Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

Potrawy z grzybów

SAŁATKA Z GRZYBÓW MARYNOWANYCH.

 


Składniki:
1 szklanka grzybów marynowanych...

 
 Zobacz więcej ... 

SMARDZE ALBO SMORZE.

 

Smardze należą do najwcześniejszych grzybków wiosennych, rosną po trawnikach, na łąkach i w lesie. Trzon smardza jest pusty i biały, kapelusz workowaty, brunatny z mnóstwem zagłębień, w które nabiera piasku i niełatwo go oczyścić. Należy kilka razy przemyć i wypłókać smardze, zmieniając wodę, poczem pokrajać i dusić, jak wszystkie grzyby, z tłuszczem, cebulą, podlać można śmietaną.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMARDZE DUSZONE I.

 

Są to grzyby najwcześniejsze wiosenne, rosną w lasach i na łąkach, są wcale smaczne.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMARDZE DUSZONE II.

 

Składniki:
80 dag smardzów, 5 dag cebuli, 3 dag tłuszczu, 2 dag mąki, pół szklanki śmietany, sól, pieprz, 1 łyżka zielonego i siekanego koperku i pietruszki.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMARDZE FASZEROWANE.

 

Oczyszczone dobrze i sparzone smardze ugotować w słonej wodzie, obrawszy je z korzonków w ten sposób, aby środki były wydrążone. Potem najładniejsze pozostawić na faszerowanie, a mniejsze usiekać drobno z kawałkiem pieczonej cielęciny lub nerką cielęcą, dodać trochę zielonej pietruszki, pieprzu, łyżkę lub dwie bułki tartej i zasmażyć na zrumienionej cebulce z masłem.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMARDZE PO RYCZOWSKU.

 


Składniki:
Smardze (w Polsce są pod ochroną dlatego trzeba jechać po nie na Słowację lub gdzieś indziej… - smardze na zdjęciach są ze Słowacji), filet z kurczaka, makaron rurki, śmietanka 30%, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, masło
 

Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMARDZE Z PIETRUSZKĄ LUB KOPERKIEM.

 

Składniki:
25 dag smardzów, 1 jajo, szczypta pieprzu i soli, 2 łyżki masła (do smażenia), natka pietruszki (lub koperku).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMARDZE Z SADZONEMI JAJAMI I.

 

Proporcya - Talerz głęboki smardzów, 100 gr. masła, 1 cebula, pęczek zielonej pietruszki, kilka gałązek bazyliki, 2 żółtka, 5 jaj, pół cytryny, buljonu do zalania.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMARDZE Z SADZONEMI JAJAMI II.

 

W rozpuszczonem maśle z siekaną cebulką, opłókane i posiekane smardze usmażyć, dodać pęczek zielonej siekanej pietruszki i kilka gałązek bazyliki, podlać rosołem i zagotować...;
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

SMARDZE Z ZIOŁAMI.

 

Składniki:
25 dag smardzów, szczypta białego (lub zielonego) pieprzu, szczypta soli, 2 łyżki masła (do smażenia), świeże zioła (bazylia, estragon, cząber).
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

(SMAŻONE) SMARDZE.

 

Przekrój je wpodłuż, obmyjj kilka razy, ugotuj w rosole przy słabym ogniu, posyp mąką i usmaż w smalcu.
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

(ŚWIEŻE) SMARDZE.

 

Oderznij ogonki, obmyj w letniej wodzie, podgotuj w osolonej wodzie, znowu obmyj kilka razy...,
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

STEKI Z KURKAMI.

 

Składniki:
60 dag kurek, 4 steki wołowe, 4 gałązki tymianku, sól, pieprz...
Komentarzy: 0,  
 Zobacz więcej ... 

STRUCEL ZIEMNIACZANY Z OPIEŃKAMI.

 


Składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków...

 
 Zobacz więcej ... 

ŻUREK ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI.

 


Składniki:
1,5 szklanki żuru naturalnego...

 
 Zobacz więcej ... 
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017