Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

JAK KUPIĆ DOBREGO KARPIA?


Opaczniak, karapuda, mops, świk, szaranek - to przykłady kilku używanych w polskich regionach nazw karpia.
Ryba ta jest daniem typowo wigilijnym i poza świętami jest jedzony sporadycznie - wynika z niedawno prowadzonych badania konsumenckich.  Na 24 badane osoby, jedynie 3-4 deklarują jedzenie tej ryby poza Wigilią, ale i  one jadają karpia nie częściej niż trzy razy w ciągu roku. Poza Wigilią karp trafia na stół z okazji np. imienin, przyjęć lub… przypadkowo.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ponad połowa ryb słodkowodnych odławianych w Polsce to właśnie karpie, a najsłynniejszymi regionami ich hodowli są: Małopolska, Lubelszczyzna i Świętokrzyskie.
 
Jak kupować karpia?

Idealny karp powinien:
* ważyć od 1,2 do
1,5 kilograma (ryba lżejsza jest bardziej oścista, a większa zbyt tłusta - bywa też, że  jej mięso może po przyrządzeniu mieć błotnisty posmak);
* pochodzić z polskich hodowli, co daje gwarancję wyższej jakości (dobrze byłoby znać również dokładniej miejsce jego pochodzenia - producenta);
* mieć zdrową skórę pozbawioną uszkodzeń, nalotów czy pasożytów;
* pływać w czystej, przejrzystej wodzie (ryby dobrej - jakości już ubite - powinny mieć czerwone skrzela, świadczące o świeżości).

NAJLEPSZE SĄ KARPIE KRÓLEWSKIE - ODMIANA O JASNEJ SKÓRZE, ZŁOCISTYM ODCIENIU, POZBAWIONE ŁUSEK, BĄDŹ POSIADAJĄCE ICH NIEWIELE.



Karp jest - dość powszechnie - uważany za rybę smaczną i zdrową. Gdzie więc leżą przyczyny jego niskiej konsumpcji?
Według cytowanych powyżej wyników badań, przyczyny małego spożycia karpia to:
* brak karpia w stałej ofercie sklepów i hurtowni
* kłopotliwej i czasochłonna obróbki ryby, zwłaszcza gdy jest kupowana jako żywa i w całości
* karp jedzony poza okresem Wigilii i świąt Bożego Narodzenia: nie smakuje tak samo,
* karp jako ryba tłusta, jest raczej kojarzony z okresem zimowym niż letnim, choć istnieje świadomość, że tłuszcz rybi jest zdrowy, a nawet przekonanie, że: im tłustsza ryba, tym zdrowsza;
* w trakcie roku jest „rybą zapomnianą”.


Tymczasem, dietetycy polecają ryby jako cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i D3, mikroelementów i fosforu. Ze względu na niską zawartość cholesterolu mięso ryb jest dużo zdrowsze od mięsa czerwonego. Dieta, w której wołowinę i wieprzowinę zastępują ryby, sprzyja zdrowiu, zmniejsza ryzyko zawałów i udarów mózgu.
 
Jedzmy nasze, polskie karpie...
JAK NAJCZĘŚCIEJ !!!


(jph)
 
Wróć ...
Napisał: ~Mirek Opublikowano: 2011-12-19 10:38:01
Karp przed sprzedażą powinien być co najmniej miesiąc w basenie betonowym o wymuszonym obiegu wody, aby wypłukał się zapachu błota, ale hodowca wie, że wtedy karp traci na wadze w zimnej wodzie. Karp to ryba dzika, nie jest dokarmiana sztucznie, a najlepsza moim zdaniem jest ta z łuskami. Ktoś mnie poprze?
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017