Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KURKI DUSZONE Z POMIDORAMI.


Składniki:
750 g kurek, 750 g twardych mięsistych pomidorów, 2 duże cebule...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
...3 łyżki masła, 2-3 łyżki gęstej śmietany, sól, ćwierć łyżeczki ostrej mielonej papryki, 3 łyżki usiekanej zielonej pietruszki.

Wykonanie:
Umyte kurki osuszyć, duże pokroić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry, obraną cebulę pokroić w półplasterki.
W rondlu stopić masło, zeszklić na nim cebulę, dodać kurki i mieszając chwilę smażyć na silnym ogniu, dodać pomidory i dusić pod przykryciem ok. 40 minut (ewentualnie skropić wodą lub bulionem). Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą i ostrą papryką, wymieszać ze śmietaną, posypać zieloną pietruszką.
Podawać jako gorącą przekąskę, albo z ryżem i surówkami.


Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017