Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

FARSZ RYDZOWO-SOCZEWICOWY DO PIEROGÓW.



Składniki:
1,5 kg zblanszowanych rydzów, 25 dag soczewicy (brązowej), 2 średnie cebule, pół kostki masła, sól, pieprz.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wykonanie:
Zblanszowane rydze zemleć w maszynce (duże oczka) i zostawić na sicie, by nieco odciekł z nich płyn. Soczewicę ugotować. Masło roztopić. Zeszklić na nim cebulę, dodać i przesmażyć rydze (ok. 10-15 minut), przez chwilę na dość intensywnym ogniu, by jeszcze odparowały nieco. Dodać soczewicę i jeszcze chwilę dusić pod przykryciem na małym ogniu. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem.
Gotowy farsz nakładać na wykrojone z ciasta kółka i lepić pierogi.
Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.

Niecierpliwi mogą spożyć bez... ciasta pierogowego - pełnymi łychami!!!


Tekst i foto: Leszek Horwath
© JM Media. All rights reserved.
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017