...łyżka smalcu, łyżka masła, ćwierć szklanki śmietany, ćwierć szklanki lekkiego bulionu z kurczaka, 150 g twardego żółtego sera, sól, pieprz, szczypta cukru, łyżeczka soku z cytryny, 2-3 łyżki usiekanej zielonej pietruszki.
Wykonanie:
Oczyszczone i umyte grzyby osączyć,osuszyć (duże kurki przekroić na pół). W rondlu rozgrzać smalec, dodać pokrojony w kostkę boczek, chwilę smażyć, wrzucić usiekaną cebulę, zeszklić, dodać grzyby, smażyć ok. 10 minut na dość silnym ogniu mieszając. Wlać gorący bulion, posypać pieprzem i dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
W małym rondelku stopić masło, wrzucić starty na tarce ser i podgrzewać 2-3 minuty, wlać śmietanę i mieszając podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Gęsty sos połączyć z grzybami, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, posypać pietruszką.
Podawać jako gorącą przekąskę lub danie obiadowe z ziemniaczanym purée i surówką z pomidorów.
HannaSzymanderska - potrawyregionalne.pl |