Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

JODŁO NA WILIJO.


U nos na Wilijo mama stale gotuwała dwanoście potraw.
Poniektóre to jesce se pamiętom, znom przepisy. Poniektóre juzem zapomniała… ale zawsze musiała być zupa korpielowa.
To była noprowde nolepso zupa jakojem jadła we Wilijo. Nawet borsc nie był taki dobry. A borsc to przewaźnie był z grochem „Jaśkiem”.
Łomastom, nie tylko we Wiliom, ale i bez cały rok były suski - susone śliwki. Jak się dobrze je uwędziło - jesienią, to później bez całą zimę było cem maścić. Pirogi ze suszonymi śliwkami gotuwało się właśnie na Wijiją.  Tato mój nolepij lubił kase ze śliwkami, ale taką prawdziwą…
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS

Na górach niewiele się rodziło, ale prawie stale rodziła się kapusta. Totyz gotowały, a gotowały kapustę, przewaźnie kisoną - jak godali u nas… kwaśno kapuste. A nojlepso to była abo z grzybami, abo z grochem…
 

ZUPA KORPIELOWO 
 
Kiej się korpiele zółte na pocud urodzom w polu
łodbierz se pore w rogu piwnicki połóz bez je zolu
a we Wilijo łoskrob korpiele pokrej w kostecke
iesce zimioki, morchew, susone śliwki - gotuj zupecke.
 
PIYROGI ZE SUSONEMI ŚLIWKAM
 
Dzień przed Wilijom susonyk śliwek wybierz se kope
gorącom wodom zalyj te suski, łostow na nocke
rano je łodcydz a po południu ciasto zarobis
i na wicerze kope piyrogów musis narobić
Dlocego kope, a po co komu takie jedzenie?
Bo je przysmazone zjys ze smakiem w Boze Narodzeie!
 
KASA ZE ŚLIWKAMI 
 
Te co nie wiedzom jak się przed wojnom u nos jodało
wiydzcie ze suski to nieroz była łomasta cało
i we Wilijo nowiecy jodła było ze suskami
ej, wtencos trowa nie zarostała pod suśniami.
Kase jęcmiennom uwarz a nim się ugotuje
do smaku śliwek susonyk cisnąć jesce pasuje
A takie jodło to wom powiem same mecyje
bedzies pamiętać ten smak do drugie wigilije
E, we Wilijo mozno gotuwać potrow dwanoście
a jesce kompot ze susek i chlyb to śtyrnoście
mozno i ryby i klusecki z makiem, borsce z uskami
ale to przecie jus lepi wiycie beze mnie - sami.
 
 
KAPUSTA Z GRZYBAMI 
Gornuś kapusty( nie taki barz mały)
trza ubrać z becki
grzybów susonyf – nolepi prowdziwków
mozno dać ze dwie gorztecki
zapolić w piecu, kapuste warzyć
jaz do miętkości
a na Wilijo musi być postno
bez zodnyf hań kości.
ponieftóre to kapuste
lubiom jesce zasmazyć
jak sie zjy kapuste piyknie
bez rok sie bedzie darzyć.
 
 
KAPUSTA Z GROCHEM
 
Kapuste mozno gotuwać
 i tak i siak i jesce inacy
bo bez kapuściwa
cóz polski brzuch znacy
jak sie ten smacny zapach
po kuchni rozniesie
trza łokrągłego grosku
do kapusty dać przecie
podać na stół z wesołościom
śmioniem jodło doprawić
a jak sie spytajom coście jesce dały
powiycie dobry humor
to nas sekret cały.
 

 
Wilijne smaki - Wanda Łomnicka-Dulak (MP 3).

Wilijna kapusta - Wanda Łomnicka-Dulak (MP 3).



Wanda Łomnicka-Dulak - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2006. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisał: ~Bogusława Opublikowano: 2014-01-17 10:43:19
Moi rodzice pochodzą z Łącka i Przysietnicy. Do dziś na naszym stole wigilijnym i nie tylko królują pierogi z suszonymi śliwkami, barszcz grzybowy, kapusta z grochem, krupnik z suszonymi śliwkami oraz kilka innych potraw. Mieszkam na Dolnym Śląsku ale jak mogę, staram się propagować ten rodzaj kuchni. Jest zresztą wyśmienity.
Napisał: ~ewa-gotuje.pl Opublikowano: 2014-12-09 13:55:08
Bardzo ciekawe potrawy, o niektórych nie słyszałam do tej pory. Zapraszam też na moją listę potraw wigilijnych
http://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017