 |
|
|
|
Składniki:
1 szklanka grzybów marynowanych...
| | |
| |
Smardze należą do najwcześniejszych grzybków wiosennych, rosną po trawnikach, na łąkach i w lesie. Trzon smardza jest pusty i biały, kapelusz workowaty, brunatny z mnóstwem zagłębień, w które nabiera piasku i niełatwo go oczyścić. Należy kilka razy przemyć i wypłókać smardze, zmieniając wodę, poczem pokrajać i dusić, jak wszystkie grzyby, z tłuszczem, cebulą, podlać można śmietaną.
| | |
| |
Są to grzyby najwcześniejsze wiosenne, rosną w lasach i na łąkach, są wcale smaczne.
| | |
| |
Składniki:
80 dag smardzów, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 2 dag mąki, pół szklanki śmietany, sól, pieprz, 1 łyżka zielonego i siekanego koperku i pietruszki.
| | |
| |
Oczyszczone dobrze i sparzone smardze ugotować w słonej wodzie, obrawszy je z korzonków w ten sposób, aby środki były wydrążone. Potem najładniejsze pozostawić na faszerowanie, a mniejsze usiekać drobno z kawałkiem pieczonej cielęciny lub nerką cielęcą, dodać trochę zielonej pietruszki, pieprzu, łyżkę lub dwie bułki tartej i zasmażyć na zrumienionej cebulce z masłem.
| | |
| |
Składniki:
Smardze (w Polsce są pod ochroną dlatego trzeba jechać po nie na Słowację lub gdzieś indziej… - smardze na zdjęciach są ze Słowacji), filet z kurczaka, makaron rurki, śmietanka 30%, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, masło
| | |
| |
Składniki:
25 dag smardzów, 1 jajo, szczypta pieprzu i soli, 2 łyżki masła (do smażenia), natka pietruszki (lub koperku).
| | |
| |
Proporcya - Talerz głęboki smardzów, 100 gr. masła, 1 cebula, pęczek zielonej pietruszki, kilka gałązek bazyliki, 2 żółtka, 5 jaj, pół cytryny, buljonu do zalania.
| | |
| |
W rozpuszczonem maśle z siekaną cebulką, opłókane i posiekane smardze usmażyć, dodać pęczek zielonej siekanej pietruszki i kilka gałązek bazyliki, podlać rosołem i zagotować...;
| | |
| |
Składniki:
25 dag smardzów, szczypta białego (lub zielonego) pieprzu, szczypta soli, 2 łyżki masła (do smażenia), świeże zioła (bazylia, estragon, cząber).
| | |
| |
Przekrój je wpodłuż, obmyjj kilka razy, ugotuj w rosole przy słabym ogniu, posyp mąką i usmaż w smalcu.
| | |
| |
Oderznij ogonki, obmyj w letniej wodzie, podgotuj w osolonej wodzie, znowu obmyj kilka razy...,
| | |
| |
Składniki:
60 dag kurek, 4 steki wołowe, 4 gałązki tymianku, sól, pieprz...
| | |
| |
Składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków...
| | |
| |
Składniki:
1,5 szklanki żuru naturalnego...
| | |
| |
|
|
|