszczu ale miały specyficzny smak i niepowtarzalny aromat. Potrawy wigilijne są przypisane zwyczajowo tylko do tego okresu, gdzie domowy stół pachniał grzybami, rybami oraz jodłą, czyli pachniał polską tradycją kulinarną. Niestety coraz mniej na naszych stołach prawdziwego klimatu świąt, ponieważ sprowadzamy potrawy z różnych części świata.
 
 Zobacz więcej ... 

LACHOWSKIE DANIA WIGILIJNE.

 

Na tradycyjny jadłospis wigilijny na Sądecczyźnie oraz Ziemi Limanowskiej składały się potrawy  przyrządzane z  płodów rolnych, zebranych z tutejszych pól i runa leśnego.
Powszechnie jedzono zupę z suszonych grzybów, kapustę z grochem i kasze, a pito kompot z suszonych owoców.
Zaglądnijmy na wigilijne stoły lachów sądeckich i limanowskich.
Komentarzy: 4,  
 Zobacz więcej ... 

PIENIŃSKIE DANIA WIGILIJNE.

 

Na wigilijnym stole górali pienińskich zapewne i dzisiaj spotkamy: zupę grzybową z kluskami, barszcz z uszkami, pamułę z suszu owocowego (zupę gruszkowo-śliwkową zagęszczoną do konsystencji leguminy mąką razową i słodzoną miodem), fizoły (fasolę zwaną też piechotą - na zdjęciu obok) ze śliwkami, kapustę z grochem i pęcokiem (grubą kaszą), różne rodzaje pierogów (z jabłkami, borówkami, śliwkami, kapustą i grzybami czy grochem i orzechami), gołąbki z ryżem i grzybami, łazanki z kapustą, kompot z suszonych owoców i wselenijakie (najróżniejsze) ciasta - drożdżowe buchty i strucle, placki zawijane z serem, z makiem, lub z marmoladą oraz - najsmakowitsze tego wieczoru - serniki. Onegdaj - zanim karp stał się obowiązkowym daniem wigilijnym - zdarzał się i pstrąg (z Dunajca lub Grajcarka) usmażony na oleju lnianym.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIJNE SMAKI MAZOWSZA.

 

 
Wieczór wigilijny to przede wszystkim uroczysta postna wieczerza podawana na stole zasłanym sianem i nakrytym białym obrusem. Przed jej spożyciem - jak w całej Polsce -  domownicy dzielili się opłatkiem wybaczając wzajemnie urazy i  składając życzenia pomyślności w przyszłym roku. Opłatkiem należało podzielić się także z bydłem.

Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIA PAŁUCKA.

 

Dawno temu, gdy na Pałukach nie było Bożego Narodzenia tylko Gwiazdka a w Wigilię wieczorem nie chodziły Mikołaje tylko... Gwiozdory z rózgą, które wcale nie dawały prezentów.
W zwykłej wiejskiej rodzinie na co dzień żyło się bardzo trudno. Jednymi z weselszych dni były święta. Najbardziej radosnym świętem była Gwiazdka, do której przygotowywano się bardzo pieczołowicie. W okresie przedświątecznym, czyli adwencie, tak jak w całej Polsce, był post. Poszczono w środy i piątki, i soboty. W te dni nie jedzono potraw mięsnych a zupy kroszono tylko olejem lnianym.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIA ŚLĄSKA.

 

Podczas śląskiej wieczerzy wigilijnej stół musi być nakryty lśniąco białym, wykrochmalonym obrusem, udekorowanym gałązkami jedliny. Oczywiście, pod obrusem musi być sianko, a na stole wolne nakrycie dla kogoś bliskiego, kto odszedł, niespodziewanego gościa lub samego Pana Boga.
Ciekawe w ilu śląskich domach praktykowany jest obyczaj wkładania pod każde nakrycie pieniążka? Czyniono tak, by w cały następnym roku rodzina nie zaznała biedy.
Potrawy bez których trudno wyobrazić sobie śląska wigilię to m. in.: moczka (na zdjęciu), siemieniotka, zupa migdałowa, gołąbki postne, makiełki (makówki) - podawane na różne sposoby oraz śląski kompot wigilijny.
Komentarzy: 10,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIA DOLNOŚLASKA.

 

Dolny Śląsk jest wyjątkowym miejscem na naszej kulinarnej mapie. Spotykają się tu różne kultury. Najwyraźniej uwidocznia się to w czasie świąt, kiedy na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy charakterystyczne właściwie dla wszystkich regionów Polski, dawnych kresów wschodnich, a także specjały świąteczne typowe dla różnych mniejszości narodowych i etnicznych.
Doskonałą okazją do poznania potraw wigilijnych i bożonarodzeniowych są prezentacje Tradycyjnych Stołów Wigilijnych, Jarmarki Adwentowe i różnego rodzaju spotkania opłatkowe organizowane zarówno we Wrocławiu, jak i w wielu innych miejscowościach Dolnego Śląska.
Z takich właśnie imprez pochodzą przedstawione poniżej wigilijne przepisy.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIA NA KOCIEWIU.

