Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
Pliki cookies
Aktualności (ostatni kwartał)
Specjały
Przepisy i receptury
    Wigilia i Boże Narodzenie
    Karnawał
    Wielkanoc
    Chleb, bułki i bułeczki
    Pieczywo obrzędowe
    Przystawki
    Zupy i polewki
    Potrawy z baraniny
    Potrawy z drobiu
    Potrawy z dziczyzny
    Potrawy z grzybów
    Potrawy z mąki
    Potrawy z mięs różnych
    Potrawy z ryb
    Potrawy z warzyw
    Potrawy z wieprzowiny
    Potrawy z wołowiny
    Jedno danie
    Napoje i kompoty
    Ciasta
    Desery
    Z miodem i na miodzie
    Nalewki i wódki
    Owoce i warzywa
    Przetwory
    Wyroby wędliniarskie
Przyprawy
Poradnik Babci Aliny
Gwarzenie przy warzeniu
Ćwierkanie na tapczanie
Wierszowane jodło
Pokochajmy chwasty
Zioła
Miody
Wody mineralne
Wokół kuchni i stołu
Obyczaje
Rękodzieło
Biblioteczka
Na wesoło
Rozmaitości
Do pobrania
Redakcja
Potrawy regionalne - najsmakowitszy portal w sieci
LISTA PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH
BIBLIOTECZKA PDF
KUCHNIA WROCŁAWIA

KURKI W SEROWYM SOSIE.


Składniki:
1 kg kurek, dwie spore cebule, 150 g wędzonego boczku...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
...łyżka smalcu, łyżka masła, ćwierć szklanki śmietany, ćwierć szklanki lekkiego bulionu z kurczaka, 150 g twardego żółtego sera, sól, pieprz, szczypta cukru, łyżeczka soku z cytryny, 2-3 łyżki usiekanej zielonej pietruszki.

Wykonanie:
Oczyszczone i umyte grzyby osączyć,osuszyć (duże kurki przekroić na pół). W rondlu rozgrzać smalec, dodać pokrojony w kostkę boczek, chwilę smażyć, wrzucić usiekaną cebulę, zeszklić, dodać grzyby, smażyć ok. 10 minut na dość silnym ogniu mieszając. Wlać gorący bulion, posypać pieprzem i dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
W małym rondelku stopić masło, wrzucić starty na tarce ser i podgrzewać 2-3 minuty, wlać śmietanę i mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Gęsty sos połączyć z grzybami, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, posypać pietruszką.
Podawać jako gorącą przekąskę lub danie obiadowe z ziemniaczanym purée i surówką z pomidorów.


HannaSzymanderska - potrawyregionalne.pl
 
Wróć ...
Napisz komentarz
  • Prosimy o komentarze odpowiadające tematowi newsa.
  • Personalne odniesienia do autorów artykułów i innych komentarzy będą usuwane.
  • Prosimy nie dodawać w komentarzach odnośnikow do swoich stron WWW. Takie komentarze również będą w całości usuwane.
  • Komentarze pozostawiane przez anonimowych, niezarejestrowanych użytkowników ukażą się na stronie dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.
Autor:
Komentarz:
TŁOCZNIA OWOCÓW PAWŁOWSKI
MELBA ZAPRASZA
EDYTA SZAST ZAPRASZA...
FESTIWAL ŚLĄSKIE SMAKI
KALENDARZ' 2017