Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

LACHOWSKIE DANIA WIGILIJNE.


Na tradycyjny jadłospis wigilijny na Sądecczyźnie oraz Ziemi Limanowskiej składały się potrawy  przyrządzane z  płodów rolnych, zebranych z tutejszych pól i runa leśnego.
Powszechnie jedzono zupę z suszonych grzybów, kapustę z grochem i kasze, a pito kompot z suszonych owoców.
Zaglądnijmy na wigilijne stoły lachów sądeckich i limanowskich.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

KAPUSTA KISZONA Z GROCHEM.

Składniki:
Kilogram kapusty kiszonej, 30 dag grochu piechotnego białego, sól, pieprz, słonina, 2 łyżki mąki na zasmażkę.

Wykonanie:
Kapustę wypłukać, pokroić, zalać wodą i gotować. Jeżeli jest za kwaśna należy ją odcedzić, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Groch namoczony poprzedniego dnia ugotować do miękkości, posolić. Odcedzić i połączyć z ugotowaną kapustą. Zrobić zasmażkę ze słoniny usmażonej i mąki. Zrumienić i dodać do kapusty, wymieszać. Do kapusty można dodać upieczone żeberka, kiełbasę lub golonkę.
Koło Gospodyń Wiejskich w Tęgoborzu (Sądecczyzna)


KAPUSTA Z GROCHEM.

Składniki:
1 kg kapusty kiszonej, 1 kg grochu ”piechotnego” (drobna fasolka), sól, pieprz.

Wykonanie:
Kapustę i groch ugotować osobno do miękkości. Odcedzić nadmiar wywarów, wymieszać i doprawić do smaku.
Koło Gospodyń Wiejskich w Pogorzanach (Limanowszczyzna)


KAPUSTA Z FASOLĄ I GRZYBAMI.

Składniki:
70 dag kiszonej kapusty, 5 - 10 dag grzybów suszonych, 1 szklanka fasoli, 1 cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, kminek, liść laurowy, 1 łyżka masła.

Wykonanie:
Fasolę i grzyby osobno namoczyć na noc. Fasolę ugotować, tak by była miękka. Grzyby odcedzić, pokroić, wywar i grzyby dodac do kapusty i ugotować z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem. Odcedzić fasolę i dodać do ugotowanej kapusty. Cebulę pokroić i zeszklić na maśle, zasmażyć z mąką. Podprawić kapustę, dodać soli do smaku.
Koło Gospodyń Wiejskich w Zamieściu (Limanowszczyzna)


KAPUSTA Z GROCHEM.

Składniki:
2 kg kiszonej kapusty, 1 kg grochu lub fasoli, 2 cebule, 1 łyżka mąki, masło, sól, pieprz.

Wykonanie:
Kapustę ugotować do miękkości. Groch namoczyć na kilka godzin i ugotować w tej samej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Połączyć składniki, przyprawić do smaku i dodać zasmażkę z masła i mąki.
Koło Gospodyń Wiejskich w Niedźwiedziu (Limanowszczyzna)


KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI.

Składniki:
1 kg kapusty kiszonej, pęczek włoszczyzny, 10-15 dag grzybów suszonych, 1 kg grochu.

Wykonanie:
Na kilka godzin przed gotowaniem namoczyć groch. Kapustę opłukać, odcisnąć i ugotować w wywarze z jarzyn razem z grzybami do miękkości. Osobno ugotować groch w wodzie, w której się moczył. Na końcu połączyć z kapustą i jeszcze chwilę gotować.
Koło Gospodyń Wiejskich w Łososinie Górnej (Limanowszczyzna)


ŁAZANKI Z KAPUSTĄ.
 
Składniki ciasta:
Pół kg mąki, 2 żółtka, l jajko, l łyżka oleju słonecznikowego.

Wykonanie:
Mąkę wysypać na stolnicę, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać żółtka, 3 - 4 łyżki wody, olej i bardzo dokładnie wymieszać, wyrobić i rozwałkować cieniutko. Ciasto pokroić w kwadraty o boku 2 cm i ugotować w osolonej wodzie.

Składniki kapusty do łazanek:
pół kg świeżej kapusty, 30 dag kg boczku wędzonego, 10 dag tłuszczu, 2 duże cebule, sól, pieprz.
Wykonanie:
Kapustę pokroić w kostkę lub poszatkować, ugotować, odcedzić i włożyć do rondla, dodać tłuszcz i dusić całkowicie odparowując sok z kapusty. Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzany tłuszcz na patelni i zrumienić. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i boczek dodać do kapusty i smażyć razem, aż nabierze złotego koloru. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kolo Gospodyń Wiejskich w Tęgoborzu (Sądecczyzna)


KASZA Z GRZYBAMI.

Wykonanie:
Grubą kaszę pęcakową wypłukać i ugotować na sypko. Ugotowane grzyby pokroić i dodać do kaszy. Wymieszać, osolić, doprawić pieprzem. Podawać bez omasty.
Koło Gospodyń Wiejskich w Młynnem (Limanowszczyzna)


KRUPY Z GROCHEM OKRĄGŁYM.

Składniki:
20 dag krup, 20 dag grochu, masło, sól, pieprz.

Wykonanie:
Krupy ugotować na sypko z dodatkiem masła. Groch namoczyć i ugotować. Połączyć, przyprawić solą i pieprzem.
Koło Gospodyń Wiejskich w Zamieściu (Limanowszczyzna)


KRUPY ZE ŚLIWKAMI.

Składniki:
10 dag krup, 10 śliwek suszonych, masło, sól, pieprz.

Wykonanie:
Śliwki namoczyć i ugotować. Osobno ugotować krupy na sypko z dodatkiem masła. Połączyć, przyprawić do smaku.
Koło Gospodyń Wiejskich w Zamieściu (Limanowszczyzna)


KARPIELE PO LACHOWSKU - NA TRZY SPOSOBY.

SPOSÓB I.

Składniki:
2 kg karpieli (brukiew biała), kg marchwi, sól, masło.
Wykonanie:
Karpiele i marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i polać stopionym masłem.

SPOSÓB  II.

Składniki:
2 kg karpieli 2 l wody 2 l mleka, sól.
Wykonanie:
Pokrojone karpiele ugotować w osolonej wodzie, dodać mleko i zagotować. Doprawić solą do smaku.

SPOSÓB III.

Składniki:
2 kg karpieli 2 l wody 2 l mleka, sól.
Wykonanie:
Karpiele ugotować w osolonej wodzie, podawać ubite i polane stopionym masłem.
Kolo Gospodyń Wiejskich w Jasiennej (Sądecczyzna)


KOMPOT WIGILIJNY Z SUSZONYCH OWOCÓW.

Składniki:
5 dag suszonych jabłek, 5 dag suszonych śliwek, 5 dag suszonych gruszek, cukier.

Wykonanie:
Owoce umyć, zalać wodą i gotować przez kilkanaście minut. Osłodzić do smaku.
Kolo Gospodyń Wiejskich w Rabie Wyżnej (Limanowszczyzna)

(jph)
 
Wróć ...
Napisał: ~codexana Opublikowano: 2011-12-12 22:43:19
Lachy rządzą!
Napisał: ~kuzunka Opublikowano: 2014-12-20 09:45:22
a co to są krupy??
Napisał: ~redakcja Opublikowano: 2014-12-20 10:18:33
Krupy to regionalna - lachowska - nazwa grubej kaszy.
Napisał: ~Asiek Opublikowano: 2014-12-21 18:18:59
No i ślinka pociekła ;D
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017