Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

TAKO JEDNO JAJEŚNICA.


Tako jedno jajeśnica 
 co to smakiem nos zakwyco 
 świyzo dobro i pochniąco
 jes w niyj nawet złotoś słonka
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Tu zółtko sie złotem mieni
bardzi niz w zimie w jesieni
 bo to kury podkormione
 trowkom zielem łodzywione
Takie jojko to mecyje
 śtyry zjys i juz łodzyjes
 Na śmietonce na masołku
 cy słoninke po kawołku
 se pokrajes jojka wbijes
 i zaś kwolis ze mecyje
 Ino cosik tu brakuje
 lata jesce w tem nie cujes
 juz wiem - przecie grzybów brak
 a grzyb to jes lata znak
 Z cem jajeśnicca nojlepso
 w mieście godajom - kurecka
 a to przecie nojzwyklejso na świecie
 podlisówka - cy wy wiycie
 jak smakuje ten grzyb złoty
 ile w wos budzi łochoty
 zeby spróguwać pociamkać
 nie kawęcyć i nie kramkać
 ze nie smacno i nie słono
 solić przecie umiy zona
 wróćmy sie do grzybów przecie
 tyf co jedyne na świecie
 tak smakujom w jajeśnicy
 ze if nie porównos z nicem
Cóz godanie cóz pisanie
 przecie smak w tem nie łostanie
 trza iś pod krzok sie poschylać
 i podlisówek nazbiyrać
 zółtyf cejcości po lesie
 jak do chołpy je przyniesies
 wycyścis drobno pokrojis
 bedzie ućta - mili moji
 A fto nos na jodło sprosi
 ... fto se grzybków poprzynosi.
 

Tako jedno jajeśnica - Wanda Łomnicka-Dulak (MP 3) .


Wanda Łomnicka-Dulak - potrawyregionalne.pl
© JM Media 2007. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017