Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
BABCIA ALINA NA FACEBOOKU
BABCYNE GWARZENIE - WANDA CZUBERNATOWA
NASZ PROFIL NA fACEBOOK'U - ZAPRASZAMY
KUCHNIA WROCŁAWIA
STOWARZYSZENIE MAŁOPOLSKIE DZIEDZICTWO SMAKU
FUNDACJA KLUB SZEFÓW KUCHNI
PORTAL GASTRONOMICZNY GastroWiedza.pl

Wierszowane jodło


Poetycko-kulinarne spotkania 
z Wandą Łomnicką - Dulak

SOKI CYRWCOWO-LIPCOWE.

 

Zaś robocki świętojańskie 
Blyskiem kwolom Cyrwce Pańskie 
Kieby gwiozdki w sad łogrodaf 
Przelatujom ponad pola 
Jak światełka z dowien downa 
Świycom jasno jak ta prawda 
W noc cyrwcowom i lipcowom 
Lato sepce piyrse słowo 
Lato kusi malinami 
Schyl i cęstuj sie smakami
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

TYRTULA.

 

Cyr przedobry ze zimioków 
Dla ptoków krzoków i pnioków 
Jes to jodło nad cymesy 
Panie z miasta to nie ciesy 
Bo sie nopiyrwy zwykrzywio 
Ze to nic takiego bywo
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIELKANOCNE POCHNOŚCI.

 

Źle mieć katar na Wielkanoc 
Jak sie do dnia stanie rano 
I jak kocur do kumory 
Wejdzie to jus człowiek chory
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

WIELKANOCNE SPOMINKI

 

Łońskiego roku mi sie spomniało ło świenceninie
Wszytkie smaki pochności dziesi w nuku cułam
A teroz wom łopowiem ło jesce jedny downości
Choć za mojego zycio  tego juz nie widziałam
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KUKIOŁKA NA NOWY ROK.

 

Przyniyście mi Krzesnomatko 
takom kukiołecke 
co caluśko wybiylono 
piecowem słoneckiem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

LISTOPADOWY SMAK.

 

Cóz mo kuchnia z przemijaniem
z drzew sumnościom z wiatru graniem ?
co je łący co je dzieli
moze byście powiedzieli
To zagadka jes życiowo
dzie sie przemijanie chowo
ze go nifto nie ułapi
- widać ftosi nie byle jaki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

RYDZE... FUK Z PATELNIE.

 

Jak zapochło jesieniom cuć tyz barz rydzami 
wsendy tote wonności pod i ponad mgłami 
bioło mgielno chuścina smrecyne łobwijo 
i płynie koło bucków - tako mgła nicyjo 
na mechu zieloności głowine połozy 
dziwuje sie bo widzi ten siódmy cud Boży 
coś przepiyknie rudego na tacy zielony 
a wszystko to smreckami na cud łozdobione
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

KOŁOCE I... KOZUSKI.

 

Niedługo sie zacnie zimiocków piecenie
z corne ziemie wyjdom łostatnie korzenie
Bedom smaki złote i smaki cerwone
tak jako na wiosne były barz zielone
żółte jabka rydze rude
chłopy chude baby grube.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

PODWIECOREK NA WRZOSOWISKU.

 

Na wrzosowisku wszytko inacy smakuje 
w liliowy cichości zapach piykniejsi sie cuje 
i te wrzosy kwitnące liliowościom pojom 
jako te cud-źródołka nase nerwy kojom.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

GRZIYBKI (TYZ MAMUSINE).

 

Cy Wy wiycie co to grzybki
Wiemy przecie z niemi zupki
abo sosy jajeśnice
inksyf frasów nie police

ooo prowdziwki borowiki

grzyb ślachetny ale dziki
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 
FAKRO - OKNA Z POMYSŁEM!!!
NATURALNIE!!! Z BESKIDU NISKIEGO.
LEGENDARNY SMAK !!!
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
RZEMIEŚLNICZE WYROBY MASARSKIE
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017