 

Kolację wigilijną rozpoczynano dzieleniem się „anielskim chlebem”, białym jak śnieg opłatkiem zgody. Postnych potraw było na wigilijnym stole siedem, dziewięć albo jedenaście. Jedno miejsce czekało na tego, kto samotny, zdrożony i głodny przyjdzie, by zasiąść, posilić się i czekać wspólnie z rodziną, która go przyjęła, na Boże Narodzenie. Pierwszy dzień świąt był świętem rodziny, w drugi zaś szło się w gościnę albo przyjmowało się gości. (...)
Na świątecznym, gwiazdkowym stole w towarzy­stwie przepysznym, rozsiadał się smakowity po siedmiokroć faszerowany indor - wspomina Andrzej Grzyb„Kociewskiej książce kucharskiej”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Bernardiunum.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIJNE I BOŻONARODZENIOWE PRZYSMAKI KUJAWSKO-POMORSKIEGO.

 

Na Kujawach do przygotowywania wieczerzy wykorzystywano kaszę jaglaną, groch, kapustę, fasolę, grzyby, śledzie, jabłka, orzechy i  mak. Podawano zupę z suszonych owoców, barszcz lub zupę grzybową.
Ryby najczęściej smażono, a kaszę jaglaną podawano ze śliwkami i cynamonem.
Dodatkowo można było skosztować klusek z makiem, ciasta drożdżowego, strucli z makiem, pierniczków i ciasteczek na amoniaku.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

15 ŚWIĄTECZNYCH POTRAW ZE ŚLEDZIA.

 


Każda z potraw wigilijnych ma przypisaną sobie symbolikę. I tak, ryby symbolizowały nie tylko dawny znak chrześcijan, ale przypominały także chrzcie. Stąd zapewne powszechna ich obecność pośród wigilijnych potraw.
Współcześnie z Wigilią kojarzy się - przede wszystkim - karp, ale przecież stare książki kucharskie pełne są wigilijnych przepisów na inne ryby słodkowodne; szczupaki, sandacze, liny czy karasie. Coraz częściej pośród wigilijnych potraw spotykane są śledzie.

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIA PODKARPACKA.

 

Wybrane potrawy tradycyjne:
postnica, barszcz czerwony z  uszkami, maczanka grzybowa, pieróg, pierogi z kapustą i serem, kapusta z grzybami i grochem, gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną, kasza ze śliwkami, piernik rozczyniany, kutia.
Komentarzy: 4,  
 Zobacz więcej ... 

KARP WIGILIJNY NA 25 SPOSOBÓW.

 

Gdzie jak gdzie, ale w małopolskim Zatorze wiedzą, jak przygotować wspaniałego świątecznego karpia. Wszak tradycja hodowlana karpi i innych ryb słodkowodnych w tamtejszych stawach sięga czasów króla Kazimierza Wielkiego. Jedynie ryba z zatorskiej hodowli nosi miano królewskiej, a karp zatorski został zarejestrowany w Brukseli jako produkt regionalny.
W zatorskich miejskich archiwach można znaleźć przepisy z połowy XVIII wieku, niektóre naprawdę wyszukane: ...Powybierawszy ozorki karpiom włóż w rynkę, masła dobrego dodaj, cebuli siekanej, pieczonej ociągnij to w maśle, wlej trochę wody i soli, limonią usiekaj drobno, pieprzu i gałki przyważ, a daj na stół.
 
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIA ŚWIĘTOKRZYSKA.

 



Wybrane potrawy tradycyjne:
barszcz na żytnim zakwasie, kapusta z grochem, chapcie lasowiackie (gołąbki), kugiel, dzionie rakowskie, piernik z żytniej mąki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIA LUBELSKA.

 


Wybrane potrawy tradycyjne:
zupa rybna, juszka wigilijna, pierogi z kapustą i grzybami (na zdjęciu obok), kapusta z grzybami, puchate racuchy drożdżowe, strucla makowa, kompot z suszu.
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 

LIMANOWSKIE ZUPY WIGILIJNE.

 



Ze smakowitej, tradycyjnej kuchni Ziemi Limanowskiej prezentujemy zupy wigilijne, które poleciły nam Koła Gospodyń Wiejskich z Młynnego i Krasnych Lasocic.
Są to: żur wigilijny z grzybami, rosół grzybowy, zupa wigilijna z zielonego groszku.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIGILIJNY GARUS ZWANY TEŻ... KWOSKIEM.

 

 Na jednym z przeglądów jadła regionalnego przypomniało o nim Koło Gospodyń Wiejskich z podkrakowskiego Bębła.
Jak się jednak okazuje, „kwosek” znany jest przede wszystkim jako „garus”  i nie jest tradycyjną wigilijną potrawą małopolską lecz… śląską.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

ŻUR Z KISZONYCH RYDZÓW.

 

Tę wigilijną zupę podpatrzyłem przed kilku laty w Białym Dunajcu na przeglądzie góralskiego jadła świątecznego i karnawałowego.
Jej wspaniały, zaskakujący i niepowtarzalny smak sprowokował mnie do opanowania sposobu kiszenia grzybów (rydzów i opieniek).
Komentarzy: 2,  
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017